krpan in druščina postani član

Naslov teme: Kako je s pravico odbitka DDV-pomoč

8986  20.12.2008 - 13:44h / DDV / Avtor: Jure / 978 / 3

Samostojni podjetnik na podlagi pogodbe z nemško firmo dela v Makedoniji. Ker bo prihodnji mesec z izstavitvijo računa dosegel prag 25.000,  EUR, bo moral vstopiti v sistem obračunavanja DDV. Zanima me sledeče (vem da bom račune izdajal brez DDV) kam poknjižim ta izdani račun - ali je oproščen promet s pravico odbitka DDV ali je oproščen promet brez pravice odbitka DDV ali pa je neobdačjiv promet brez pravice odbitka DDV (promet izven SLO) in ne gre v DDV evidence. Zanima me tudi, če si bom lahko odbijal DDV od računov v SLO, za stvari, ki jih potrebujem za svojo dejavnost, ali moram računati kakšen odbitni delež.Ker se prihodki 100% ustvarjajo izven SLO in ali se sploh moram prijaviti v sistem obračunavanja DDV.Vem da je zakopmlicirano, toda vsem ki mi bojo pomagali se zahvaljujem.

Majaž K - 21.12.2008 - 08:07

Glede evidentiranja storitve v DDV evidence:

ali se evidentira ali ne je odvisno od tega, za kakšen tip transakcije gre, npr. neobdavčeno kraj storitve ni Slovenija, temveč Makedonija; oproščeno - kraj je Slovenija, vendar se DDV ne obračuna; obdavčeno - kraj je Slovenija, DDV se obračuna.

Neobdavčene transakcije ne gredo v DDV knjige, oproščene in obdavčene pa gredo.


Transakcije v smislu določil ZDDV-1 se delijo na:
a)      Neobdavčljive transakcije, ki niso predmet DDV,
b)      Obdavčljive transakcije, ki so predmet DDV in se delijo na:
1.     obdavčene transakcije (po davčni stopnji 8,5% ali 20%), in ž
2.     oproščene transakcije:
- s pravico do odbitka vstopnega DDV (npr. izvoz – v teoriji imenovane tudi »prave oprostitve«),
-
      brez pravice do odbitka vstopnega DDV (npr. zavarovalne transakcije).


Na podlagi prvega odstavka 63. člena ZDDV-1 ima davčni zavezanec pravico, da od DDV, ki ga je dolžan plačati, odbije DDV, ki ga je dolžan plačati ali ga je plačal pri nabavah blaga oziroma storitev, če je to blago oziroma storitve uporabil oziroma jih bo uporabil za namene svojih obdavčenih transakcij.

Načeloma je obditek vezan na pogoj, da je nabava povezana z obdavčenimi transakcijami, tj. transakcijami, na katere "užgete" DDV po predpisani stopnji.


Davčni zavezanec ima pravico do odbitka DDV tudi v določenih primerih uporabe blaga in storitev za namene oproščenih transakcij in transakcij, ki niso obdavčene. Te primere opredeljuje drugi odstavek 63. člena ZDDV-1.

 

ZGLED
Alinea a) drugega odstavka 63. člena ZDDV-1:


            (2) Ne glede na prvi odstavek tega člena, ima davčni zavezanec tudi pravico do odbitka DDV, če se blago in storitve uporabijo za namene:
            a) transakcij, ki jih je v zvezi z dejavnostjo iz drugega odstavka 5. člena tega zakona opravil zunaj Slovenije, če bi bil upravičen do odbitka DDV, če bi bile opravljene v Sloveniji;
                        […]

Davčni zavezanec, ki je identificiran za namene DDV v Sloveniji (v nadaljevanju SI) opravi storitev oglaševanja za davčnega zavezanca, identificiranega za namene DDV v Nemčiji. Na podlagi 29. člena ZDDV-1 se za kraj storitve šteje Nemčija. Posledično niso izpolnjeni vsi štirje pogoji (davčni zavezanec, ekonomska dejavnosti, na ozemlju Slovenije, za plačilo), da bi se tako opravljanje storitev štelo za predmet DDV. Ker takšna transakcija ni predmet DDV, posledično tudi ni obdavčena. Če pa bi SI to transakcijo opravil za naročnika iz Slovenije, pa bi ta transakcija bila predmet DDV, bila bi obdavčena transakcija in s tem tudi transakcija, ki daje upravičenje za odbitek DDV.

Čeprav v danem primeru storitev oglaševanja ni predmet DDV, ima SI za blago in storitve, ki jih je uporabil za namene oglaševanja, pravico do odbitka vstopnega DDV na podlagi alinee a) drugega odstavka 63. člena ZDDV-1.

lp




Jure - 21.12.2008 - 10:42

Najlepša hvala za obsežna pojasnila in lep dan še naprej!!!!!!!!

Matjaž K - 22.12.2008 - 06:58

Dodatek:

glede neobdavčene transakcije je ključnega pomena vprašanje, ali je kraj storitve SLovenija ali ne. TO pa je odvisno od vrste storitve.

Primer:
V kolikor gre za npr. storitve na neprmeičnini v Makedoniji je kraj storitve Makedonija => transakcija je neobdavčena (izven sistema slovenskega DDV).

Skratka: preden oblikujete konkretne zaključke morate vašo storitev ustrezno "popredalčkati" glede na "reglce" iz ZDDV-1 glede kraja opravljene storitve.

lp