krpan in druščina postani član

Naslov teme: Športno društvo in potni stroški

468  15.01.2010 - 10:55h / Ostalo / Avtor: športnica / 1465 / 14

Imamo športno društvo. Trenerji delajo volontersko in ne dobijo nobenega plačila. Ker pa so trije oddaljeni več kot 15 km, so izrazili željo, da bi dobili povrnjeno kilometrino. To je za klub velik strošek, ampak vseeno tako nujen, da bomo morali to plačati.

Kako naj to izpeljemo? Trenerji napišejo potne naloge, mi pa jim plačamo 0,37 EUR na km. Je to v redu? Se trenerjem sploh lahko tako plačuje?

ana a - 15.01.2010 - 14:05

lahko, tudi  na davčni strani lahko najdete tolmačenje, da je izplačilo potnih str. dovoljeno, kadar je sl.pot opravljena za potrebe društva.

športnica - 15.01.2010 - 22:29

Naša računovodkinja noče o potnih stroških niti slišati. Kaj storiti?

p.š. - 15.01.2010 - 23:54

Hmmm...razložite  računovodji, da ima vaše društvo možnostin pravico poplačati potne stroške fizičnim osebam ( članom ali nečlanom), ki prostovoljno ali na povabilo društva sodelujejo pri nepridobitnih dejavnostih društva - to je zapisano v 2. odstavku 107.členu Zakona o dohodnini, ki ga navajam v nadaljevanju :

107. člen ZDoh-2

(oprostitev)

Ne glede na 105. člen tega zakona, se dohodnine ne plačuje od:

...

2. prejemkov, namenjenih pokritju dokumentiranih stroškov prevoza, nočitve in dnevnice, kadar je izplačilo opravljeno fizični osebi, ki:

– jo napoti ali pozove državni ali drug organ zaradi izvajanja dejavnosti tega organa;

– prostovoljno oziroma na podlagi vabila ali poziva sodeluje v prostovoljnih ljubiteljskih, humanitarnih, dobrodelnih, vzgojno izobraževalnih, zdravstvenih, kulturnih, športnih, raziskovalnih, sindikalnih dejavnostih, v dejavnostih zbornic, v dejavnostih verskih skupnosti in v dejavnostih političnih strank, pod pogojem, da so navedene dejavnosti nepridobitne dejavnosti;

prostovoljno oziroma na podlagi vabila ali poziva sodeluje v dejavnostih društev in njihovih zvez (za sodelovanje se šteje tudi delovanje v organih društev in njihovih zvez), zaradi uresničevanja ciljev oziroma namenov, zaradi katerih so društva ustanovljena, ne pa v okviru opravljanja pridobitne dejavnosti teh društev;


in v zvezi s tem prejme le povračilo navedenih stroškov pod pogoji in do višin, ki so določeni za povračila stroškov v predpisu vlade iz 44. člena tega zakona;

...kar pomeni povračila v skladu z UREDBO O DAVČNI OBRAVNAVI POVRAČIL STROŠKOV IN DRUGIH DOHODKOV IZ DELOVNEGA RAZMERJA - torej, pravilno izpolnjene potne naloge dostavite v računovodstvo in morajo biti vključeni v rezultat delovanja društva.

lp

pic - 16.01.2010 - 14:02

Saj je res vse lepo napisano, pa vendar : kaj se v tem primeru upošteva "ne pa v okviru opravljanja pridobitne dejavnosti teh društev"?  Sama sem v dilemi za športno društvo, kjer udeleženci organiziranega športa plačajo vadbo, kar se po "Pravilniku.."  šteje za pridobitni prihodek. Člani tega društva pa imajo tudi kar nekaj poti, da lahko organizirajo delo tega društva, za kar je bilo sploh ustanovljeno. Ali se te potne naloge upošteva kot namen zaradi katerega je bilo društvo ustanovljeno, ali kot iz pridobitne dejavnosti, ker je za svoje delovanje pridobilo samo pridobitne prihodke?
Hvala še za kakšno mnenje že v naprej in lep dan!

njofra - 18.01.2010 - 08:45

Če ima društvo samo pridobitne prihodke, potem to ni več društvo. Bistvo društva je združevanje skupin ljudi z istimi interesi, na volonterski - nepridobitni bazi. Če društvo zaračunava vadbo, potem to ni več društvo, ampak čista pridobitna dejavnost, ki bi se morala organizirati po ZGD.
Vem, da se v društvih ustvarjajo tudi pridbitni prihodki in da brez njih ni obstoja. Vendar se je potrebno zavedati, da so društva čisto nekaj drugega, kar so dandanes raznorazni nogometni, rokometni in nevemšekateri klubi. Takšne bi bilo potrebno obravnavati kot podjetja v skladu z ZGD, saj se grejo čisto nekaj drugega, kot pa je bistvo društva.
Da se vrnemo k temi: Če trenerji prihajajo na treninge, potem to ni pridobitna dejavnost in so torej upravičeni do neobdavčenih potnih stroškov. Ker se na tekmi oglašujejo razni sponzorji, je tukah že malo bolj megleno področje, zato mu jo je takrat pač ne obračunajte.
 
LP

športnica - 15.01.2010 - 22:52

Kdaj in pod kakšnimi pogoji lahko društvo izplača povračila potnih stroškov nezaposlenim članom društva? 

