krpan in druščina postani član

Naslov teme: primanjklaj trgovskega blaga

4816  05.07.2010 - 17:40h / DDPO / Avtor: konto / 157 / 3

Mene zanima ali je primanjklaj trgovskega blaga v breme družbe davčno nepriznan odhodek ali pa je davčno nepriznan samo DDV, ki ga je potrebno obračunati in ali je pravilno, da se obračuna DDV od nabavne vrednosti trgovskega blaga?

Siš - 06.07.2010 - 08:43

Po pravilniku o dovoljenem kalu v dejavnosti trgovine se DDV obračuna od nabavne vrednosti in sicer od zneska, ki presega dovoljen kalo po tem pravilniku. Ta DDV je davčno nepriznan odhodek, prav tako primanjkljaj nad dovoljenim kalom.

konto - 06.07.2010 - 09:32

Hvala za odgovor, vendar moje vprašanje ni bilo vezano na kalo (to me je popolnoma jasno, da primanjkljaj zaradi kala nad dovoljeno višino ni priznan in tudi ne DDV). Moje vprašanje je bilo kaj je s primanjkljajem, ki ga ugotovi inventurna komisija in je posledica ali nepravilnega prevzema ali kakšnih drugih okoliščin in kjer duržba ne bremeni za primanjklaj odgovorne osebe ampak je primanjklaj v breme družbe. V strokovni literaturi so različna mnenja in sicer, da je samo DDV davčno neprizan, nekje pa pa piše, da je tudi sam primanjklaj davčno nepriznan. Samo 29. člen ZDDPO-2 pa tudi natančno ne opredeljuje kaj je s tem primanjklajem. Ali še ima kdo kakšne izkušnje v zvezi s tem?

mici - 07.07.2010 - 07:44

Siš vam je odgovoril prav....v praksi se manjke največkrat "zagovarja" kot kalo. Edino določen % kala in ddv iz tega naslova je davčno priznan, vse ostalo nad tem % pa je davčno nepriznano (blago in ddv).
Če imate tudi viške, jih lahko poskusite medseboj poravnati, če narava blaga to dopušta (npr. ena stekl. vode zala z eno stekl. vode tiha)
Davčno so priznani odhodki, ki so potrebni za pridobitev poslovnih prihodkov. Kar je torej manjka nad dovoljenim kalom je znak, da ste slabo gospodarili in ni davčno priznano.