krpan in druščina postani član

Naslov teme: plača na roke

2177  05.03.2010 - 13:00h / Ostalo / Avtor: Kontra / 57 / 3

Ne vem, če smo vsi mal ?
Kolegica pravi, da je slišala za  primere , ko delavci  dobijo uradno minilamalca , dogovorjeni znesek pa na roke, ali pa kar kot posojilo na osebni račun. Posojilo jim nakaže kar neka druga firma. Zaskrbljeni  so , da ne bodo od njih kdaj zahtevali vračilo tega " posojila", za katerega nikoli niso podpisali nobene pogodbe.
Delavci se bojijo za svoje  službe in o tem molčijo. Ali je prav, da zamolčijo takšno početje?  Mislim da ne, kajti sokrivda je tudi na njihovi strani.  Kaj bi vi naredili na njihovem mestu ? 

virineja - 05.03.2010 - 13:18

Prav gotovo ni prav. Toda lahko je "moralizirati" in dajati nasvete,  kaj naj naredijo. Če bi bili v njihovi koži, bi verjetno naredili popolnoma enako. Molčali bi, ker bi se bali za svoje službe, pa čeprav dobijo "plačo" na roke. V zadnjih dneh lahko v medijih  spremljate mnoge podobne primere. Na drugi strani pa je tudi res, če bodo vsi molčali, bodo lastniki/delodajalci to pogumno počeli še naprej - in zaposleni no bodo imeli plačanih prispevkov za PIZ, zravstveno zavarovanje...
Imajo možnost: prijaviti delodajalca delovni inšpekciji, prijaviti delodajalca na anonimno številko davčnega urada - oni lahko pridobijo tudi podatke o osebnih računih itd.

pic - 05.03.2010 - 20:10

Mislim, da so res lahko zaskrbljeni za tisto nakazilo na osebni račun, ki jim ga nakaže neka druga firma. Raje prijaviti tako početje, dokler še ni (pre)velikih zneskov na osebnih računih...

vprašaj - 06.03.2010 - 08:55

Bolje vrabec v roki kot golob na strehi.