krpan in druščina postani član

Naslov teme: Donacije za stranke in humanitarne namene

9089  27.12.2008 - 10:42h / Ostalo / Avtor: betka / 117 / 3

 zmanjšanje davčne osnove do zneska, ki je enak trikratni povprečni mesečni plači na zaposlenega pri zavezancu.

Ali prav razumem to o povprečni plači, da lahko da Gorenje za stranke toliko kot sp z enim zaposlenim : recimo 3.000 eur?

Če je tako, je samo absurdno, druga primerjava pa je prav boleča : država dovoli takemu sp, da pokloni strankam 3.000 eur, za humanitarne namene pa samo 300 eur???

Vam to kaj pove o moralnih usmeritvah naše države?

lp

betka - 27.12.2008 - 11:27

Je kje objavljen seznam upravičencev za 0,2% donacijo za kulturo in varstvo pred nesrečami? Hvala!

Matjaž K - 27.12.2008 - 11:50

Točno tako.

Če so plače v Gorenju in pri s.p.-ju z enim zaposlenim enake, imata oba enak zgornji "limit".

Ker je višina te donacije vezana na višino povprečne plače, število delavcev ne vpliva na višino zgornjega "limita" olajšave (pustimo zdaj na strani mikro detajl konkretnega računanja, tj. ali se pri računanju upoštevajo delavci iz ur (v tem primeru vam nadure limit vlečejo navzdol) , ali iz dnevov DR).

Matjaž K - 27.12.2008 - 11:53

Pa še nekaj:

to, da velika podjetja ne morejo dati višje donacije kot mala, je po mojem mnenju OK. Na ta način obstaja davčni mehanizem za preprečitev, da bi si ena stranka podredila donacijsko politiko par velikih podjetja in si šibali velike donacije, medtem ko bi druga stranka (ki ima zaledje v malih podjetjih) morala najti x-krat več donatorjev.

(pri čemer pa priznavam, da je ta davčnimehanizem v praksi bolj tako - podjetje, ki si ga je politika podredila, bo dalo donacije, kolikor bo pač dalo, neodvisno od tega, ali bo donacija v celoti priznana kot olajšava, ali ne).