krpan in druščina postani član

Naslov teme: D.N.O.-prosim nasvet- kto 90 ali 93

2188  05.03.2010 - 18:51h / DDPO / Avtor: Katra / 54 / 6

Že vsa leta pri d.n.o. vodimo dobičke in izgube tekočih let na kontu 93 - čisti  dobiček poslovnega leta ali čista izguba poslovnega leta. Sumarno je ta konto vedno v plusu - torej več dobička kot izgube.
Kot sem brala komentarje o tem, bi se moralo to voditi na kontih slupine 90 -  kot kapitalski delež družbenika.

Prosim, če mi poveste, koliko je to narobe, da smo vse dosedaj to vodili na skupini 93 in kaj je narediti?

Drugič: prav tako berem v nekem komentarju, da se dvigi družbenika v d.n.o. knjižijo v breme skupine 90, in ne na primer kot posojilo na konto 18. Kako pa pologi, v dobro 90 in ne 27 ?

Torej, če je treba to voditi na skupini 90, ali pomeni dvig izplačilo tega  dobička in je obdavčljiv z dohodnino?

NUJNO prosim nasvet!

Pica - 05.03.2010 - 23:31

Tudi mi vodimo kot dobiček ali izgubo in ne pripisujemo "kapitalu" lastnika. Če se izplača je prav gotovo dohodnina.

sila - 06.03.2010 - 08:00

D.n.o. se smatra kot d.o.o., le kapitala nima. Zato je prav, da vodite dobiček ločeno od izgube. In je tudi prav, da knjižite posojila 18 ali 27 in mora voditu tudi blagajno preko 100/1090

j.. - 06.03.2010 - 13:03

Okoli dobičkov in izgub osebnih družb je kar precej napisanega. ZGD vam določa, da dobičke pripišete družbenikom ob ugotovitvi, torej z zaključnim računom. Zakon o dohodnini določa, da je dobiček obdavčljiv ko je dan družbeniku na rapolago in s pripisom, to zagotovo storite.
In sedaj rešitev, ki se je pojavila po polemikah iz začetka leta 2009, družbeiki osebne družbe naj pri notarju spremenijo družbeno pogodbo v delu, ki ureja dobiček in sicer tako, da je potreben sklep družbenikov o delitvi dobička. In dokler tega sklepa ni, ostane nerazporejen (93).
Poiščete kakšen članek g. Aleša Kobala ali komentar g. Kodriča pred kakšnim letom ali več nazaj na tem forumu.

Katra - 06.03.2010 - 15:31

Se strinjam z J. Torej, nismo pripisovali družbenikom in posledično ni dohodnine. Pa vendar, če ZGD določa, da je treba pripisovati na skupino 90 namesto na 93, torej delamo narobe in bi se pri morebitni kontroli to lahko vseeno štelo kot da je dan dobiček na razpolago družbeniku. Samo knjižen je na napačnem kontu. To me skrbi, če bi prišlo do tega. Sem prebrala komentarje od g.Kodriča, pa jaz razumem da je treba pripisovati dobičke na skupino 90.

j.. - 07.03.2010 - 12:09

Ja točno tako, vendar so redki, ki to imajo. Mi jih sedaj puščamo na 93.

virineja - 07.03.2010 - 12:41

Moje mnenje: prikazovanje na drugih kontih kot pač je primerno za d.n.o. še ni takšen problem. Problem je vsebina, ki izhaja iz ZGD in zakona o dohodnini: 94. člen: na koncu vsakega poslovnega leta se na temelju letnih računovodskih izkazov ugotovi dobiček ali izguba in se vsakemu družbeniku izračuna njegov delež pri dobičku ali izgubi. Družbeniku pripadajoči dobiček se pripiše njegovemu kapitalskemu deležu, izračunani delež družbenika pri izgubi ter denar, ki ga je dvignil med poslovnim letom, se odpišeta od kapitalskega deleža (iz zakona izhaja kapitalski delež). Način razdelitve določa 95. člen: najprej pripada vsakemu delež v višini 5% njegovega kapitalskega deleža......96. člen: zmanjšanje kapitalskega deleža za npr. dvigi med letom... Ker gre za računsko operacijo tudi ne poznamo pojma nerazporejenega dobička (95.členZGD).
Glede na to, da je to potrebno izvesti na koncu poslovnega leta in gre za "matematični izračun razdelitve", je tudi ta pripis na koncu leta in tako nastane obveznost za obračun in plačilo dohodnine: 3. odstavek 90. člena: kot dividenda se po tem poglavju obdavčuje ......ter pripisom dobička kapitalskemu deležu družbenika.