krpan in druščina postani član

Naslov teme: Razlika do nove min.plače

2246  08.03.2010 - 16:59h / Ostalo / Avtor: tinci / 56 / 2

Delave c ima sedaj  bruto plačo o pog. 600 eur. li do nove min.plače za plačo za marec dam postavko razlika do min.plače-na to se plačajo prisp. vendr delavec ne dobi višjega neta, ali pa u moram narediti anks h pogodbi in se mu s tem zviša tudi neto?

mr-1 - 09.03.2010 - 10:02

Pravilno bi bilo "aneks h pogodbi" - lahko pa tudi za razliko do minimalne plače prikažete kot poseben dodatek, ki se sešteva v postavko "bruto plača" in torej pozna ne le na prispevkih temveč tudi na neto plači.
Minimalna plača je najnižja bruto plača, ki jo mora zaposleni prejeti za polni delovni čas. Torej če k osnovni plači prišetejete dodatke (za "delovno dobo", stimulacijo, ...), pa je bruto znesek še vedno manjši kot minimalna plača, mu dodate še to razliko...

Postavka "razlika do minimalne plače", ki povečuje samo osnovo za obračun prispevkov, pride v poštev le pri nadomestilih, ki so manjši od 100% plače (boleznine v breme družbe in refundirana nadomestila, čakanje na delo,..).

Miha - 09.03.2010 - 11:23

Ni pravilno, da govorimo o anexu k pogodbi. Definicijo minimalne plače poznamo. V kolikor nastopi negativna razlika, jo je potrebno odpraviti z umetnim dodatkom in zadeva je zaključena.