krpan in druščina postani član

Naslov teme: Osrednja proslava po meri davkoplačevalcev

3978  27.12.2001 - 08:31h / Ostalo / Avtor: Baja / 85 / 4

Monolog ob državni proslavi

Včeraj se cela družina domoljubno namesti pred televizor in skozi škatlo bulji v belo Ljubljano, prav tja, kjer naj bi se vršila osrednja državna proslava.
Kaj posebnega ni bilo pričakovati, da pa nekdo pripravi tako skorpulcalo, mizerijo vseh mizerij, pa si človek le ni mislil. Nič čudnega, če ubogi Slovenci, ki gledajo to pogrebščino, zapadejo v malodušje, dobijo razne mazohistične in nenazadnje tudi samomorilske navdihe.

Ne vem, ali se je scenarist (kdorkoli je že bil) norčeval samo iz prisotne publike, ali kar iz vseh davkoplačevalcev. Ali pa je človek tako zagledan v svoja veličastna dela, da resnično misli, da je napravil umetnostno stvaritev.
(Da ne bo nesporazuma - izvajalci so svoje delo dobro opravili in so izvzeti iz tega monologa.)
Torej, najbrž se je človek norčeval. Saj se je tudi lahko. Honorar mu tako ali tako ne uide. Pri tem je žalostno samo to, da bo plačan z našim - davkoplčavelskim denarjem.

In naša (pardon prestolniška) elita - sedela je in uživala. Vsi, od prvega do zadnjega so odlično razumeli, kaj jim je hotel umetnik položiti na takšno umetnost. - Naj uživajo v miru - vendar le za svoj denar.
Sice pa taka elita. Prava elita ima okus in ve, kaj hoče dobiti. Ni ga bilo junaka, ki bi si upal vstati in reči: "Ne, gospodje, lahko kar greste, takšne proslave nismo naročili." A si predstavljate, kakšen škandal bi bil to? Nekateri naši vrli umetniki so tako in tako nedotakljivi in oni že vedo, kaj je za ljudstvo dobro! In tu imajo izvrstno priložnost, da to tudi dokažejo. (Drugje te priložnosti nimajo, ker ni publike. Pač ne razme vsak butec globoke umetnosti lajanja v luno, vreščanja in pačenja nemogoče maskiranih pojav,... In če publike ni, oni - reveži ne morejo živeti od svojega dela - uboščki, zares; smilijo se mi.
No vsaj mati država s svojo elito jih razume.








čarovnica - 28.12.2001 - 08:44

Ne vem kaj bi še rada,draga Baja, kaj si prvič gledala nacionalko? Nikoli ne pogledaš drugih državno zabavnih oddaj, da še nisi ugotovila, da je bolje gledati kanal PINK, vsaj kaj vidiš in si lahko nevoščljiva, ko naši dedci vsi gledajo prave BABE. Je bila še kakšna naša proslava dobra?? Režiserji izvajalcem pa tako ne pustijo dihati(beri igrati), ker so vsi po
vrsti omejeni in ni nič čudno, da stokajo, da iz davkoplačevalskih žepov ne kane več denarja za njihove "izdelke". Preklopi kanal, se boš manj jezila

ZOIS - 30.12.2001 - 11:19

Škoda, ker nisem gledal! Vsaj videl bi kdo bo novi zaslužni kulturni upokojenec ob koncu mandata te vlade.
Res pa je, da nikoli pri teh proslavah nisem prišel do bistva - sporočila
teh izvedb, čeprav veliko dam na kulturo in s tem narodov pomen.
Sem pač butast, univerza pa mi je, razen marksizma, kulturno tako malo dala.

Jest - 30.12.2001 - 11:51

Ja pa kako najdete čas za gledanje TV ????

Kaj niso prišli "novi" SRS ????

LP

čarovnica - 30.12.2001 - 18:26

Pa verjameš, da takšne proslave sploh imajo bistvo-sporočilo. Nak motiš se, utopično bi bilo misliti, tako kot je bil marksizem, katerega izpit sem delala trikrat, kljub čarovniškim trikom, mi je "jedva ratalo".
Nisi butast ti, scenaristi takšnih proslav bi nas ozaveščene kulturneže radi naredili butaste.