krpan in druščina postani član

Naslov teme: OBRNJENA DAVČNA OBVEZNOST/76.a člen ZDDV-1

8333  22.12.2009 - 12:28h / DDV / Avtor: SIBILA / 3961 / 7

Ker se toliko piše in sprašuje o novem sistemu obrnjene davčne obveznosti,sem vse skupaj malce strnila in izpostavila najpomembnejše odgovore.Upam,da je pravilno,če pa je kje kakšen kiks.pa vas prosim,da me opozorite.
Upam,da sem vam vsaj malce pomagaka z odgovori na enem mestu.


PRIMER NOVEGA RAČUNA ZA DAVČNEGA ZAVEZANCA,VELJA OD 01.01.2010 DALJE; GLAVA NA RAČUNU OSTANE ISTA  Opis del; 
Zaračunavam vam opravljeno storitev…..  ZNESEK BREZ DDV;      11.800,00 EUR 20% DDV;                       2.360,00 EUR (DDV PLAČA IN OBRAČUNA V SVOJEM DAV.OBRAČUNU NAROČNIK STORITVE)  ZNESEK ZA IZPLAČILO-DAVČNA OSNOVA;      11.800,00 EUR (DDV ni  obračunan skladno z določili 76.A člena ZDDV-1.)

   Nekaj izhodišč:
- 76.A člen ZDDV-1  uporabljate samo na relaciji "zavezanec - zavezancu" (oba imata slovensko ID številko) za storitve gradbeništva na nepremičnini v Sloveniji;
-storitve gradbeništva so vse dejavnosti,ki imajo standardno klasifikacijo dejavnosti ( pod F 41,42,43) in za njih velja sistem obrnjene davčne obveznosti z določoli 76.A člena ZDDV-1.
- izpolnjevali boste od 01.01.2010 vsak mesec novo poročilo - PRILOGO XIII k PZDDV;
- v januarju 2010 boste obvestili davčni organ, da izvajate transakcije skladno z določili 76.A člena ZDDV-1¸;
- na izdanem računu ne boste obračunali DDV, morate pa "izkazati" davčno osnovo, davčno stopnjo in znesek DDV, ki ga bo moral "plačati" (obračunati v svojem davčnem obračunu) naročnik storitve, prav tako boste na izdan račun zapisali, da DDV ni bil obračunan skladno z določili 76.A člena ZDDV-1.

 TAK PRIMER RAČUNA VELJA SAMO NA RELACIJI ZAVEZANEC- ZAVEZANCU,(KO IMATA OBA SLOVENSKO ID ŠTEVILKO) ZA STORITVE GRADBENIŠTVA NA NEPRIMIČNINI V SLOVENIJI. V vseh drugačnih primerih pa ostane vse po starem 

Pepelka - 23.12.2009 - 20:55

Nekaj dodatnih razmišljanj:
- ne gre samo za gradbeništvo, ampak tudi za vse ostalo iz 76. a čl. (npr. Priloga III);
- kar pa se tiče izkazane stopnje in znesek davka na računu, ki se prevali na naročnika blaga ali storitev iz 76.a člena, pa mislim, nista potrebna elementa računa, in da je klavzula o reverse-charge na računu zadostna, razen:
"(5) Davčni zavezanec, ki davčnemu zavezancu z enim samim računom zaračunava dobave, ki jih opravi v skladu s 76.a členom ZDDV-1 in dobave, od katerih mora sam obračunati in plačati DDV, mora na računu te dobave izkazati ločeno.
(6) Račun, izdan na podlagi prejšnjega odstavka, mora poleg obveznih podatkov iz 82. člena ZDDV-1 vsebovati tudi navedbo veljavne določbe ZDDV-1, ki kaže na to, da je dobava blaga ali storitev predmet obrnjene davčne obveznosti, podatke o davčni osnovi po posamezni davčni stopnji in znesek DDV, dolgovan na podlagi obrnjene davčne obveznosti, ki ni vključen v skupni znesek obračunanega DDV. Enake podatke mora vsebovati račun za predplačilo."

