krpan in druščina postani član

Naslov teme: Dohodnine 150.000

499  08.09.2000 - 08:10h / Ostalo / Avtor: obupani davcni zavezanec / 78 / 14

Ker imam dve službi, pri vsaki plačujem akontacijo seveda loceno za vsako posebej. Ko sem na koncu leta dohodke seštel je izračun dal vrednost doplačila 150.000 SIT Groza. Kaj naj storim prihodnje leto - vedeže tudi nagrajujem. Ali sem zrel primerek za davčnega svetovalca ? Hvala

skitnica - 08.09.2000 - 08:29

spoštovani obupani davčni zavezanec
jaz vidim dve možnosti in sicer ali so bile medletne akontacije dohodnine nepravilno obračunane in zato premajhne,ali pa je vaše delo res tako dobro plačano???
l.p.

STRUPEK - 08.09.2000 - 08:34

Čestitam. Ste odlični primerek davkoplačevalca in ne davčnega svetovalca. Tako skupaj z nami skrbite za tiste dejanske reveže, ki živijo od socialne podpore, nekaj pa je tudi takšnih, ki jih podpiramo zaradi dela na črno. Raje energijo usmerite v te in zatirajmo sivo ekonomijo, da bomo tudi mi manj obdavčeni. To je makroekonomski davčni nasvet.

skitnica - 08.09.2000 - 08:47

strupek,strupek,kje je tvoj strup in presoja o realnosti v zvezi s sivo ekonomijo???? povej kdo ima interes zajeziti sivo ekonomijo.Mislim, da samo tisti, ki jim črnuhi kradejo obdavčen zaslužek.Brdavsi pa tako ali tako dobijo kar hočejo in rabijo.Ne da nam črnuhi kradejo zaslužek, ampak zaradi nižjih cen tudi razvrednotijo naše delo.
l.p.

skala - 08.09.2000 - 08:55

Če si prejemal plačila pri dveh ali celo treh izplačevalcih, se ti to zagotovo lahko zgodi. Poleg tega pa mislim, da je naših 2.000 DEM čistega zaslužka tako obdavčenih kot v napr. Nemčiji že zaslužki nad 5.000 DEM.

Me pa res zanima nekaj primerjalnih podatkov. Mislim, da smo Slovenci za naložene dajatve na osebne prejemke (mislim najbolj davek)še zelo, zelo lepo vzgojeni in tiho. Drugje bi verjetno že na ulici...

prle - 08.09.2000 - 09:35

Bodi vesel. Eno leto si brezobrestno uporabljal "državni" denar.

ARIELA - 08.09.2000 - 11:36

Bravo Prle!!!

otpisani - 08.09.2000 - 12:10

Če daješ državi akontacijo med letom, potem mi njo kreditiramo. Glede na dohodninsko lestvico in davčne razmere pa se še vedno nahajamo v Beogradu.

prle - 08.09.2000 - 16:11

Dohodninska lestvica je takšna kakršna pač je. Davčne razmere pa so resnično BALKANSKE.

Anita - 09.09.2000 - 09:09

Svetujem ti, da odpreš dopolnilno dejavnost ( s.p. ) in za popoldanska dela izdajaš fakture. Poleg tega lahko knjižiš tudi stroške, ki so lahko večji od normirano priznanih stroškov, če se boš potrudil je lahko dobiče skoraj nič. Osnova za obračun dohodnine bo tako tvoja plača iz rednega delovnega razmerja ( za katero je dohodnina že plačana ) + dobiček od dopolnilne dejavnosti ( ki naj bo čim manjši), da ti ne bo potrebno veliko plačati. Na žalost mora vsak enkrat plačati, da kaj stori!

