krpan in druščina postani član

Naslov teme: Za Alenko - ECL

3937  21.12.2001 - 09:30h / Ostalo / Avtor: Matjaž K / 429 / 9

Alenka, nisem nekaj dni bil na netu, zato sem komaj sedaj videl tvoje vprašanje.

OK, knjiženje ECL, dobaviteljevega in špediterjevega računa ter obračuna CURS v KPO in DDV evidence (poenostavljena razlaga-vseeno dosti teksta):

1. KPO
V KPO knjižiš (med drugim) nabavno vrednost blaga in materiala (ne vem na katerega od obeh se je uvoz nanašal). Nabavna vrednostje sestavljena iz:
- nakupne vrednosti (= račun dobavitelja)
- neposrednih stroškov nabave (stroški špediterja, takse pri uvozu-vidno ob že iz ECL)

Iz tega vidika je strokovno najbolj pravilno, če narediš obračun nabavne vrednosti, v katerem sešteješ račun dobavitelja in neposredne nabavne stroške. Pri preračunu vrednosti računa tujega dobavitelja upoštevaš srednji tečaj BS na dan izdaje dobavitelejevga računa. Dobljeno vrednost vknjižiš v KPO.
Statistična vrednost na ECL ne gre niti v KPO niti v DDV evidence-je samo za statistiko.

2. DDV evidence
Najprej knjižiš ECL v knjigo DDV plačanega pri uvozu.
Njena oblika ni predpisana. Splošni podatki so enaki kot pri P-RAČ, vrednostni podatki pa obsegajo:
vrednost z DDV, oproščen promet, osnova za 19, osnova za 8, DDV 19, DDV 8 (možno da sem še kaj pozabil).
Podatke za vnos v to knjigo dobiš v ECL, polje 47-obračuna dajatev pod šifro 91 (v ECL beri vodoravno: pod šifro 91 boš videla podatek o osnovi, stopnji DDV in znesku DDV). Če ima ECL več listov ne pozabi gledati tudi drugih listov, ker je tudi na drugih listih lahko obračunan DDV.

Podatke ob zaključitvi te knjige preneseš kumulativno v P-RAČ v ustrezne stolpce (vrednost z DDV, znesek DDV ki se odbija/ne odbija, osnova pri uvozu, DDV pri uvozu-8 ali 19).

Obračun od CURS knjiži v evidenco ostalih obveznosti. Njegova vsebina pa je delno že v stroških (taksa pri uvozu in morebitna carina sta že sestavni del nabavne vrednosti preko obračuna nabavne vrednosti), DDV pa imaš knjižen kot vstopni preko ECL. Ob plačilu obračuna to postavko ostalih obveznosti "zapreš".

3. Dodatek h KPO:
če/ker imaš vknjiženo nabavno vrednost na podlagi obračuna nabavne vrednosti, se ti bodo v KPO pri datumu in načinu plačila pojavili trije vnosi:
- eden za plačilo takse (po obračunu CURS)
- eden za plačilo Rn. špediterja
- eden pri plačilu računa dobavitelja - tukaj še izračunaj tečajno razliko, nastalo zaradi razlike tečaja uporabljenega pri izračunu nabavne vrednosti in tečajem na dan nakazila v tujino (v kolikor račun tujega dobavitelja ni bil plačan takoj ob prevzemu). Gre za to, da si zaradi rasti tečaja plačala v SIT več, kot bi v trenutku nabave. To je strošek financiranja (knjižiš na podlagi interne knjigovodske listine - obračuna tečajnih razlik).

Tako, upam da sedaj bo. Če hočeš biti vsaj malo natančen, bolj na kratko ne gre. Res pa je, da je enostavno knjigovodstvo za uvoz sploh ne nudi nobene kontrole.