Luka - 15.01.2010 - 23:31

Če ne dobijo nobenega plačila za delo, potem lahko dobijo povrnjene potne stroške(kilometrino po potnem nalogu) in tudi malico oz. dnevnico (glede na čas opravljanja prostovoljnega dela).

Katka - 16.01.2010 - 07:11

Ravno to je smisel izvajanja nepridobitnih dejavnosti v društvih, da lahko članom-ki niso zaposlenci
povrnete potne stroške. Vaša računovodkinja pa je glede tega ostala nekje v preteklosti....

primorka - 16.01.2010 - 09:35

edina možnost, da vam računovodkinja zavrača potne naloge je, da je del financiranja vašega društva tudi sponzorstvo in da na tekmah morate oglaševati vašega sponzorja. V takem primeru tudi jaz kot računovodja ne bi dovolila izplačilo potnih nalogov brez tega, da se odvede dohodnina.
Kadar pa gre za izplačilo potnih nalogov za sestanke vodstva športnega društva (kar je pomembno za delovanje društva), pa si lahko izplačajo potne stroške 

sax - 16.01.2010 - 18:28

A se hecate?. Potem lahko 90 % športnih klubov zapre svoja vrata. Dejavnost sponzoriranja je res pridobitna vendar za namene osnovne nepridobitne dejavnosti (pač panoge s katero se klub ukvarja).

primorka - 17.01.2010 - 12:15

mi je žal, vendar Zakon o dohodnini pravi tako:
107. člen(oprostitev)Ne glede na 105. člen tega zakona, se dohodnine ne plačuje od: 1. nagrade in priznanja za izjemne dosežke na humanitarnem, znanstveno-raziskovalnem, kulturnem, vzgojno-izobraževalnem, športnem ali socialnem področju, če so izpolnjeni naslednji pogoji: – jih izplača država, samoupravna lokalna skupnost ali ustanova, ki ni povezana oseba ali sedanji, prejšnji ali bodoči delodajalec prejemnika ali osebe, ki je povezana s prejemnikom, – ne gre za redni dohodek ali za dohodek za opravljeno delo oziroma storitev in – je bil prejemnik nagrade ali priznanja izbran kot nagrajenec brez lastne aktivnosti oziroma udeležbe pri prijavi na razpis oziroma v postopku izbora nagrajenca; 2. prejemkov, namenjenih pokritju dokumentiranih stroškov prevoza, nočitve in dnevnice, kadar je izplačilo opravljeno fizični osebi, ki: – jo napoti ali pozove državni ali drug organ zaradi izvajanja dejavnosti tega organa; prostovoljno oziroma na podlagi vabila ali poziva sodeluje v prostovoljnih ljubiteljskih, humanitarnih, dobrodelnih, vzgojno izobraževalnih, zdravstvenih, kulturnih, športnih, raziskovalnih, sindikalnih dejavnostih, v dejavnostih zbornic, v dejavnostih verskih skupnosti in v dejavnostih političnih strank, pod pogojem, da so navedene dejavnosti nepridobitne dejavnosti; prostovoljno oziroma na podlagi vabila ali poziva sodeluje v dejavnostih društev in njihovih zvez (za sodelovanje se šteje tudi delovanje v organih društev in njihovih zvez), zaradi uresničevanja ciljev oziroma namenov, zaradi katerih so društva ustanovljena, ne pa v okviru opravljanja pridobitne dejavnosti teh društev; in v zvezi s tem prejme le povračilo navedenih stroškov pod pogoji in do višin, ki so določeni za povračila stroškov v predpisu vlade iz 44. člena tega zakona; …. 108. člen(davčna osnova za druge dohodke)(1) Davčna osnova je doseženi dohodek, če ni s tem zakonom za posamezno vrsto dohodka drugače določeno. (2) V davčno osnovo se ne všteva posameznega darila, če njegova vrednost ne presega 42 eurov oziroma če skupna vrednost vseh daril, prejetih v davčnem letu od istega darovalca, ne presega 84 eurov. (3) V davčno osnovo se ne všteva dobitka v nagradnih igrah, ki niso igre na srečo, kjer je potrebno določeno znanje, spretnost ali naključje, če vrednost dobitka ne presega 42 eurov. 


 

športnica - 17.01.2010 - 21:25

No, povejte mi prosim, ali lahko trener, ki vodi treninge volontersko (za treniranje ne dobi nobenega plačila) in ni zaposlen v klubu, dobi povrnjene potne stroške. Trenira pa mlajše kategorije.
Vidim, da se mnenja razlikujejo.

primorka - 18.01.2010 - 07:47

jaz bi vam rekla tako, če je vir denarja, ki ga porabite za njegove potne naloge članarina ali donacija kakšnega podjetja ali mogoče namenska sredstva za delovanje društva, pridobljena iz proračuna, potem bi izplačala potne naloge trenerju, drugače pa ne. 
To pa je bistvo tudi računovodenja društev, vse je tako megleno in nedorečeno. Meni kot računovodji je veliko bolj enostavno voditi knjige za podjetja kot za društva, čeprav imam v računovodstvu tudi 20 društev.
upam, da sem vam pomagala
lp
če rabite še podrobnejše navodila, pustite tu na forumu mali, se vam bom tekom dneva oglasila

športnica - 18.01.2010 - 13:07

Mlajše selekcije dobijo fin.sredstva iz občine, članarine, vadnine in donacij podjetij.
Sponzorska sredstva, ki jih skoraj ni, gredo samo za člansko ekipo.
tasaena@gmail.com