krpan in druščina postani član

Naslov teme: NUJNO - čas za zavrnitev računa

8591  05.12.2008 - 10:41h / Ostalo / Avtor: twist / 982 / 2

Hitro potrebujem podatek, kje piše in kolikšen je zakonski rok za zavrnitev računa, s katerim se kupec ne strinja delno ali v celoti? Do katerega dne lahko vrne račune z dopisom? Ali mora biti na računu kaka klavzula o tem?

p.š. - 05.12.2008 - 10:58

Pomislila sem na Obligacijski zakonik in na zavrnitev v 8-ih dneh , potem pa sem našla na spletu tole mnenje na vašo temo:

Sodišče ne gleda tako striktno na te roke (8 dni), pač pa gleda na to, zakaj je bil račun zavrnjen. Če je npr. bil zavrnjen pri neki storitvi, ker so pač najdene napake, mora biti v zavrnitvi napisano, kdaj se morajo te napake odpraviti itd., itd. oz. moraš potem še posebej poslat to izdajatelju računa. Imeli smo primer, ko je nekdo zavrnil račun po dveh mesecih, pa je sodišče zavrnitev računa vzelo na znanje kot pravilnega, vendar pa ker je bila zavrnitev napisana iz razloga, da se zavlačuje in je sodnik to ugotovil, je določil, da sama zavrnitev računa še ni razlog, da se nekaj ne plača, temveč, da je potrebno izvajalcu dati možnost, da napako odpravi, je odločil v prid izvajalca. V samem Obligacijskem zakoniku ne boste našli 8. dnevnega roka nikjer.
In še : tudi ni vseeno, kaj je razlog zavrnitve . Nesporne zneske na računu je kljub zavrnitvi potrebno plačati v dogovorjenem valutnem roku.

Dodajam še svoje razmišljanje: menim, da  je pa v primeru, ko je rok zavrnitve posebej naveden na računu,  potrebno zavrnitev opraviti v navedenem obdobju - vsekakor pa s podrobno obrazložitvijo in utemeljitvijo razlogov zavrnitve .

lp

sila - 05.12.2008 - 14:32

Hvala p.š. za dodatnomnenje. Bi pa najprej upoštevala rok, ki je naveden na računu, če tega ni, potem vsaj reklamacijski rok. Smatram, da je 8-dnevni rok kar dovolj za pregled, kontrolo ali prejetega blaga ali opravljene storitve.