krpan in druščina postani član

Naslov teme: turizem-ddv

514  01.02.2002 - 15:34h / Ostalo / Avtor: jana / 65 / 0

Pozdravljeni,
smo turistična agencija in obračunavamo DDV po 47.čl.ZDDV (po preračunani stopnji od dosežene razlike v ceni). Za vsako potovanje posebej sestavimo obračunski list (IR zmanjšan za opravljene storitve drugih (hotelirji, prevozniki), ki smo jih prejeli do izdaje računa - 8 dan po opravljeni storitvi). Pri obračunu smo obsojeni na ažurnost dobaviteljev , kar pomeni, da določene priloge pridejo v naše podjetje tudi mesec ali več kasneje, kar smo reševali z "poračuni" obračunskega lista v naslednjih davčnih obdobjih. Pri prehodu na nove davčne stopnje pa sem v dvomih:
- davek na obračunskem listu za račun izdan leta 2001 je bil obračunan po 19% stopnji; kako naredim "poračun" tega posla letos, če smo za to potovanje prejeli del računov (prilog) v letu 2001, del pa v letu 2002 (in ne samo v januarju, predvidoma bodo prihajale vsaj še tri mesece)? Mislim, da tudi po starih stopnjah, pa vendar...
- avanse za novoletne aranžmaje so nam nakazovali decembra 2001 v pavšalnih zneskih - pri računih izdanih v letošnjem letu, s katerimi bom zapirala te (stare) avanse, uporabljam še stare stopnje, pri zadnjem računu , kjer bo ostanek avansa zaprl le del računa, pa moram upoštevati procentualno: del računa po stari stopnji, del računa, ki pa ostane odprt pa po novi stopnji??
Upam, da nisem preveč zakomplicirala...
Hvala za predloge in lep pozdrav!
jan