Lepe praznike

Matjaž

čarovnica - 22.12.2001 - 09:53

Nisem ravno pri neumnih, vseeno postavljam glede na zelo obširno razlago neumno ali pa mogoče tudi ne, še eno vprašanje glede datumov knjiženja uvoza in ostalih storitev pri uvozu.Dobila sem kar nekaj razlag in me zanima tudi vaše mnenje in mnenje vseh, ki se sprehajamo po teh straneh.

1. računovodkinja ima prakso sledečo: dobi fakturo od špediterja, ki ima datum fakture 03.01.01, datum opravljene storitve 27.12.2000, za vse storitve, ki jih špediter navede(carin, uvozne dajatve, takse itd.).Zraven je pripeta faktura tujega dobavitelja z ECL, na katerem je žig carine 27.12.2000, ko je bilo uvoženo. Knjiži v KP faktur samo fakturo špediterja z datumom prejema 05.01.2001, ko je prejela vso dokumentacijo in upošteva tudi vstopni davek od uvoza na isti datumom.V knjigi prejetih faktur v koloni Firma ime ter sedež(5) je naveden špediter, in v koloni 13b davek od uvoza.Nikjer ni naveden tuj dobavitelj, samo špediter in trdi, da se v knjigo prejetih faktur absolutno ne sme vpisati tujega dobavitelja, knjiži samo v obveznosti do tujega dobavitelja finančno na konto 221.

2. druga računovodkninja ima prakso sledečo: fakturo uvoznika z ECL knjiži v KP faktur z datumom, ki je naveden na ECL, t.j. 27.12.2000 in v tistem obdobju tudi upošteva vhodni davek, tuj dobavitelj je znan in vpisan v knjigo prejetih faktur, fakturo špediterja pa knjiži v KP faktur kot narekuje pravilnik izvajanju ZDDV, datum opravljene storitve 27.12.2000, datum izdaje fakture je 03.01.2001, datum prejema fakture pa 05.01.2001, torej upošteva vhodni DDV samo za storitve, ki jih je opravil špediter na območju Slovenije, jih tudi zaračunal v obdobju, ki je naveden na njegovem računu, oziroma, kot pravi Zakono DDV, v obdobju ko je bila storitev opravljena oziroma izdan račun.
Kaj je sedaj Zakonsko pravilno? Firma, ki je udeleženec v tem tako imenovanem sporu je sedaj v dilemi komu verjeti, ima dve različni razlagi, dva obračuna DDV in je praktično na škodi ali pa na ima dodatne stroške, ki si jih ne more privoščiti.
Resnično me zanima mnenje. Tudi morebitne izkušnje z dacarji so dobrodošle.

Danes sem bolj resna čarovnica, ker bi rada firmi posredovala tudi druga mnenja, da si bo bolj na jasnem.Ima pa zelo slabe izkušnje z računovodji, saj so jo vsaj po mojem skromnem mnjenju, ko sem samo od daleč pogledala njeno dokumentacijo kar pošteno nateg..ali, pa še fino zaračunali.
Samo en podatek: Nihče ji ni svetoval, da kot pravna oseba ne more poslovati z gotovino in da mora denar, ki ga prejme, ko proda artikel končnemu kupcu položiti na žiro račun firme in šele potem dvigniti gotovino za materialne stroške. Ta firma je pobirala keš in s tem denarjem plačevala vse stroške, do višine računa cca 60.000,00. Seveda ni nikoli vedela koliko je denarja v blagajni, saj je tudi vodili niso. Pustimo drug še "manj" pomemben podatek, da otvoritvena bilanca tudi slučajno ne "štima", je rekla pametna računovodknija bomo že "popucali na koncu leta".
Pa naj še kdo reče naj bom računovodja naprej, saj me je sram!!!

kača - 22.12.2001 - 10:38

prva računovodkinja nima prav

Matjaž K - 22.12.2001 - 12:32

Nobena knjigovodkinja nima prav.

