krpan in druščina postani član

Naslov teme: NAJEMNINA - UPORABNINA

4434  22.05.2008 - 22:30h / Ostalo / Avtor: tihi pesnik / 1967 / 3


Ali mi lahko kdo odgovori kakšna je razlika med najemnino in uporabnino. V katerem primeru lahko sklenemo pogodbo za uporabnino namesto najemnine. Ali to velja tudi za poslovni prostor ali samo za opremo. Uporabnina naj bi bila obdavčljiva, če sem prav razumela, najemnina  pa je  oproščena dejavnost. Ali lahko torej sklenemo pogodbo o uporabi prostora in zaračunamo najemniku,  ki opravlja oproščeno dejavnost, uporabnino z DDV in se s tem izognemo izjavi, saj najemnik nikakor ne želi fakturirati najemnine kot oproščen promet, saj bi mu le to vplivalo na odbitni delež. Najlepša hvala vnaprej, če si boste vzeli čas in pokomentirali zadevo.

goga - 23.05.2008 - 07:40

Uporabnina se nanaša na občasne-enkratne najemem (seminar, nejem objekta za prireditev...).

- 23.05.2008 - 09:08

če je samo on uporabnik in to daljše obdobje to dejansko ni uporabnina ampak najemnina. Tega se držijo dav. inšpektorji. Najemnina kot oproščena dejavnost vpliva na odbitni delež pri najemodajalcu, če pa je podpisana izjava 45. člen ZDDV-1 (in ima najemojemalec pravico do 100 % odbitnega deleža) ter zaračuna DDV tega vpliva ni niti pri najemodajalcu. Pri najemniku pa ni razlike - saj se odbitni delež računa od izdanih računov. Ni mi logično v čem je problem

Kika original - 23.05.2008 - 10:05

V 73. čl PZDDV-1 ja nevedeno:
 
(2) Temeljna značilnost pogodbe o najemu oziroma zakupu nepremičnin (vključno s podnajemom) za namene uporabe 2. točke 44. člena ZDDV-1 je, da je najemniku oziroma zakupniku za dogovorjeno obdobje (za plačilo) dana pravica neovirano zasedati točno določeno nepremičnino ali njen del, kot da bi bil njen lastnik, in da iz te pravice izključi vsako drugo osebo.
    (3) Če storitev nima značilnosti najema oziroma zakupa nepremičnin iz drugega odstavka tega člena, je pa povezana z uporabo oziroma koriščenjem nepremičnine, pri čemer to predstavlja njen postranski oziroma spremljajoči del (na primer: uporaba športnih objektov, rezervacija mize v restavraciji, postavitev prodajnega avtomata znotraj nepremičnine, uporaba WC ...), je obdavčitev take storitve odvisna od vsebine storitve.

Iz značilnosti pogodbe morate izlušliti ali gre za klasični najem ali uporabo in potem se lahko predelite ali je primet oproščen ali ne.