krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV evidence po novem

3922  20.12.2001 - 00:12h / Ostalo / Avtor: Rock / 88 / 4

Ali se v zvezi z novimi stopnjami (20% in 8.5%) predvideva kaka sprememba v davčnih knjigah in obračunu DDV?
Namreč, v mesecu januarju bodo nastopali tako stari kot novi davki med prejetimi računi (datum prejema npr. 5.1., datum računa 30.12. s starim 19% davkom). Ali bomo 19% in 20% davek pisali v isto kolono? Problem je seveda tudi, ko moramo stornirati avansni račun z 19% in vpisati nov račun z 20% DDVjem.
Računalniški programi brez popravkov namreč v večini primerov dvojne filozofije ne zmorejo.




MARTIN KRPAN - 20.12.2001 - 07:53

Kdo pa pravi in kje piše, da morate stornirati avansne račune z 19 % in izstaviti nove račune z 20 %? Kaj mislite, da bi se brdavsi strinjali, da boste za obračunsko obdobje december stornirali izstopne DDV po 19 % in hkrati en mesec kasneje plačali 20 % DDV? Kaj mislite, da bodo prejemniki takšnih računov šli stornirati vse prejete avansne račune itd. itd. 6. odstavek 41. člena že famoznega Uradnega lista št. 103 ne rešuje vseh problemov davčnih evidenc.

nb - 20.12.2001 - 11:34

Kako je lahko mogoče, da nam da država 14 dni (pa še to bo večina na dopustu) za uvedbo novih davkov? Pa kaj naj čaramo pri računalniških programih in cenikih? Kdo pa mi bo naredil in stiskal nove cenike za 10000 artiklov in to vse vnesel tudi v računalnik?
Hvala državi za tako lepe praznike in novoletno darilo.

manja - 20.12.2001 - 12:23

Včeraj na seminarju so nam povedali,da je minister Rop podpisal še dodatna navodila k 41.členu Zakona o izvrševanju proračuna za leto 2002 in 2003-objavljenem v Ur.listu.št.103 dne 17.12.2001,ki naj bi bila objavljena v Ur.listu v petek ali ponedeljek,in kjer v 10.členu navodila piše kakšne evidence bodo potrebne-voditi bomo morali dve knjigi prejetih in dve knjigi izdanih računov( eno po starih stopnjah in eno po novih);obrazec DDV-O pa bo en sam,ker bi imela davčna preveč dela z vnosi podatkov,če bi bila obrazca DDV-O dva.Priložiti pa bomo morali seznam ,kjer bo razvidno kaj je obračunano z staro stopnjo DDV-ja-v kakšni obliki pa bomo morali oddati ta seznam na davčno,pa bomo šele izvedeli.
Precej je bilo rečeno tudi o avansih in o izdanih računih,ki se izdajo januarja za obdobje december-stare davčne stopnje( 4.člen navodila)
Avansi-če je bil plačan 100 % avans v letu 2001,delo bo opravljeno v letu 2002-stare stopnje(5.člen navodila),pa še marsikaj druga-POČAKATI JE POTREBNO NA NAVODILA,KI BODO V URADNEM LISTU.

Rock - 20.12.2001 - 19:32

>Kdo pa pravi in kje piše, da morate stornirati avansne račune z 19 %
>in izstaviti nove račune z 20 %? Kaj mislite, da bi se brdavsi
No, nisem misli tega, čeprav 6. odstavek 41. člena namiguje v smer tistih računov, ki so bili vplačani za prihodnje obdobje. Npr. kake naročnine za eno leto vnaprej ipd.
Tisto, kar sem mislil, je dejstvo, da se ob izstavitvi normalnega računa za storitev ali blago, ki je bila plačana z avansom v knjigi izdanih računov stornira znesek avansnega računa in vpiše znesek rednega računa.

Ob tem bo prišlo do razlik. In DDV 19% se ne bo pojavljal le v januarju, pač pa še precej časa kasneje, saj je lahko nekdo dobil avans za kak projekt, ki se vleče več let. Saj se spomnimo, kako je bilo z neplačanimi računi ob prehodu na DDV, ko smo začeli plačevati po fakturirani realizaciji. Zdaj sicer ni tako, ker gre le za tisti 1% povišanja in se večina zato niti ne zaveda problema. Če bi se npr. DDV zvišal na 50%, bi se morale spremeniti cene, saj je precej NEODGOVORNO, da večina brdavsov misli, predpostavlja in celo svetuje, da prodajalci ne povečajo maloprodajnih cen, pač pa zmanjšajo maržo. Kao, enostavneje in manj stroškov. Svašta!!! Jaz bi nalašč dvignil cene za 2%, toliko da bi jim pokazal kako bedasto se vedejo. Opolnoči bi torej po njihovem morali hoteli zmanjšati marže pijači in hrani, ki jo prodajajo in, da ne rečem kake svinjske besede, OBVEZNO morajo popisati zaloge na stanje 1.1. opolnoči.

Saj nimam nič proti, le čas, ki so nam ga dali na voljo, da to naredimo, je čisto prekratek in kaže na izjemno nestrokovnost tistih, ki sprejemajo zakone.
Avstrijci se, recimo, za prehod na Euro pripravljajo celo leto. Mi danes sploh še ne vemo, kako naj čez deset dni vodimo davčne evidence. Vemo pa, kakšna je kazen, če ne izvedemo popisa na dan 1.1. KRETENI!!! Torej bodo morali tisti trgovci, ki so planirali dopust, zdaj to požreti dol in menjati cene. Na čigav račun? Bi bilo zanimivo, če bi jim kdo izračunal, koliko stroškov so povzročili s takim načinom sprejemanja zakonov.










strinjali, da boste za obračunsko obdobje december stornirali izstopne DDV po 19 % in hkrati en mesec kasneje plačali 20 % DDV? Kaj mislite, da bodo prejemniki takšnih računov šli stornirati vse prejete avansne račune itd. itd. 6. odstavek 41. člena že famoznega Uradnega lista št. 103 ne rešuje vseh problemov davčnih evidenc.