krpan in druščina postani član

Naslov teme: plačilo gotovine

274  18.01.2002 - 12:30h / Ostalo / Avtor: s.o.s. / 74 / 7

Sem s.p., vodi se enostavno knjigovodstvo.
Zanima me, ali se nad 25.ooo sit lahko plača z gotovino
npr.potrošni material,razen seveda,če ne gre za nakup osnovnega
sredstva.

Hvala za pojasnilo in lep dan želim!

Matjaž K - 18.01.2002 - 18:11

Pravna podlaga:
Uredba o pogojih, pod katerimi je potrebno plačila in prejemke davčnim zavezancem nakazovati na njihove račune pri bankah in hranilnicah, ter o načinu poročanja bank in hranilnic (Uradni list RS 59/99)

Uredba ima zakonsko podlago v 26. členu Zakona o davčnem postopku.

Bistvo Uredbe je, da nad 25.000 SIT NE smete plačati drugemu davčnemu zavezancu v gotovini (kar smo praktično vsi), niti če kupujete osnovno sredstvo.

Izjema so plače delavcev, povračila potnih stroškov, v glavnem osebni prejemki (4. člen Uredbe).


LP

P.S.
Seveda se lahko na Uredbo požvižgate in plačate nad 25.000 z gotovino, vendar če vas dobijo so lahko sankcije.

Jest - 18.01.2002 - 18:34

Moje iskušnje so : še doben dacar se pri poslovnih knjigah ni vtikoval v teh bogih 25.000 !! če bi hotel to raziskati bi trajalo še in še...

Je pa res to odredba, ki je v nasprotju z ustavo, zakonu o banki Slovenije...in ima kazenske sankcije !!!

LP

čarovnica - 19.01.2002 - 16:18

Kar misli si, da bi trajajo to iskanje še pa še! Saj imajo ti Hudiči poseben občtek in vtaknejo nos ravno tja ker ga ne bi smeli.

Matjaž K - 20.01.2002 - 17:10

Jaz še tudi nisem videl, da bi se v to vtaknili, mislim pa, da ni težko videti, ali je bil znesek prekoreačen - malo listanja po poslovnih listinah, pa je.

Jest, v čem pa naj bi bila neustavnost te Uredbe?

LP

Jest - 20.01.2002 - 18:41

Ooooooooo....

Ti bom poskušal razložit, vendar ne vem če mi bo uspelo. Pišem iz glave, kje pa imam ustavo pa ne vem. Nekajkrat sem se že hotel obrni na mejega prof.ustave in bivšega ustavnega sodnika, pa kadarkoli ga srečam, mi le ta vedno uide.

Poglej. Ustava in Zakon o Banki slovenije določata, da je edino plačilno sredstvo v Sloveniji slovenski tolar. Vendar zakona samo o denarju, ki ga izdaja Banka Slovenije, ne pa o "knjigovodskem denarju"!!! Zato take odredbe, če gledamo hierarhijo pravnih aktov, le - to rušijo !!! Kako je lahko neke odredba, ki ponavadi dopolnjuje nek zakon, več vredna (pravno močnejša), kot npr. sam zakon, zakon o Banki Slovenije, nad njim pa je ustava s svojimi določili !!!

NO, KAJ MISLIŠ ????

LP

Matjaž K - 21.01.2002 - 12:31

Mislim da je najprej treba odgovoriti na vprašanje, ali je tudi knjižni denar zakonito plačilno sredstvo.

Res je, da se na podlagi Uredbe davčne zavezance prisili, da uporabljajo (prejemajo) knjižni denar, če je plačilo nad 25.000 SIT.

Natančno pa bi težko kaj pisše glede zakonitega plačilnega sredstva v Zakonu o Banki Slovenije in Zakonu o denarni enoti RS (mislim da se temu zakonu tako reče).

LP
Sicer pa ne nasprotujem smislu Uredbe, ki je, plačila naj pustijo sled, na podlagi katere se da preverjati poslovanje davčnega zavezanca (saj to je bil tudi smisel uvedbe SDK-ja-zdaj APP, pa določbe ZDavP, da morjao banke pošiljati podatke o prometu na bančnih računih). Drži pa, da morajo biti predpisi hierarhično urejeni in ne v nasprotju z Ustavo.

JEST - 21.01.2002 - 15:05

No pa še nekaj. Ker ta uredba izvira še iz starih časov, vendar se je stalno dopolnjevala je pripomogla k temu, da je nastala taka plačilna nedisciplina na na šem trgu. Če bi se je nekatere moje stranke držale, bi že zdavnaj propadle !!!

LP