krpan in druščina postani član

Naslov teme: prenos sp-ja na sina

9026  22.12.2008 - 19:22h / Ostalo / Avtor: sp / 84 / 4

V naslednjem letu se bom upokojil, in dejavnost prenesel na sina. Prijavil bom posebno davčno obravnavo po Zakonu o dohodnini. Mi lahko kdo svetuje literaturo, kako opraviti prenos. Zanima me prenos - delavci (odpoved?, nova pogodba?)
           - prenos nepremičnine (vpis v zemljiško knjigo?)
           - prenos lizinga in kreditov (kako izpeljati?)
           - knjiženje  v primeru da kupci poravnavajo terjatve na star TRR?
Literatura?

Matjaž K - 23.12.2008 - 12:33

Prenos iz enega zasebnika na drugega je pravno zahteven (za vsako terjatev je treba narediti cesijo; za dolg upnika zaprositi za strinjanje-soglasje za prevzem dolga s strani novega zasebnika, v nasprotnem primeru novi zasebnik ne prevzame dolga temveč lahko samo pristopi k dolgu - več o tem v Obligacijskem zakoniku; za nepremičnine je treba narediti izročilno pogodbo; za delavce nisem čisto prepričan ampak se mi zdi, da se prezaposlijo na način, da se z novim zasebnikom sklene dogovor o prevzemu delavcev, ...)

Bojan - 24.12.2008 - 09:20

Mi smo pri prenosu kot prvo sklenili pogodbo s sinom o prevzemu dejavnosti. V njej smo zapisali vse podatke , ki so pomembni za prevzem, tudi ugotovitev, da prevzemnik zaposli delavce podjetnika. Priloga k pogodbi je bil priložen tudi seznam osnovnih sredstev. Izročilnih pogodb za nepremičnine ni bilo potrebno izvesti ( kot navaja Matjaž K ). V Ur.l.št.119/08 je objavljen Pravilnik o obrazcu za priglasitev davčne obravnave....., ki opredeljuje tudi potrebne priloge z navodili za izpolnitev. Pri terjatvah smo mi obdržali odprt poslovni račun tako, da ni bilo potrebno izvajati cesij z upniki. Prevzemnik mora pred prevzemom odpreti s.p. Z malo truda se zadevo da izpeljati, potrebno je komunicirati z DURSom. Prenos vozil ne gre brez plačila davka, kajti ta zakon ne pozna prenosa.

Matjaž K - 25.12.2008 - 07:18

"Izročilnih pogodb za nepremičnine ni bilo potrebno izvesti "

Kako pa boste opravili prepis lastništva v zemljiški knjigi? (ZK zahteva veljaven pravni posel + s strani notarja overjen podpis "bivšega" lastnika na zemljiškoknjižnem dovolilu, za katerega pa rabite odločbo DURS, da je bila nepremičnina podvržena obdavčitvi (v danem primeru DPN) oz. če ni podvržena, navedbo zakonske podlage, da obdavčitve ni).

sp - 29.12.2008 - 18:22

hvala za prijazne odgovore!