krpan in druščina postani član

Naslov teme: gradbene storitve

8281  20.12.2009 - 22:31h / DDV / Avtor: marela / 139 / 2

Prosim za pomoč:

Po SKD oddelek F  spadajo v gradbeništvo tudi  instaliranje (43.2), vgrajevanje, oblaganje, pleskanje    (43.3), postavljanje ostrešij in krovska dela (43.9)...

Bolj berem, bolj me bega naslednje:

npr. Vgradnja oken, vrat to je montaža, kaj je z dobavo oken in vrat, če to opravi isto podjetje. Ali se v gradbeništvo šteje samo montaža in mora biti na računu ločena dobava vrat in oken (in obračunan DDV), za montažo pa velja 76a člen ZDDV-1.

To je samo primer, enaka dilema je pri instaliranju ogrevalnih naprav, klimatskih naprav, vodovodnih, odtočnih naprav in drugo. Povsod se pojavlja kot osnova dobava materiala (peči za centralno kurjavo,
ventilatorji za klime, čistilne naprave....), kjer podjetje ali s.p. material za vgradnjo ali instalacijo tudi proizvaja (okna, vrata, odvodne cevi za klimo....) ali pa ta material kupi in ga skupaj z vgradnjo in (ali) instalacijo potem zaračuna investitorju.


Zanima me relacija zavezanec-zavezanec SLO (ne v povezavi z kupci fizičnimi osebami, kjer je omenjeni materila dobavljal izvajalec zaradi uveljavljanja 8,5% DDV).

Sedaj izvajalci gradbenih storitev prevzamejo celotno delo v posameznem objektu (npr klima in prezračevalnih naprav) v celotni stavbi oz lokalu. Tako imajo dobavo materiala (ventilatorji, aklimati, hladilne postaje) z velikimi vrednostmi in tudi posamezen potrošni material, ki se rabi ob montaži.  


Ali mi lahko kdo pomaga pri tej dilemi?

Najlepša hvala za pomoč

marela

p.š. - 21.12.2009 - 10:58

Če je na računu dobava materiala/opreme z montažo => sledi uporaba 76.a člena => prenos davčnega bremena k naročniku od računa v celoti ( lahko izkažete material posebej in montažo posebej, ampak ker je material vgrajen, se celotna transakcija ne obdavči).
Ves material/opremo, ki jo samo prodate in NE zmontirate, ostane obdavčena transakcija.
lp

marela - 21.12.2009 - 12:21

Najlepša hvala za pomoč

lep dan želim

marela