Pa veliko sreče pri registraciji!

skitnica - 09.09.2000 - 12:04

še bolje družbo in sicer obliko d.n.o.- s tem si pridobiš dva nivoja sredstev in sicer zasebna-so na žiro računu tvoje družbe in osebna-kar imaš v žepu.razmisli...
l.p.

obupani davcni zavezanec  - 12.09.2000 - 07:34

Prvič: vsem najlepša hvala za odgovore, RES ste se potrudili

Druič: Ti dve službi, ki ju imam, (nobena od njiju ni moja firma) mi ne dovoljujeta dodatnega odpiranja družb, s.p.-jev ipd, ker sem že tako komaj preprosil prvega direktorja, da mi je preklical konkurenčno klavzulo (še to samo izrecno za to drugo firmo) in mu torej ne grem pred oči s ŠE ENO TAKO PROŠNJO. To sem pozabil prvič povedat. V drugi firmi (prejemam cca 80.000 brutto) uveljavljam vse mogoče stroške, ki si jih znam izmislit in morda gre nadaljnje vprašanje bolj na to temo. Višek zaslužka si izplačujem preko avotske agencije (hvalabogu gre za projektantsko dejavnost in je idejne projekte oz. idejne dele projektov možno tako izplačevati na ta način). Toda izplačila v AAS gredo v davčno osnovo (AL NE BRDAVS ?**##GRRR) in tako (kot ste pravilno predpostavili) padem koncu leta v višji davčni razred. V bistvu sprašujem sledeče:
1. ali je sploh mogoče zmanjšati dohodnino za več kot 11%+otroci+3%
2. kwa za boga so lahko še stroški (mislim predvsem na razne CVETKE V SISTEMU) Dnevnice, potne stroške, pisarniške, zaščitna sredstva, mobitel, ženina torbica kot poslovni kovček ipd. sem že izumil. ZA ODGOVORE HVALA

Jape - 09.09.2000 - 21:10

Problem je sistemski - predpostavljam, da gre za dve službi in v vsaki ti od davčne osnove odštejejo CELO 11 % splošno olajšavo. Torej 2x odšteta osnova vsak mesec - pri obračunu konec leta pa seveda to ne gre.

Tisto o popoldanski s.p. ali d.n.o. (Anita) so pametni predlogi. Če pa to ne gre, bo treba pri izplačevalcih tvojega prejemka doseči, da bodo zmanjšali upoštevano olajšavo - to pa pomeni večjo akontacijo davka in manjši neto prejemek.

Jape
jape_jape@yahoo.com

Bosi - 11.09.2000 - 07:37

Se strinjam z Jape-jem! Dodal bi le še to, da ni problem le v 2x-nem upoštevanju 11%-ne splošne olajšave. Možno je tudi, da so upoštevane 2x tudi olajšave za vzdrževane družinske člane. Nenazadnje pa je tu tudi problem osnove za obračun davka, ki ni kumulativna ampak se upošteva od vsakega zneska individualno. Rezultat tega je nižji razred v davčni lestvici in nižji obračun davka pri obeh izplačevalcih. Kako urediti to zadevo? Praktično nemogoče - veseli smo lahko, da med letom zaradi premalo plačane akontacije davka dobimo višji neto znesek (torej država kreditira nas) problem nastane pri obračunu na letnem nivoju zato, ker smo medletne "viške" veselo zapravili in nismo mislili kaj bo, ko dobimo odločbo. Teoretično je pa možno, da se dogovorite z izplačevalci za kumulativni obračun davka (akontacije dohodnine), vendar dvomim, da vam bo to uspelo, ker se večina izplačevalcev izgovarja, da pač nimajo takšnega računalniškega programa in bi bilo potrebno vse delati "na roke". Vsak mesec bi bilo potrebno obvestiti 2. izplačevalca, kakšen je bil obračun pri 1. izplačevalcu (zneski za: bruto, prispevke in davek), da se bo lahko opravil pravilni (kumulativni) izračun davka.
Lep pozdrav in oprostite mi, če sem preveč dolgovezil!

Bosi

Anita - 11.09.2000 - 08:38

Jape pozabil si, da če se za obe plači obračunava naprimer 17% dohodnina ob koncu leta seštevek presega razred z 17% obdavčenjem ampak pade v višji razred obdavčitve int teh 150000,00 sit je mislim, da ta razlika in ne samo upoštevana 11 % olajšava.