1. Račun tujega dobavitelja:
se ne vnaša v P-RAČ, temveč samo samo v finančnem knjigovodstvu (davčno je njegova osnova evidentirana preko ECL)

2. Račun špediterja:
se vnaša v P-RAČ v obdobju, v katerem je bil prejet (pri tem je treba tudi paziti, ali je storitev špediterja že všteta v davčno osnovu pri uvozu, ki pa je navedena na ECL-če je, se promet špediterja v DDV-O podvaja)

3. ECL:
se vnaša v P-RAČ v obdobju, v katerem je bil prejet


To, da nas je včasih lahko sram, da smo knjogovdje/računovodje, s tem se strinjam. Mislim da vsi poznamo kup podobnih primerov "strokovnosti" pri piznavanju predpisov, kot ste ga navedli.

LP

čarovnica - 22.12.2001 - 18:01

Hvala zaodgovor Matjaž K. Vendar sem potem radovedna še naprej.

1.če se račun tujega dobavitelja ne vnaša v knigo, kaj pa vneseš pod firmo zaporedna 5 v knjigi?
V 109.členu pravilnika piše, citiram: v stolpec 5 se vpiše ime in sedež ozirmo stalno bivališče dobavitelja. V stolpec 6 se vpiše davčna številka dobavitelja, v primeru, da je dobavitelj iz tujine ter v primeru, ko dobavitelj ni davčni zavezanez za DDV, se davčna ne vpiše.

2. Račun špediterja je jasen

3.ECL ponavadi dobi firma skupaj z računom špediterjato pomeni če je proti koncu meseca, šele v naslednjem meseu in kaj potem pomeni datum carine, ki je na ECL- lu ?

Še enkrat hvala za odgovor!

kača - 23.12.2001 - 13:54

jaz vpišem tujega dobavitelja, DDV pa iz ECL, sicer bo pa Matjaž strokovno razložil

Matjaž K - 24.12.2001 - 21:35

Tisto, da se ne vpiše davčna številka tujega dobavitelja - tu lahko nastane zmeda, ker se da to razumeti, da se tuj dobavitelj vpisuje, samo nejova davčna številka pa ne (npr. ker je nima). Isto piše tudi za osebo, ki ni davčni zavezanec oz. je mali zavezanec. Če pazljivo berete navodila o vodenju DDV evidenc (posebna izdaja Davčnega biltena) boste videli, da se v tej točki navodila nasprotujejo. (iz razlage pri davčni številki bi sklepali, da se tuj dobavitelj vpisuje, pri razlagi o vpisu vrednosti, pa da se ne vpisuje).

Skratka:
- račun tujega dobavitelja se ne vnaša
- da je promet obdavčen (uvoz) zat o poskrbi CURS (preko ECL)
- pod 5 vnesem: RS MF CURS, izpostava xx (saj so oni tisti, ki mi zaračunajo slovenski DDV - ne dobavitelj. Iz tega vidika je listina, ki ima vlogo računa po ZDDV ECL)

Datum carine: ne poznam carinskih predpisov, vendar bi to lahko (po logiki) bil ali datum začetka ali zaključka carinskega postopka

Če pride ECL v "hišo" skupaj z računom špediterja v naslednjem davčnem obdobju se pač knjiži v to drugo davčno obdobje (relevanten je datum prejema listine).

LP

pika - 24.12.2001 - 07:30

S tem odgovorom Matjaža K. se popolnoma strinjam. Tudi mi delamo tako.

čarovnica - 26.12.2001 - 18:43

Maritn mi je razložil pod seznamom Martin pomagaj, pa si še vi poglejte

Matjaž K - 27.12.2001 - 11:25

In je razložil enkao kot jaz, razlikujeva se le pri mnenju, ali se pri ECL vpisuje tuj dobavitelj ali carinski organ, ki je izdal ECL.

V bistvu pa je šlo za to, kako in kam vpisati vse listine pri uvozu.

LP