krpan in druščina postani član

Naslov teme: d.n.o. v d.o.o. - dobiček v osnovni kapital?

3857  29.04.2009 - 16:26h / Ostalo / Avtor: Tayra / 76 / 8

Družbo, ki je registrirana kot d.n.o. nameravava s sodružbenikom preoblikovati v d.o.o. Na kontu prenešenega dobička iz prejšnjih let imava po bilanci dovolj sredstev za potrebno dokapitalizacijo, pa me zanima, ali lahko prenešeni dobiček enostavno "pretvoriva" v deleže obeh družbenikov in s tem zadostiva predpisanemu vložku družbenikov, ki je kot osnovni kapital potreben za registracijo d.o.o.? Ali, kakšen in kolikšen davek bi se od te "transakcije" moral obračunati?

Če prav razumem, za preoblikovanje potrebujem bilanco, ki ni starejša od treh mesecev. Ali je prej potrebno bilanco potrjevati na Ajpesu ali kaj podobnega? Na tem forumu sem to nekoč zasledila, notar pa po prvem pogovoru pravi, da se v to nimajo kaj vtikati :). 

Hvala vsem za vaše nasvete!

Danja - 04.05.2009 - 08:30

Po mojem mnenju bi moral biti dobiček najprej obdavčen, tako kot je obdavčeno povečanje deležev v d.o.o.,  ne vem pa, ali se pri d.n.o. dobiček ob dvigu oz. ob spremembi v deleže obdavči ceduralno ali po dohodninski lestvici, mogoče ima kdo drug kaj več pojma o tem? Na tem forumu sem enkrat zasledila informacijo, da gre obdavčitev po dohodninski lestvici, tako kot pri s.p.

krista - 05.05.2009 - 08:09

 V lanskem letu smo izvedli preoblikovanje iz dno v doo.  Zadevo nam je urejal strokovnjak za davčno svetovanje.
Na kratko pa tole:
-bilance  naj bodo stare največ 3 mesece
-bilance ni treba potrjevati na Ajpesu...
-osnovni kapital se lahko (neobdavčeno) zagotovi iz prenesenega dobička preteklih let v dno-ju
  = to se zapiše tako v aktu o ustanovitvi d.o.o. kot  v notarski zapisnik

- mi smo še istočasno doregistrirali dejavnost...

.... skratka vse je bilo rešeno dokaj hitro, res zadeva ni bila ravno poceni, je pa bila urejena zelo korektno  in kot sem že rekla, hitro.

Če želite tel. št. strokovnjaka, lahko zapište svoj elek.naslov ali tel.št., pa vam posredujem podatke.

lep pozdrav

Nika - 05.05.2009 - 08:54

Strokovnjak je, dokler ne pride Perić. :)

DNO - 05.05.2009 - 09:45

Krista, mene zanima še to, ali morata v d.o.o. vstopiti oba ustanovitelja, ki sta bila že na d.n.o. in z istimi deleži 50:50? To področje menda ureja tudi bivša sodelavka GZS, za  cca 4000EUR, je bil vaš strokovnjak kaj cenejši?

igor - 05.05.2009 - 10:16

Postopek je zelo enostaven in ni potrebno sodelovanje nobenega strokovnjaka. Je pa nekaj podvariant, ki so odvisne tudi od tega, ali ostanejo v d.o.o. isti družbeniki (zakonca?), kajti pred spremembo statusa družbe lahko iz d.n.o. družbenik(i) tudi izstopi (jo). Bilance ni potrebno potrjevati na AJPES, zadošča bilanca stanja za 2008.

Navedeni strošek je po moji oceni bistveno previsok, razen, če ne vključuje še kakšnih drugih storitev. V naši pisarni je strošek priprave dokumentov za spremembo statusa 300,00 EUR z DDV, notarski strošek pa je cca. 400 EUR.

krista - 05.05.2009 - 11:38


Pri nas  smo se odločili za enoosebno družbo - to je izstop enega družbenika (zakonca).

Cena za celotno storitev statusnega preoblikovanje  je bila 1800 eur z ddv.

Tayra - 07.05.2009 - 15:41

Najlepša hvala vsem za vaša mnenja in še posebej Kristi za pripravljenost podelitve kontakta! Sem zelo vesela vašega konkretnega odgovora oziroma izkušnje, ker so se doslej prejeta mnenja močno razlikovala, čeprav sem spraševala med ljudmi "iz foha".

Telefonsko številko strokovnjaka mi lahko posredujete na tayra.natal@gmail.com. Hvala še enkrat!

Lep dan želim vsem, ki ste se priključili debati!

nena - 07.03.2011 - 23:17

ga. Krista tudi jaz sem pred preoblikovanjem d.n.o. v d.o.o. in mi ni jasno, kako se izpelje neobdavčen osnovni kapital iz prenesenega dobička preteklih let v dno-ju. Mislim, da iščem in zbiram informacije že tri mesece pa nikjer nič ne najdem in nihče nič pametnega (=konkretnega) ne pove. Edina konkretna in ugodna je vaša. Ali lahko poveste prosim kaj več o načinuneobdavčenega prenosa?

 

Hvala

 

Bodite lepo,

Nena