krpan in druščina postani član

Naslov teme: knjiga prejetih in izdanih računo (DDV)

3951  23.12.2001 - 13:42h / Ostalo / Avtor: Schwarci / 169 / 5

V eni izmed tem sem zasledil, da lahko knjigo prihodkov in izdatkov naredimo kar sami v EXCELU. Zanima me, ce lahko to naredim tudi za knjigo prejetih in izdanih računov ter obračun DDV? In če lahko, ali moram potem imeti EXCEL licenciran? Mi lahko DURS zaradi tega nakolje še dodatne težave in stroške oz. kazni? Hvala za odgovore

čarovnica - 23.12.2001 - 15:03

Seveda lahko, vendar si oglej formular, da te ne bo dacar zaradi slovničnih napak, pik ali vejic zaje....l!

Računovodja - 23.12.2001 - 15:12

Se strinjam, da ni nobenega problem, če se tega lotiš sam, samo upam, da boš res kos nalogi, še posebej sedaj, ko je ob novih stopnjah stvar še nekoliko bolj zakomplicirana, dokler ne mine prehodno obdobje. Sicer pa DURS ne more kar tako izvohati ali imaš licenčno verzijo ali ne, pa tudi nobenih pristojnosti nimajo na tem področju. Po naših izkušnjah pa so naši vrli DURSovci tako bosi pri računalnikuih, dajim tudi kaka pooblastila ne bi čisto nič pomagala.

LP.

čarovnica - 23.12.2001 - 15:15

Pozabila sem dodati ni potrebna poseba licenca za opravljanje del v Excelu. Z nakupom programa si pridobil licenco za instalacijo in uporabo, seveda z uradno verzijo. Kaj v tem programu delaš je pa druga zadeva. Sicer pa tudi računovodsko knjigovodski programi niso vsilicenciranipa vsi veselo delajo tudi knjige PR in IR in ostalo knjigovodstvo, pa zaenkrat vse "štima", če je zadovoljeno dacarjem. če bi hotela davkarija in ostala smetana(kisla) imeti enoten program, bi ga morali skupaj spraviti, o tem ne bi preveč in ga dati nam sirotam davkoplačevalcem zastonj, da bi stoodstotno lahko preverjali nas. To se ne bo zgodilo še za časa mojega življenja.

buco - 24.12.2001 - 13:37

Glede na hitrost naše brdavsarske in sploh birokracije v to kar verjamem, pa čeprav čarovnice slovite po zeeelooo dolgem življenju!

Pa vsem skupaj prijetene božične praznike in srečno novo leto!

Buco

Tadej - 23.12.2001 - 21:07

Kar se tiče knjige se strinjam - lahko je v excelu.
5. odstavek 107. člena pravilnika o izvajanju DDV:
Knjige se lahko prilagajajo avtomatski obdelavi podatkov, vendar se morajo zagotoviti najmanj predpisani podatki, pri čemer mora davčni zavezanec omogočiti izpis vseh podatkov, ki so sicer predpisani s knjigo izdanih računov in knjigo prejetih računov.

Kar pa se tiče excela pa je potrebno, če imaš program naložen na računalniku, po zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah imeti licenčno verzijo tega programa. Torej če imaš naložen excel, moraš imeti račun, da dokažeš da si ga zares kupil. Pregled licenčne programske opreme pa pade pod pristojnost tržnega inšpektorja.