krpan in druščina postani član

Naslov teme: vračilo trošarine

9075  24.12.2008 - 17:35h / Ostalo / Avtor: simona / 109 / 1

Ali država res vrača trošarino od energentov (nafta) za gradbene stroje in (plin) za potrebe proizvodnega procesa npr. pri izdelavi lesnih briketov.

V katerem zakonu to piše ?

Lep božič vsem sotrpinom ! 

Matjaž K - 25.12.2008 - 12:32

Za nafto ne, samo za mineralna olja, pa še to pod določenimi pogoji.

Vračilo plačane trošarine v celotnem znesku (tj.
do 100%-no vračilo) ureja ZTro v poglavju X. VRAČILO PLAČANE TROŠARINE (člena 30. in 30.a), ki pa ne vsebuje določb glede vračila trošarine od trošarinskih izdelkov, ki so bili porabljeni pri delovanju vozil, strojev ali naprav.

Za vračilo trošarine od trošarinskih izdelkov, ki so bili porabljeni pri delovanju vozil, strojev ali naprav, je treba uporabiti določila iz poglavja XIII. TROŠARINSKI IZDELKI - 3. Energenti in električna energija ZTro.

Sedmi in osmi odstavek 54. člena ZTro določata naslednje:

 
           (7) Za energente, ki se dokazljivo porabijo za pogon statičnih delovnih strojev, strojev v gradbeništvu in strojegradnji, motornih tirnih vozil v železniškem prometu ter žičnic in strojev ter naprav na smučiščih, imajo kupci – osebe, ki opravljajo dejavnost, pravico do vračila trošarine v višini 50% trošarine, ki je predpisana za pogonski namen.
            (8) Način vračila trošarine, carinski organ, pristojen za vračilo, roke za predložitev zahtevka, roke za vračilo trošarine ter pogoje, ki jih mora izpolnjevati kupec energentov iz prejšnjega odstavka, predpiše minister, pristojen za finance.

Iz navedenega izhaja, da je pravica do vračila trošarine po sedmem odstavku 54. člena ZTro vezana na naslednje pogoje:

§  kupec je oseba, ki opravlja dejavnost,

§  energenti so bili dokazljivo porabljeni za pogon:

  • statičnih delovnih strojev, ali
  • strojev v gradbeništvu in strojegradnji, ali
  • motornih tirnih vozil v železniškem prometu, ali
  • žičnic in strojev ter naprav na smučiščih.
Pogoji, ki jih mora izpolnjevati kupec energentov za vračilo trošarine po sedmem odstavku 54. člena ZTro, so natančneje opredeljeni v 2. členu Odredbi o vračilu trošarine za mineralna olja, ki se porabijo za industrijsko-komercialni namen.

2. člen
            (1) Trošarina v višini 50% se lahko vrne za mineralno olje, ki se porabi za:
            pogon statičnih delovnih strojev ter strojev v gradbeništvu in strojegradnji,
            – motornih tirnih vozil v železniškem prometu ter
            – delovnih strojev v prometu na žičnicah in strojev ter naprav na smučiščih
            (v nadaljnjem besedilu: strojev).
            (2) Vračilo plačane trošarine lahko uveljavi pravna oziroma fizična oseba, ki v zvezi z opravljanjem dejavnosti uporablja stroje iz prejšnjega odstavka (v nadaljnjem besedilu: upravičenec).
            (3) Količino mineralnega olja, za katero upravičenec uveljavlja vračilo trošarine, dokazuje z računi o nabavi ter s podatki o namenu porabe, ki jih mora voditi v posebni evidenci.
            (4) V posebni evidenci iz prejšnjega odstavka mora upravičenec navesti:
            vrsto in število strojev;
            tehnične podatke o motorju stroja iz prejšnje alinee ter podatek proizvajalca o povprečni porabi goriva na uro delovanja motorja;
            po datumih vpisane ure delovanja motorja;
            – količino mineralnega olja po datumu nabave.

Način vračila trošarine, organ, ki je pristojen za vračilo trošarine ter roke za predložitev zahtevka in za vračilo trošarine ureja 3. člen Odredbe.
3. člen
            (1) Upravičenec vloži zahtevek za vračilo trošarine pri pristojnem carinskem organu do konca tekočega meseca za pretekli mesec.
            (2) Zahtevek iz prejšnjega odstavka z ustreznimi dokazili upravičenec predloži na obrazcu, ki je sestavni del te odredbe. [i]
            (3) Pristojni organ iz prvega odstavka tega člena je carinski organ, krajevno pristojen glede na sedež oziroma prebivališče upravičenca.[ii]
            (4) Carinski organ vrne trošarino v višini 50% dejansko plačane trošarine za porabljeno količino mineralnega olja v 30 dneh po prejemu popolnega zahtevka za vračilo.



[i] Gre za Prilogo 1 Odredbe: Zahtevek za vračilo trošarine za mineralna olja, ki se porabijo za industrijsko - komercialen namen.

[ii] Carinske urade, njihov sedež in krajevno pristojnost ureja Uredba o določitvi carinskih uradov v Republiki Sloveniji, njihovem sedežu in krajevni pristojnosti (Uradni list RS, št. 45/04, 96/05, 120/05, 66/06 in 31/08).