krpan in druščina postani član

Naslov teme: Elektronske evidence za DDV

8356  23.12.2009 - 08:34h / DDV / Avtor: Urša / 91 / 1

Ali so elektronske evidence obvezne za evidentiranje vstopnega in izstopnega DDV, če DDV vpisujemo v knjigo prejetih in knjigo izdanih računov in jih tudi vsak mesec izpišemo?

Stary - 24.12.2009 - 15:54

Tu se pojavi predvsem vprašanje: kaj pa so elektronske evidence? Pravniki bi znali dokazati, da je tisti del pravilnika, ki govori o elektronskih evidencah, slabo formuliran.

V praksi pa: redki so tisti, ki vodijo knjige "peš". Zato si ne delajte utvar, da vas bodo dacarji kaj dosti upoštevali, ko bodo zahtevali datoteke z izpisom davnčnih knjig in boste postavili teorijo o papirni obliki knjig.

Sem jih srečal v praksi: priporočeno dobite pismo, kjer zahtevajo, da v TREH dneh dostavite datoteki (za prejete in izdane račune) na CDju na davčno upravo. In eni "od mojih "so pošto dobili v petek ob 13h. Ker je bila računovodkinja takrat na bolniški, smo seveda "uzbuno" doživeli računalničarji. In so nas pohvalili, ker jih je v ponedeljek zjutraj že čakal CD. Samo ugibate pa lahko, kako hitro so potem ta CD dacarji tudi v resnici vzeli v roke...