krpan in druščina postani član

Naslov teme: prosti denarni tok

7663  25.11.2009 - 15:07h / Ostalo / Avtor: rina / 818 / 7

.. mi lahko prosim kdo po domače razloži kaj je to prosti denarni tok, in kako se ga izračuna . Nekaj sem brskala po netu ,  in našla samo neke formule  in podobno ... bi pa prosila  , če mi lahko kdo  pojasni ta izraz in poda neko kmečko formulo ali komentar  , za pridobitev oz. izračun  tega podatka.

na voljo imam tudi nekaj revij IKS - če kdo ve, da je bilo kaj tam objavljeno ( v kateri številki ) , se bom potrudila in sama našla.



Hvala . Marina

Pepelka - 26.11.2009 - 06:11

nekako poenostavljeno rečeno: neto dobiček + amortizacija + - prevrednotovalni popravki, ki ne predstvaljajo odtoka (pritoka) denarnih sredstev + pa še morda kaj podobnega

Prva Brina - 26.11.2009 - 07:53

Malo bolj komplicirano je: neto dobiček+ amortizacija +/- saldo terjatev in dolgov+/- saldo iz naslova financiranja - odlivi iz naslova investicij.

Malo nižje je nekdo dal povezavo na programček, ki ga je našel na internetu.

Lp

Berti - 26.11.2009 - 09:03

Enostavno :denarni tok je Izkaz prilivov in odlivov vseh TRR

 

zelo zahtevno pa je ta Izkaz narediti. Priporočljivo je določiti shemo vseh vrst odhodkov in prihodkov

jih oštevilčiti po vrstah in vnašati v razpredelnico.

 

Amortizacija in prevrednotenje nima veze z denarnim tokom.

teccna - 26.11.2009 - 12:10

Berti,

 

Rina sprašuje kaj je FCF (free cash flow) -  "prosti denarni tok", kar je nekaj drugega kot izkaz prilivov in odlivov...

Pepelka in brina sta šli v pravo smer...

 

Rina, nekaj boste našla tukaj:

http://www.investopedia.com/terms/f/freecashflow.asp

http://en.wikipedia.org/wiki/Free_cash_flow

http://www.nlb.si/fcf-f

 

MarkoE - 26.11.2009 - 13:44

Še malce moje filozofije: O prostem denarnem toku oz. "free cash fowu" zelo radi govorijo lastniki ter finančniki (tudi kontrolerji). V osnovi lastniki oz. bolje investitorji gledajo na podjetje predvsem kot nekaj, kar nosi denar. Kolikor bo podjetje v prihodnosti prineslo denarja, toliko je tudi vredno (+sedanje neto premoženje in seveda dobro/slabo ime)...

Poizkusite izvedeti kdo v vašem primeru potrebuje podatek. So omenjali npr. EBITDA?

Povezave med račuinovodskim dobičkom in denarjem na TRR je eden od preizkusov razumevanja poslovanja skozi številke.

Za izhodišče lahko vzamete tudi svoj IDT. Poglejte vse 3 denarne izide. "free cash" je zame prirast denarja na TRR in kratk. fin. nal. (minus zapadle obveznosti na presečni dan, izplačila dobička...). Sliko zamegli, če je podjetje poleg osnovne dejavnosti "investiralo" npr. v nepremičnine, sploh če se ja v ta namen zadolžilo (pri bankah ali dobaviteljih...). Kar pogumno!

rina - 26.11.2009 - 16:15

Vsem , ki ste se potrudili najlepša hvala...trenutno sem samo na hitro pogledala omenjene povezave in formule za izračune. Podrobnosti si bom prihranila za čez vikend .

Mogoče za MarkoE : se mi zdi da je omenjena zadeva , vprašanje v vaši delovni sferi in stvar obvladate zato bi imeli še cel kup podvprašanj, če boste mogoče še pri volji
 
Je pa takole :  Znanec se odloča za nakup neke firme, pa prijatelji in zaposleni skupaj stikamo glave / seveda se bomo kasneje  obrnili tudi na uradne strokovnjake /, koliko bi bilo lahko omenjeno  nakupno podjetje vsaj okvirno vredno. Na voljo imamo več ali manj samo  uradne bilance. Logično nam je , da bo prodajalec postavil svojo ceno. 

Vendar : EDen izmed podatkov/pokazateljev , koliko naj bi bila družba vredna ,  je tudi prosti denarni tok ....oz. kot pravite : kolikor bo podjetje v prihodnosti prineslo denarja, tolikko je tudi vredno i (A ,  KAJ JE MERILO ZA PRIHODNOST ???"??!!!  )

IN če si lahko drznemo še : ali bi v stavku ali dveh obrazložili vaš stavek : POVEZAVE MED RAČ. DOBIČKOM IN DENARJEM NA TRR je eden  od preizkusov razumevanja poslovanja skozi številke ...

Ima mogoče kdo komentar iz forumov : običjana vrednost nekega podjetja je med  2-4 x več kot je njegova  knjig. vrednost oz.druga  trditev / izračun za isti namen  : dobiček podjetja x povprečno 10 let  ???

Želimo vam lep dan , Marina in Co

MarkoE - 26.11.2009 - 18:25

Sem "samo" računovodja (obožujem davke in knjižbe :) ), zato sem vrednotenje podjetij spoznaval na faksu. V praksi pa sem doživel, da je prvi "sodno overjeni" cenilec izračunal vrednost podjetja 110, drugi pa 270 !?

Če potrebujete kakšno usmeritev: m-acc@siol.com

Kogar področje zanima, naj mogoče pobrska med diplomami EF (www.cek.ef.uni-lj.si)