krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odpoved

3520  22.04.2010 - 14:26h / Ostalo / Avtor: Marija / 62 / 13

Tole bi šlo bolj v rubriko :saj ni res, pa je. Pomagajte mi, da bi potolažila znanko. Bila je na porodniškem dopustu do konec oktobra 2009. Potem je delala pri istem dolodajalcu naprej. Bil je v stiski, blokirani računi... Iskala je delo in ga tudi našla. Po rednem odpovednem roku se jez 1.3.2010 tudi zaposlila pri drugem delodajalcu. Ni dobila OD za ves čas, nekaj malega na roko (prevoz, malica), ni dobila regresa. Danes pa kot strela dobi iz Zavoda za zaposlovanje, da ni več v evidenci brezposelnih oseb, kjer je bila prijavljena od 22.10.2009 do 28.2.2010. Brez njene vednosti. Ali je to mogoče? Kaj ji je narediti?

ally - 22.04.2010 - 15:07

Znanka naj gre na zavod za pokojninsko, tam ji bodo dali kopijo.

V kolikor je bila uradno prijavljena in ni dobila plače, pa je več možnosti.

Opa Zovalec - 23.04.2010 - 13:05

Ne, to je res neverjetno!

Po moje je zadeva rešljiva tako, da se bo znanki priznalo DR do dne poteka odpovednega roka. Odpoved PZ ali njena prekinitev - oboje mora biti pisno, tu ni dileme. Kot ni dileme, da gre za DR, če so podani elementi DR (redno delo po navodlih in pod nadzorom delodajalca...), četudi ni PZ v pisni obliki. Delovni inšpektor tu ne bo imel težkega dela.

Vaša znanka naj na ZPIZ (pozor ne na RZZ, čeprav se M1/M2 oddaja tam) poda zahtevek za spremembo statusa zavarovanca (obrazci so na njihovi spletni strani) in zadevo utemelji. Tudi tu ji bo uspelo!

Vse to se da praviloma urediti brez odvetnikov, malo volje, brskanja in poguma je treba. Nič čakat, hitro v akcijo, pa z mirnimi živci. Jaz bi si seveda še beležil vse podrobnosti in stroške po zaključeni proceduri pa bi šel še v odškodninsko tožbo... Tukaj si duševnih muk ni treba izmišljati!

Marija - 24.04.2010 - 14:34

Naj vam sporočim, kako se je, oz. se bo, zadeva rešila in kaj je bilo vzrok.
Prejšnji delodajalec je prevarant, da pa bi tako grdo izigral delavca, pa vseeno ni bilo pričakovati. Plače pa vseeno ni dobila in regresa za 2009 tudi ne.
Po porodniškem dopustu jo je želel dati delodajalec na Zavod, pa mora biti po zakonu vsaj en mesec po porodniški na delu. Torej ni šlo. Referentka, če ji lahko tako rečem, pa je stvar kar zavedla v računalnik, sicer ne vem, na kakšni podlagi. V petek, ko je odšla na Zavod, da bi uredila zadevo, se je videlo, da je bila, za moje pojme, kar velika napaka iz strani zaposlene na Zavodu. Zagotovili so ji, da bojo naredili vse, da napako popravijo.
Ali ne moreš zaupati nikomur več, v tej naši "pravni državi"? Same napake, krivice, laži in ne vem, kaj še vse.
Lep vikend in hvala vsem, ki ste pokomentirali.
Marija

novinc - 22.04.2010 - 15:23

Pa so ti podatki prav? 

Kako je bila brezposelna 22.10.2009 do 28.2.2010 - če je bila do 28.2.zaposlena pri prvem delodajalcu?

Marija - 22.04.2010 - 15:36

Take podatke je dobila danes v dopisu s strani Zavoda za zaposlovanje. Ona je delala ves čas v trdni veri, da je prijavljena, očitno pa jo je delodajalec odjavil z prvim dnem po porodniški. Še ko je dobila drugo službo, so ji nagajali, da je morala delati do izteka odpovednega roka. Do konca narazumljivo.

Iride - 22.04.2010 - 15:38

Sama bi najprej šla na zavod za zaposlovanje in zahtevala, da mi pokažejo obrazce oz. povejo, na podlagi česa so me sploh vpisali v evidenco brezposelnih oseb. Potem pa bi se odločala naprej - inšpekcija za delo, zpiz, durs, vse po spisku. Razumem če imajo delodajalci težave, ampak na tak način se ne dela! Evo, to je pa slaba stran, da ni več delovnih knjižic. Če bi imela tam štempelj delodajalca, bi bilo veliko lažje zanjo, kako naj pa zdaj dokaže, da je res še delala tam? Elektronske evidence my a...

p.s. če je bila na zavodu in upravičena do namestila, kje je denar?

novinc - 22.04.2010 - 17:57

Zrelo za delovno inšpekcijo.

miha - 22.04.2010 - 20:14

Točno to. Pa še na PU ga prijavim.

e.t. - 22.04.2010 - 20:14

G. Marija!

Mislim, da ste zelo zelo naivni. Bi rekel da je precej znajdena punca, saj je vlekla denar iz dveh virov.

Marija - 22.04.2010 - 20:26

e.t. ali ste vi naivni ali pa neberete pravilnoi?
Kakšnih dveh viriv? Saj ni nikjer nič dobila. Delodajalec ji ni plačeval, od zavoda pa tudi ni nič dobila, saj niti ni vedela, da je tam bila prijavljena, do danes.

L.. - 23.04.2010 - 08:55

Delodajalec je zrel za prijavo na delovno inšpekcijo, policijo pa še fuuuul dobrega odvetnika si naj najame in ga v civilni tožbi toži za izkoriščanje, zlorabljanje....vse, kar ji pade na pamet. Potem pa še naj najame krotilca žvali, da ji posodi en dober bič, pa gremo v akcijo in lop po delodajalcu.

TRINCA - 23.04.2010 - 09:06

Če je hodila v tem času v službo, naj dokaže, da je hodila tja. Upam, da imajo napravo za beleženje prisotnosti prihoda in odhoda z dela.

Če je bila zaposlena za določen čas, bi se lahko zgodilo, da ji enostavno odjavi po preteku te dobe - pa še to bi ji najbrž moral izročiti delovno knjižico (ki sicer trenutno ni več potrebna). Če pa je bila zaposlena za nedoločen čas, bi morala podpisati kako odpoved. Ne vem pa kako so jo mogli izpisati iz registra brezposelnih oseb, če se sploh ni vanj vpisala. Ne vem a mislim, da ti Marija nimaš vseh podatkov. 

Opa Zovalec - 25.04.2010 - 18:46

Kot po navadi se mešajo pojmi in prihaja do zmede. Vpis v register brezposelnih se opravi na podlagi odjave na Zavodu  za zdravstveno zavarovanje, če pa hočeš koristiti pravice iz tega naslova, se moraš javiti na Zavodu za zaposlovanje - v roku 30 dni od poteka DR. Tam pravico LAHKO uveljavljaš, ni pa nujno. Tega pa seveda ne moreš narediti, če sploh nisi vedel, da imaš do tega pravico, ker te je nekdo prevaral. Izpis iz seznama brezposelnih pa te seveda doleti, ko za to"dopolniš pogoje".

Skratka - kakršna koli je delovnopravna zakonodaja v Sloveniji, ta primer je dovolj dobro pokrit, da taka baraba ngrbajsa, da se bo iskrilo, delavka pa prejme ustrezno odmeno, po vrhu pa še zadoščenje, če se odloči tudiza civilno tožbo.