krpan in druščina postani član

Naslov teme: Definicija in opredelitev nekurantnih zalog

7248  04.11.2009 - 18:03h / Ostalo / Avtor: kinčka / 2208 / 1

Kot je že iz naslova razvidno - kje dobim definicijo, opredelitev nekurantnih zalog?

Silba - 04.11.2009 - 21:54

V "računovodsko slovenščino" bi ta izraz lahko prevedli kot neidoča/negibajoča/počasi se gibajoča/ neuporabna/...zaloga, pa kljub temu še ne vemo o čem govorimo. Iz vprašanja zaključujem (morda napačno), da ste si ga postavili ob zaključku poslovnega leta zaradi presoje morebitne oslabljenosti zalog.

Vsako podjetje mora glede na vrsto zalog in način poslovanja, presoditi ,katere zaloge se lahko opredelijo kot "nekurantne" . Z vidika oblikovanje popravka vrednosti zalog je potrebno uporabiti kmečko pamet:

 

Primer 1: Ribarnica ima  tri dni stare ribe. Ni se težko odločiti.

 

Primer 2: V skladišču imamo kar nekaj sto kilogramov bakrene žice, ki se ne uporablja več. Lahko pa jo prodamo na trgu in cene so znane. Tudi tukaj se ni težko odločiti. Za podjetje sicer nekurantna zaloga, vendar ima še vedno svojo vrednost => slabitev le do prodajne cene zmanjšane za stroške prodaje. Lahko je tudi tista, ki jo ponudi DINOS. V praksi v takih primerih ogromno napak.

 

Primer 3: V skladišču imamo material za izdelek, ki ga prodajamo z velikim dobičkom. Cene materialu so se v zadnjem letu znižale za več kot 20%. Ob prodaji tega materiala bi zares iztržili manj kot pa je njegova knjigovodska vrednost, vendar to ni namen poslovodstva, saj bo uporabljen v proizvodnji dobičkonosnih izdelkov => ni popravka, ker v celotnem poslovnem procesu nadomestimo izvirne nabavne cene, ki sicer presegajo zadnje nabavne cene.  Je pa potrebno to dejstvo razkriti v računovodskem poročilu.

 

Primer 4: Rezervi deli za tehnično blago - v času garancije in še kasneje. Imamo na razpolago ocene koliko popravil je potrebnih. Podatki kažejo da po petih letih praktično nič. V druge namene, pa teh delov ni možno uporabiti. Deli so na zalogi več kot pet let => popravek vrednosti do cene DINOS.

 

Primer 5:  Stanovanje pri gradbenem podjetju, ki gradi za trg: Večstanovanjski objekt zgrajen leta 2007, od petnajstih stanovanj prodanih samo pet  v letu 2008. V zalogah je m2 stanovanja vrednoten po 1.580 EUR. Prodajne cene se gibljejo okrog 2.000 EUR za m2. => ni popravka vrednosti, razen če so že sklenjene zavezujoče pogodbe o prodaji s katerim izmed podizvajalcev (kompenzacijska stanovanja), kjer je upoštevana veliko nižja cena.

 

 

Toliko o nekurantnih zalogah.