krpan in druščina postani član

Naslov teme: Datum kompenzacija

5273  08.08.2010 - 15:41h / Ostalo / Avtor: Žoržica / 95 / 3

Pozdravljeni,

prosim vaše pomoči. Poslovni parner mi je bil dolžan kar nekaj faktur. Končno se je strinjal z kompenzacijo. Ugovarjal je, da sedaj kos sem podpisala ne smem za nazaj obračunato obresti ker tako piše v obligacijskem zakonu.

Ker pa sem imela z njim še eno fakturo ki bi mu zapadla čez 15 dni, je rkel da se kompenzacija ne sme knjižit prej kot je datum na fakturo - valutni rok. ??

1. Jaz mislim, da sem neglede na vse upravičene do obresti.
2. Po mojem si lahko kompenzacijo razknjižim takoj ko so se vsi strinjali in so na kompenzaciji podpisi od vseh. Menim da je važno da je poknjiženo pri vseh v istem mesecu.

Se motim ali imam prav ?

Če se motim pa prosim še člen kjir bi si lahko prebrala.

Hvala.

Žoržica.

Sam - 09.08.2010 - 09:08

Kompenzacija je pravzaprav "pogodba" in najlepše se je ob predlogu kompenzacije dogovoriti tudi vse ostalo (ali zaračunati obresti ali ne, ali pobotati bodoče terjatve ali ne). Vse je mogoče. Zakoni res določajo marsikaj, n.pr. obresti. Ampak, če jih vi zaračunate njim, jih bodo tudi oni vam ??? Ali so obresti res tako velike in pomembne, da se vam splača medsebojno zaračunavanje ??? 

Dunja - 09.08.2010 - 15:44

poglejte še v obligacijski zakonik

Sam - 10.08.2010 - 23:30

obligacijski zakonik je obligacijski zakonik. Pogodba pa je pogodba. In podpisana kompenzacija je pogodba, ki ni v nasprotju z zakoni in predpisi, če se obe pogodbeni stranki tako dogovorita.