krpan in druščina postani član

Naslov teme: ZOPET NEPROSTOVOLJNO ČLANSTVO????!!!!!

9003  22.12.2008 - 12:06h / Ostalo / Avtor: Black pearl / 82 / 5

Predpraznično pozdravljeni!
V pošti dobim dopis od obrtno podjetniške zbornice SLO, katera ugotavlja, da imamo obrtno dejavnost, za katero ni potrebna ustrezna poklicna usposobljenost. Pravico do opravljanja navedene dejavnosti pa se pridobi z vpisom v (NJIHOV!) obrtni register. Če se ne javimo v 15. dneh, nas bodo vpisali kar sami in avtomatično pričeli zaračunavati članarino?!?! Tudi če pridemo, bo isto. Smo d.o.o. in komaj smo se rešili članstva GZS. Naši zaposleni so vsi ustrezno poklicno usposobljeni (IV-V. stopnja). Da ne bi govorila o članarinah v časih, ki se obetajo gospodarstvu...

Prosim za posvet, ker so mi zelo "polepšali" prihajajoče praznike...


Vsem Vam pa želim vse najlepše in mirne praznike!

p.š. - 22.12.2008 - 22:59

Pred časom smo pri stranki, ki deluje ze tri desetletja,  nenadoma in čisto na novo prejeli račun za poravnavanje članarine OPZ ( obrtno podjetniški zbornici) . Seveda smo račun zavrnili s pisno obrazložitvijo, da se nismo in se ne bomo nikoli včlanili. A hudič tiči v spremenjenem obrtnem zakonu, ki je na novo definiral obrtne in obrti podobne dejavnosti, ki so natančneje definirane v pravilniku in jih je kot listja in trave.
V odgovoru OPZ je bilo navedeno, da po novem zakonu dejavnost podjetja spada med obrti podobne dejavnosti, kar daje zbornici zakonsko podlago za avtomatsko včlanitev .  In po preverjanju zakonodaje smo ugotovili, da imajo prav. Morda bi še vi preverili, če se najdete kje med navedenimi dejavnostmi,  da se niso v  OPZ slučajno zmotili...
Obrtni zakon  ( Uradni list RS , št. 40/2004 UPB-1 , Uredba o določitvi obrtnih dejavnosti in obrti podobnih dejavnostih ( Uradni list RS, št. 18/2008 ) .

lp

- 23.12.2008 - 08:36

Prosim napišite že enkrat, kako se rešiti članstva v OZS in ne ravno obratno - delati propagande, kako in zakaj je vendarle treba članarino plačevati!!!

p.š. - 23.12.2008 - 08:46

Napačno ste razumeli odgovor - še zdaleč ni bilo mišljeno kot propaganda , ampak kot napotilo, v katero zakonsko podlago pogledati oziroma si z njo pomagati, da se rešimo bremena obveze plačevanja članarine - vkolikor se v uredbi med dejavnostmi ne najdemo. Nekateri so si omislili način izogiba članstva tako, da so spremenili vpis v poslovni register v delu, kjer je navedena glavna dejavnost podjetja - in ne vem vam iz prakse zapisati, če je tak korak učinkovit.
Ne vem tudi, kje boste našli mojstra, ki vam bo spisal splošno navodilo o "izčlanitvi" pri obstoječi zakonodaji. Vso srečo in , ko ga boste našli, spoštovani "neimenovani" , bodite toliko prijazni in napotke podelite z nami .

Lep predpraznični pozdrav vsem klepetalcem in klepetuljam !

brat od brivca - 23.12.2008 - 09:06

Kot pravi p.š. - ni kaj storiti. Lahko edino spremenite dejavnost ali pa zakonodajo.

- 23.12.2008 - 09:09

Gospodarska kriza je tukaj, drugo leto bo,  kot kaže, še slabše.   Obvezne članarine in obvezni prispevki te krize ne občutijo, ravno nasprotno, dodatno so nas obremenili s tem obveznim prispevkom. Smešno in  skoraj podcenjujoče pa je, da od nas, ki delamo v podjetjih,  pričakujete nasvet , kako se znebiti članstva OZS.