krpan in druščina postani član

Naslov teme: kdaj je večji neto -pri božičnici ali pri 13.plači

8355  23.12.2009 - 08:01h / Dohodnina / Avtor: delavec / 179 / 6

Ali je z vidika delavca vseeno, če dobi določen bruto znesek izplačan kot božičnico ali pa kot 13.plačo?
Ali je neto prejemek v obeh primerih enak?

Matjaž K - 23.12.2009 - 08:05

Iz dohodninskega vidika sta božičnica in 13. plača obravnavani enako.

___ - 23.12.2009 - 09:03

Ednina rezlika je, da gre 13.plača v osnovo za penzijo, božičnica pa ne.

Božičnica je praviloma isti znesek za vse. 13. plača pa se izračuna po kriterijih za uspešnost, ki jih določi vodstvo.

Barca - 23.12.2009 - 09:06

Po pojasnilu ZPIZ-a gresta in 13.plača in božičnica v M4 in s tem v osnovo za pokojnino.

Barca - 23.12.2009 - 10:03

Pa še pojasnilo:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/dohodek_iz_zaposlitve/dohodek_iz_delovnega_razmerja/davcna_obravnava_izplacil_zaposlenim_ob_novem_letu/evidentiranje_bozicnice_v_obrazec_m_4/

Pojasnilo ZPIZ, št. 02340- /2008, 29. 12. 2008

Na vprašanje o vštevanju božičnice v pokojninsko osnovo posredujemo naslednje pojasnilo:

V skladu s četrtim odstavkom 39. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 109/06 – uradno prečiščeno besedilo ZPIZ-1-UPB4; v nadaljevanju: ZPIZ-1), se za izračun pokojninske osnove vzamejo plače oziroma osnove, od katerih so bili plačani prispevki, zmanjšani za davke in prispevke, ki se obračunavajo in plačujejo od plače po povprečni stopnji v Republiki Sloveniji, razen plače oziroma osnove iz koledarskega leta, v katerem zavarovanec uveljavlja pravico do pokojnine.

Podatki se v obrazec M-4 evidentirajo po 41. členu ZPIZ-1 z nadomestili plače, ki so izplačana po zakonu o delovnih razmerjih in zakonu o zaposlovanju za primer brezposelnosti in 45. členu tega zakona z osnovo, od katere so bili plačani prispevki.

Plačilo za delo je določeno s pogodbo o zaposlitvi tako, kot to ureja zakon o delovnih razmerjih. Sestavljeno je iz plače ter drugih vrst plačil, če so določena v kolektivni pogodbi, ki zavezujejo delodajalca. Po zakonu je plačilo sestavljeno iz osnovne plače, delovne in poslovne uspešnosti ter dodatkov.

V kolikor je božičnica opredeljena v pogodbi o zaposlitvi kot plača iz naslova delovne in poslovne uspešnosti in je izplačana v denarni obliki v skladu s predpisi o delovnih razmerjih, se všteva v pokojninsko osnovo, če je obračun in plačilo prispevkov izvedeno na enak način kot od izplačane plače za tekoči mesec. Božičnica je lahko izplačana kot del plače tekočega meseca ali kot poračun plač za več mesecev za koledarsko leto.

Izplačana božičnica se evidentira v obrazec M-4 v znesku za leto, za katero je izplačana, za ustrezno število ur na delu oziroma čas, za katerega je sklenjeno delovno razmerje.

V skladu z navodili za prijavo podatkov in spremembe podatkov o plač, osnovi, nadomestilih, plačanem prispevku in obdobjih zavarovanja, objavljenimi na spletni strani Zavoda (www.zpiz.si), se znesek božičnice za leto 2008 evidentira za obdobje zavarovanja v Rubriki B tako, da se:

  • v stolpcu 13. »znesek plače oz. osnove (EUR)« k znesku plače oz. osnove prišteje znesek božičnice, ki ustreza »številu ur rednega dela« v stolpcu 11;
  • v stolpcu 14. »znesek prispevka (EUR)« k plačanemu prispevku za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zavarovanca in delodajalca, plačanega od plače in nadomestil ter drugih prejemkov, ki se v skladu z 42. členom ZPIZ-1 ne vštevajo v pokojninsko osnovo, prišteje znesek plačanih prispevkov od božičnice.

V kolikor v pogodbi o zaposlitvi božičnica ni opredeljena kot sestavni del plače iz naslova delovne in poslovne uspešnosti, se v obrazec M-4 ne evidentira.

  - 23.12.2009 - 10:20

Lepa svinjarija, da nekaj placujes in od tega nimas nic.

ppp - 23.12.2009 - 10:04

To je bilo včasih, ko je bil še davek NA izplačane plače. Sedaj je obdavčeno oboje enako - se je pa boljše izognit termina božičnica po mojih izkušnjah...