krpan in druščina postani član

Naslov teme: ODPRAVNINA DA ALI NE

5525  27.08.2010 - 07:09h / Ostalo / Avtor: XXY / 64 / 3

Delodajalec bi  odpravnino izplačal delavcu, ki je pri njem zaposlen tri leta. Ob zaposlitvi je sklenil pogodbo za določen čas enega leta, podaljšal mu jo je 2x. Kot pravi zvezdica mu odpravnina ne pripada. Kaj pa če mu jo želi kljub temu izplačati zaradi slabe vesti? kolikor vem, se lahko pogodba podaljšuje tako, da skupni čas zaposlitve ne presega 2 let. ravno zaradi tega, ker je pri njem že tri leta bi mu sedaj izplačal opravnino. Je v tem primeru opdravnino davčni priznan strošek ali je bolje da mu je sploh ne izplača?

Prosim za vaše odgovore. lp

 

Opa Zovalec - 27.08.2010 - 11:08

Odpravnina je mišljena le takrat, ko gre za odpoved PZ. Če se le-ta izteče, torej odpovedi, posledično tudi odpravnine, ni. Lahko pa mu izplača kot drugi prejemek iz DR, kar pa je seveda dražje oz. enako drago, kot če izplača odpravnino, do katere ni upravičen.

Jurček - 27.08.2010 - 14:07


Za korektnost razčisitite ključno vprašanje - So bila podaljševanja skladna z ZDR, ali pa ste s preteklim ravnanjem v bistvu že uredili zaposlitev za nedoločen čas??

abby - 30.08.2010 - 07:23

Pravilno se mi ne zdi to, da ga je delodajalec zaposlil za eno leto, potem pa mu je pogodbo podaljšal še 2x - obakrat za eno leto. Torej je skupaj pri delodajalcu že tri leta. Če prav razumem ZDR bi ga moral po dveh letih zaposliti za nedoločen čas, ne pa da mu je pogodbo podaljšal še za eno leto. Zaradi tega bi mu sedaj izplačal odpravnino.