Pepelka - 23.12.2009 - 21:17

Halo?
Davčni zavezanec, ki davčnemu zavezancu z enim samim računom zaračunava
a) dobave, ki jih opravi v skladu s 76.a členom ZDDV-1
 in
b) dobave, od katerih mora sam obračunati in plačati DDV,
mora na računu te dobave izkazati ločeno.

virineja - 23.12.2009 - 21:08

Tudi jaz sem enakega mnenja, vendar me prepričujejo tisti, ki so se udeležili seminarjev, da mora to biti navedeno na računu. Tega sicer ni niti v zakonu niti v pravilniku, ampak??
Pri pridobitvah blaga znotraj skupnosti, ko gre za samoobdavčitev, res ni navedenih teh podatkov, ampak le številka čl. zakona oziroma direktive ES, po katerem DDV ni obračunan. Pri storitvah iz 76.a člena pa je obrnjena davčna obveznost mogoče uveljavljena le pri nas in zato ta "dodatek".

marela - 23.12.2009 - 22:53

Če preberete 82.čl  ZDDV, točno navaja obvezne podatke moramo napisati na računu. Nikjer ni označeno, da določila tega člena ne veljajo za račune po 76a členu.

LP

Pepelka - 24.12.2009 - 09:52

marela, se opravičujem, ker ne razumem, kaj menite s "nikjer ni označeno, da določila..." V tem členu sem našla glede reverse-charge sistema le eno točko, in sicer:
"11. v primeru oprostitve DDV ali, če je plačnik DDV kupec ali naročnik, veljavno določbo Direktive Sveta 2006/112/ES ali ustrezni člen tega zakona ali drugo sklicevanje, ki kaže na to, da je dobava blaga ali storitev oproščena DDV ali predmet obrnjene davčne obveznosti". Moje vprašanje: na kakšni osnovi bi na izdanih računioh za dobave blaga ali stroitev morali navajati v bodoče še stopnjo DDV in znesek DDV?

marela - 24.12.2009 - 13:21

82.člen ZDDV navaja : obvezni podatki na računu
.
.
.

zap. 8  davčno osnovo
zap 9  stopnjo DDV
zap. 10  znesek DDV, razen v primerih, kjer se uporablja posebna ureditev, za katero ta zakon ta podatek izključuje  (kjer se DDv obračunava od razlike v ceni in se na računu ne prilaže)

zap. 11 klavzula, zadaj dobava neobdavčena ali pa je predmet obrnjene davčne obveznosti.

.
.
.

Nikjer v zakonu in pravilniku pa ni določbe, ki bi predpisala, da 82 člen ne velja v primeru, če davek  obračuna prejemnik storitve.


Lp 

Pepelka - 24.12.2009 - 16:20

Saj ne trdim, da ne velja  82. člen. Velja. Le zakonske podlage nisem našla, pa tudi smisla ne vidim v tem, da bi v primeru dobav po 76. a členu prejemniku izkazovala informativno stopnjo in znesek DDV na izdanem računu, saj ga tako ali tako obračuna in plača kupec-plačnik (točka 11, ki pa je obvezna sestavina računa-tako kot delamo danes pri oproščenih dobavah blaga v EU), razen v primeru, ko dobavitelj na računu istočasno izkaže transakcije, na podlagi katerih DDV obračuna in plača sam ter dobave po 76. a členu, ko breme obračuna in plačila prenese na prejemnika. Pa še mesečno mora poročati o teh dobavah, prejemnik pa istočasno izkazovati tovrstne prejeme v ta namen ločene vrstice DDV-O. DURS pa si je tako ali tako nastavil nove davčne evidence, da bo vse tovrstne transakcije lahko spremljal preko obligatornih poročil.