krpan in druščina postani član

Naslov teme: Poračun plačanega davka v Bih

8983  19.12.2008 - 15:38h / Ostalo / Avtor: Francka / 239 / 3


Na osnovi Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dobiček v Federaciji BIH, je nerezident, ki opravlja storitev v BIH dolžan plačati davek od dobička za vsako opravljeno storitev na ozemlju BIH. Stopnja davka je 10% , določa pa jo Zakon in Konvencija o izogibanju dvojnemu obdavčevanju med Slovenijo in BIH. Davek se obračuna in plača ob nakazilu na račun nerezidenta- mesečno.

Zanima nas, kako je s poračunom tega davka v Sloveniji, v katerem čl. Zakona v izogib dvojnemu obdavčevanju je navedeno, da se plačan davek v BIH lahko poračuna v Sloveniji kot akontacija davka na dobiček in v kakšnem časovnem obdobju se lahko poračuna.

Upam, da je ste se že srečali s tem primerom in nas zanima, kako vi to rešujete.

Matjaž K - 19.12.2008 - 16:30

Piše vam v ZDDPo-2, poglavju X. ODPRAVA DVOJNEGA OBDAVČENJA DOHODKOV REZIDENTA IZ VIROV IZVEN SLOVENIJE

Je pa res, da to poglavje ni "s prve" za razumeti, in da bo treba malce poštudirati.


62. člen

(odbitek tujega davka)

(1) Rezident lahko od obveznosti za plačilo davka po davčnem obračunu za posamezno davčno obdobje odšteje znesek, ki je enak davku, ki ustreza davku po tem zakonu, ki ga je plačal od dohodkov iz virov izven Slovenije (v nadaljnjem besedilu: tuji davek) na dohodek iz virov izven Slovenije (v nadaljnjem besedilu: tuji dohodek), ki je vključen v njegovo davčno osnovo.
(2) Ne glede na prvi odstavek tega člena lahko rezident uveljavlja vračilo tujega davka na tuji dohodek, ki je bil vključen v njegovo davčno osnovo v predhodnih davčnih obdobjih, pod pogoji, ki veljajo za odbitek davka, v skladu s tem poglavjem, na način, ki ga določa zakon, ki ureja davčni postopek.


63. člen

(omejitev odbitka tujega davka)

(1) Odbitek iz 62. člena tega zakona ne sme preseči nižjega od:
1. zneska tujega davka na tuji dohodek, ki je bil končen in dejansko plačan; ali
2. zneska davka, ki bi ga bilo treba plačati po tem zakonu za tuje dohodke, če odbitek ne bi bil možen.
(2) Če ima Slovenija sklenjeno mednarodno pogodbo o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka z drugo državo, se za končen tuji davek na dohodke iz te države šteje znesek tujega davka, izračunan po stopnji, določeni v mednarodni pogodbi.
(3) Zneska iz 1. in 2. točke prvega odstavka tega člena se računata po posameznih državah, v katerih imajo tuji dohodki svoj vir, in sicer za vsako državo posebej.


64. člen

(dokazila v zvezi z odbitkom)

(1) Zavezanec, ki uveljavlja odbitek po 62. členu tega zakona, zagotavlja dokazila, ki vsebujejo podatke glede davčne obveznosti izven Slovenije, o znesku tujega davka od tujih dohodkov, osnovi za plačilo davka in znesku davka, ki je bil plačan.
(2) Način predložitve dokazil in njihova vsebina sta določena z zakonom, ki ureja davčni postopek.


65. člen

(sprememba odbitka)

Če se zaradi sprememb, zlasti vračil ali naknadnih plačil tujega davka, spremeni odbitek, mora oziroma lahko zavezanec v obdobju, ko je do spremembe prišlo, povečati oziroma zmanjšati davek, in sicer za znesek, enak razliki med priznanim odbitkom in odbitkom, ki bi bil možen, če bi se sprememba upoštevala.


66. člen

(prenašanje presežka odbitka)

Če je znesek iz 1. točke prvega odstavka 63. člena tega zakona višji od zneska iz 2. točke prvega odstavka 63. člena (presežek odbitka), se razlika ne more prenašati med državami ali uveljavljati kot odbitek v naslednjih ali preteklih davčnih obdobjih.


67. člen

(nižji odbitek)

(1) Če je znesek davka po tem zakonu nižji od vsakega posameznega zneska iz 1. in 2. točke prvega odstavka 63. člena tega zakona, je najvišji možen odbitek odbitek v višini zneska davka.
(2) Odbitek, ki presega znesek davka, se ne prenaša v naslednja ali pretekla davčna obdobja.

Francka - 19.12.2008 - 16:46



V našem primeru gre za opravljene storitve in plačlo davka na storitev. V Zakonu pa nismo nikjer zasledili storitev, govori samo izplačilu dobičak, dividend..... Revizor je mnenja, da plačani davek v tujini ne moremo poračunati za našim davkom od dobička, ker v Zakonu ni izrecno navedeno, da je predmet te obdavčitve storitev.

Hvala za odgovor!

Matjaž K - 20.12.2008 - 07:09

V kolikor ta v BiH odtegnjen davek ni primerljiv s slovenskim DDPO, potem ima revizor prav, da ga ne morete poračunati v obr. DDPO v Sloveniji.

62. člen

(odbitek tujega davka)

(1) Rezident lahko od obveznosti za plačilo davka po davčnem obračunu za posamezno davčno obdobje odšteje znesek, ki je enak davku, ki ustreza davku po tem zakonu, ki ga je plačal od dohodkov iz virov izven Slovenije ...

Če je temu res tako, "počite" razliko na prevrednotovalne poslovne odhodke terjatev (72/12).

lp