krpan in druščina postani član

Naslov teme: Novi DDV

3920  19.12.2001 - 20:57h / DDV / Avtor: Paula / 89 / 4

Ali mi lahko kdo prosim pojasni, kaj bo pomenilo to, da SE računi, ki bodo izstavljeni v letu 2001 za storitve oz. dobave blaga v letu 2002, RAZVELJAVIJO. Država namreč sama v določenih primerih zahteva izstavitev računov vnaprej. Torej?

Hvala in LP.

MARTIN KRPAN - 19.12.2001 - 23:13

Ob današnji debati z kolegom sva se oba zgrozila, ko sva si izmenjala mnenji, ki lahko v bistvu obveljata in si jih lahko vsak po svoje tolmači.
Npr. to pomeni, da če boš npr. decembra 2001 zaračunala najemnino ali reklamo za eno leto vnaprej (prihodke pač razmejuješ itd.), je potrebno takšen račun za 11/12 stornirati (???) in nato januarja izstaviš nov račun za teh 11/12 za celo leto vnaprej (moje razmišljanje).
Druga varianta, npr. to pomeni tudi za vse avansne račune (?!?!?), ki smo jih prejeli ali izstavili v letu 2001, opravimo "ustrezne" storne in zadeve (če gre za izstavljene avansne račune) ponovno fakturirano (izstavimo nov avansni račun) januarja z novimi davčnimi stopnjami (verzija kolega, ki malo še razširi moje prvotno razmišljanje).
Drugače povedano, brdavsovski sekretar in vsi ostali na MF, ki pišete takšne idiolatrije, v sramoto ste slovenski davčni stroki. Kot je že nekdo omenil, kolcalo se nam bo po Kolarjevi, ki je tako "šlampasto" spustila DDV v slovenski prostor. Vendar so tile "zdajšnji" očitno še hujši.

jera - 20.12.2001 - 05:35

Ali bomo brez konca vohali stopinje nerodnih, nevsklajenih, nedorečenih, neutemeljenih birokratskih anomalij, konstruktorjev zakonskih predpisov in pravilnikov, standardov; mi zavezanci- kot lovski psi, ščeneta ipd.
Davčni svetovalci se že zbirajo in stikajo glave, ter priznavajo, da so že "upehani".
Kaj pa mi drugi, ki nam jezik visi do tal od zasledovanja vsakodnevnih novonorij, katere nam bodo skoraj že omaračile um. Kaj pomagajo tehnična orodja, ki mimogrede niti najmanj niso poceni....Kaj bi sedaj o tem!
Želim samo vprašati? Kako bi in kje, na kakšen način rekli kdaj tudi kakšen trden in dobro utemeljen "NE"! Takšen NE, ki bi na nasprotni strani mize, za katero vsi jemo, pomenil pravzaprav sodelovanje in pomoč, k racionalizaciji, optimalizaciji razreševanja, končno našega skupnega cilja? Saj vemo, da država rabi denar, EU tudi ..itd. Ampak sistem in tehnika pobiranja naj bo dobro in razumniško urejena, kakor tudi vsa kompleksna zakonodaja, predpisi in standardi. (Utopija? Zakaj pa ne?)
Znano dejstvo je, da so enostavne in logične rešitve, produkt najvišje intiligence, ki ne zavaja.
Komplicirane rešitve v rokah moči, vsakovrstne moči, pa..... ?
Zgodovina nas uči, kako so močni vladarji želeli imeti neuk narod....uči nas, da se zgodovina ponavlja....No neskončno se verjetno ne bo ponavlajala, glede na čisti faktor samouničevanja, ki nam je tako zelo prirojen...

No, takole! Odmodrovano!

Morda pa bo, kdaj je komu vendarle vzniknila tako močna potreba in volja, da bo poiskal na tej naši strani mize tiste, ki bi skupaj kvalificirano rekli NE, onim na drugi strani.
Ta NE, ne pomeni sodnih tribunalov in take prakse, ampak čisto strokovno utemeljen NE!
"Tako pa NE, ker tako ne gre, ker je nesmiselno in neučinkovito, potratno...!"
(Temu se reče "neubogljivost", mar ne? Smo to pozabili?)
Neposlušni,potuhnjeni- znamo biti.
Neubogljivi pa ne! Ker je neubogljivost obremenjujoča in prevzema nase odgovornosti.....
Utemeljena močna volja ima moč in razumevanje do drugačnosti

Taja - 20.12.2001 - 10:36

Jaz mislim, da bi za prehodno obdobje upoštevali tudi račune, ki se nanašajo na december in bi prispeli v januarju vključili v decemberski obračun - najmanj komplikacij, če se le država strinja, sicer bomo vsi ponoreli.

Rock - 20.12.2001 - 19:56

Država se nič ne strinja!!!
Ker ne dovolijo, da si odbijaš vstopni DDV prezgodaj. Zakaj pa misliš, da imamo vse to sranje in so izumili DATUM PREJEMA dobaviteljevega računa? Čisto preprosto. S tem dosežejo najmanj 30 dni zamika za vrnitev odbitega DDVja in vrtijo denar.

Čeprav sem svojim strankam te dni svetoval, da naj naredijo točno to. Da naj decemberske račune opremijo z datumom prejema 31.12.2001. Pa naj inšpektor dokaže, da mi dobavitelj ni OSEBNO izročil računa. Nikjer ne piše, da mora račun biti poslan po pošti. Torej tudi teoretično NI treba imeti zamika med datumom prejema in datumom izstavitve računa.

Vendar žal to ni rešitev problema. Obstajajo težave z avansi, ki so bili plačani v letu 2001, račun pa bo izstavljen leta 2002. Ne samo v januarju, več mesecev bomo morali računati, da se bo pojavil 19% DDV in cepci se bodo o tem izjasnili šele, ko bo že zdavnaj vse prepozno.