krpan in druščina postani član

Naslov teme: Interni akti

3874  17.12.2001 - 10:36h / Ostalo / Avtor: Ivana / 99 / 6

Zaradi inšpekcijskega pregleda iz delovnih razmerij je inšpektor na vabilo napisal cel seznam, kaj naj se prinese s seboj. Ena od točk je interni akti družbe. Kateri?
To sicer ni davčno vprašanje, lahko pa stane.
Hvala za pomoč.

sraka - 17.12.2001 - 17:47

V skladu s SRS, ZGD in ostalimi predpisi mora podjetje pri poslovanju oblikovati neka pravila na podlagi katerih potem posluje. V grobem naj bi to bili naslednji pravilniki. Če jih nimate se obrnite na računovodjo ali davčnega svetovalca, da jih boste pripravili. Pravilnik: o povračilu stroškov; o blagajniškem maksimumu; o obračunu amortizacije; o popisu; o delovnih razmerjih; o načinu razporejanja dobička in pokrivanju izgube; o stopnjah normalenga odpisa blaga;...

butalec - 17.12.2001 - 20:24

ma kaj res ne obstaja publikacija, kjer so navedeni ti vražji interni akti o katerih se je že toliko govorilo???

Tiče - 17.12.2001 - 21:22

Namesto pravilnikov, ki so prepisani od koga drugega, menim, da se vse lahko ureja s sprotnimi sklepi.

dy - 18.12.2001 - 10:18

Vaš inšpektor bo verjetno zahteval kjučni akt to pa je pravilnik o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest (s popisnimi list za delovna mesta). Potrebujete tudi pravilnik o delovnih razmerjih, disciplinski in odškodninski odgovornosti in plačah. To je ključno s področja delovnih razmerij.
Na trgu je kar nekaj družb, ki se ukvarjajo s tovrstnim svetovanjem in pripravo teh aktov. "Štancati" se jih ne da v celoti, ker so dejavnosti različne in zato tudi različne kolektivne pogodbe, na katere se morajo sklicevati in jih upoštevati navedeni pravilniki.
Tudi sam se ukvarjam s tovrstnim svetovanjem vendar nebi bilo korektno, če bi si tu delal svojo reklamo.
Pa veliko uspeha.

Ivana - 18.12.2001 - 10:46

Najprej hvala vsem za izčrpne odgovore. Imamo praktično vse našteto, mučita me dve stvari. Ena je pravilnik o organizaciji dela in sistemizaciji delovnih mest, ki smo ga pred leti sami napisali po vzorcu, ki sem ga dobila na nekem seminarju in vsebuje zelo skop opis del in nalog. V pripravi imamo novega z izčrpnimi opisi. Drugo je to, da nismo pristopili k nobeni kolektivni pogodbi in se sklicujemo samo na SKGD. Kako bi morali imeti to rešeno?

Greta - 20.12.2001 - 14:48

V zvezi s pristopom h kolektivni pogodbi bi dodala, da so firme avtomatsko člani glede na klasifikacijo po SKD (šifra poslovanja, ki vam jo določi statistika). Nekatere panožne kol. pogodbe so v UL objavile za katere SDK veljajo. Tako pojasnilo smo dobili na GZS.