krpan in druščina postani član

Naslov teme: Knjiženje trgovina razlike med maloprod. in velepr

8969  19.12.2008 - 10:57h / Ostalo / Avtor: sonce / 247 / 1

Pozdravljeni!

Zanima me ali je kakšna razlika, ko se knjiži veleprodajo in maloprodajo. Ali so konti isti, če se npr. vodi zaloge po nabavnih cenah. Kje so razlike med tema dejavnostima?

Hvala in lep pozdrav

FRANJA - 20.12.2008 - 13:05

Razlik v knjiženju (kontih) ni.Namesto  konta blago v prodajalni se uporablja blago v skladišču.Definicija trg.na debelo naj bi bila:nakupovanje blaga za nadaljno prodajo trgovcem,predelovalcem in velikim uporabnikom ali v tujini.Blago se lahko uporablja v nespremenjeno ali po obdelavi,pakiranju,prepakiranju,ki je značilno za trgovino na debelo.
Prilepljeno iz Baza znanja-mislim,da še vse spodaj navedeno velja.
Kar se tiče zalog v skladišču (veleprodaje) velja podobno kot pri maloprodaji. Pravilnik o vodenju evidence TDE (in prevzemni dokument v trgovini na debelo) določa, da se vodi evidenca po prodajnih cenah. Kolikor imate v knjigovodskih evidencah izkazane zaloge po nabavni vrednosti, morate voditi še evidenco TDE. Podatki, ki jih zagotavljate s prevzemnimi dokumenti (vrednoteni po nabavni in prodajni ceni), in jih ne evidentirate v poslovnih knjigah (po prodajnih cenah) ne nadomeščajo potrebnih podatkov po pravilniku. V knjigi prejetih faktur (predpostavljam, da tista za davčne namene) je prejeti dokument dobavitelja ovrednoten po nabavni vrednosti brez označbe številke prevzemnega dokumenta? Knjiga izdanih računov (dobavnica kot dokument izhoda iz skladišča je vrednotena po prodajni ceni/vrednosti)? Zaloga pa je v tem primeru zmanjšana za nabavno vrednost prodanega blaga? Evidenca pa tako pri nabavi (vhodu) kot pri prodaji (izhodu) zahteva prodajne vrednosti, zato menim, da ne zagotavljate vse potrebne podatke. Kako ugotavljate usklajenost po popisu v trgovini, kjer popišete artikle po MPC in ugotovite končno vrednost zaloge v prodajalni? Dejansko stanje v trgovini s knjižnim stanjem po MPC? Knjižno stanje iz knjigovodskih evidenc, konta 663?
Moje mnenje-jaz bi vse potrebne podatke zagotavljala v knjigovodskih evidencah na osnovi izdelanega TDE.Če evidenc po Zakonu o trgovini ne vodite,morajo podatki v glavni knjigi zagotavljati vse potrebne podatke,ki jih zahteva Pravilnik o vodenju trg.evidenc.Preberite si Pravilnik o vodenju evidenc(je bilo nekaj spremenjeno!?),knjiženja pa najdete med drugimi tudi v IKs 9-10/08.
Upam,da vam bo to kaj v pomoč.
Lp