krpan in druščina postani član

Naslov teme: davek na dobicek

3478  16.11.2001 - 07:32h / DDPO / Avtor: Vzajemci.com / 99 / 4

Vprasanje:

Realna donosnost vrednostnih papirjev se racuna po revalorizirani vrednosti. Ali predpisi to opredeljujejo? V mislih imam predvsem posledice v primeru delitve ustvarjenega dobicka. Nerevalorizirani izracuni dobicka na letni ravni pod nivojem inflacije so dejansko izguba. Ali predpisi opredeljujejo izracun dobicka pri gospodarjenju po upoštevanju rasti drobnoprodajnih cen(inflacije)? Hvala za pojasnilo.

MARTIN KRPAN - 16.11.2001 - 08:45

Vprašanje je precej pomankljivo, se pa bojim, da je odgovor lahko zelo dolg. Sprašujete za fizične osebe ali za gospodarske družbe. Tu je še možnost vrednotenja naložb po kapitalski ali naložbeni metodi itd.
Če pa je mogoče to odgovor, je ta le takšen, da se nerazporejeni dobiček revalorizira kot vsaka "kapitalska postavka" (osnovni kapital, rezerve, nepokrita izguba, revalorizacijske sestavine kapitala ..). Seveda je vprašanje "ustvarjalca dobička", kam bo "usmeril" revalorizacijske postavke nerazporejenega dobička - na osnovni kapital, v rezerve, za pokrivanje izgube itd.

borznica - 16.11.2001 - 15:53

Glede na vaš vzdevek, bi rekla, da ste lastnik investicijskih kuponov katerega od vzajemnih skladov. Če je moja domneva pravilna potem o vzajemnih skladih govori 3. poglavje Zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje. 43. člen tega zakona pa določa da mora družba, ki z vzajemnim skladom upravlja zanj sestaviti bilanco stanja in izkaz uspeha po Slovenskih računovodskih standardih, kar pomeni, da sredstva in vire sredstev revalorizirajo, vrednostne papirje, ki ji imajo v svojem portfelju in kotirajo na borzi pa vrednotijo glede na tečaj dosežen na borzi na zadnji delovni dan borze v letu.

LP borznica

frik - 17.11.2001 - 00:36

Kaj pa v primeru, da je podjetje lastnik TUJIH vr.papirjev, ki ne kotirajo na Ljubljanski borzi, izdajatelj pa izpolnjuje vse pogoje za trgovanje v Sloveniji (kotira na borzi v Luxemburgu, Sicav sklad......)?

borznica - 19.11.2001 - 07:59

O tem govori SRS 6. Poglejte si točke 6.6, 6.10 in 6.11. VP nominirane v tuji valuti revalorizirate z uporabo koeficienta rasti tuje valute v kateri je nominiran VP, nabavno vrednost pa primerjate s tržno vrednostjo na dan sestave bilance stanja s tečajnico borze na kateri tuji VP kotira. Tečajnico si izpišite in jo imejte kot prilogo.

LP

borznica