krpan in druščina postani član

Naslov teme: samostojni kulturni delavec in dejanski stroški

9895  28.12.2007 - 19:52h / Dohodnina / Avtor: beki / 117 / 8

Neletela sem na dilemo... Društvo mi je dostavilo dokumente in med njimi tudi prejeti račun od samostojnega kulturnega delavca. Račun se nanaša na glasbeni nastop in zaračunan je 8,5% DDV. Nikjer na računu ni prikazanega izračuna davčnega odtegljaja in normiranih stroškov. V spodnji glavi je samo vpisana določba: Po odločbi MKRS, št.xxx, sem vpisan v razvid samostojnih ustvarjalcev na področju kulture pod zaporedno št.yyy.
Ali niso samostojni kulturni delavci avtomatsko normirci ali lahko vodijo poslovne knjige po dejanskih stroških?
V nasprotnem primeru moram na DURS še v ponedeljek dostaviti REK in društvo mora odvesti davčni odtegljaj in seveda poročati do 31.1.07.
Hvala za odgovore...

brat od brivca - 28.12.2007 - 20:18

Lahko so tudi po dejanskih (če je prekoračil 42.000E, sploh ne more biti normirec). Ne vem pa, če je to dolžan izrecno navesti na računu - predpisano je samo v obratnem primeru z obveznimi potrdili DURS. Jaz bi status preveril po telefonu. Če še niste plačali, se nič ne mudi in si s tem ne kvarite praznikov. lp

beki - 28.12.2007 - 20:21

so že plačali... Kje lahko preverim...,  direktno pri njih ali....
Hvala

Matjaž K - 29.12.2007 - 10:52

"Ali niso samostojni kulturni delavci avtomatsko normirci ali lahko vodijo poslovne knjige po dejanskih stroških? "

Niso avtomatsko normirci.

Osnovno pravilo je: vsi zasebniki so "dejanci", če pa želijo biti normici pa morajo to zahtevati.

"V nasprotnem primeru moram na DURS še v ponedeljek dostaviti REK in društvo mora odvesti davčni odtegljaj in seveda poročati do 31.1.07."

Bo treba preveriti pri prejemniku dohodka, kakšen status ima (normirec ali dejanec).

lp

- 29.12.2007 - 11:55

Če je kaj narobe, je kriv on, ker ni dal podatkov. Vi ste plačali glede na njegov račun pravilno kot dejancu. Niste dolžni preverjati.

Matjaž K - 29.12.2007 - 16:03

Ni ravno tako.

ZDavP-2

310. člen

(predložitev potrdila izplačevalcu dohodka)


   ...
    (2) Izplačevalec dohodka, ki posluje s samostojnim podjetnikom posameznikom ali posameznikom, ki samostojno opravlja dejavnost, je ob izplačilu dolžan preveriti pri davčnem zavezancu obstoj potrdila, če davčni zavezanec potrdila ne predloži.


ZDavP-2

59. člen

(obveznost plačnika davka)

(1) Plačnik davka je dolžan za davčnega zavezanca izračunati, odtegniti in plačati davčni odtegljaj od dohodkov, od katerih se v skladu s tem zakonom ali zakonom o obdavčenju izračunava, odteguje in plačuje davčni odtegljaj. Šteje se, da je plačnik davka, ki je odtegnil davčni odtegljaj, davčni odtegljaj odtegnil v breme dohodka davčnega zavezanca.
 ... 
    (4) Če davčni organ ugotovi, da plačnik davka davčnega odtegljaja ni odtegnil in plačal, ali ga ni odtegnil in plačal pravilno, davčni odtegljaj v delu, ki ni bil odtegnjen, s pripadajočimi dajatvami, bremeni plačnika davka. Plačnik davka ima pravico ta znesek izterjati od davčnega zavezanca, ki mu je bil izplačan dohodek, od katerega davčni odtegljaj ni bil odtegnjen.

brat od brivca - 29.12.2007 - 17:01

Navedeni členi dodatno potrjujejo, da z logiko nimamo kaj početi v davčnih predpisih.
 
Sankcija je namreč predpisana samo za izplačevalca, sploh pa ne za izvirnega grešnika, če ni navedel, da je normirec in ni predložil potrdil in s tem zavedel izplačevalca. lp

PS. Še dodatna nelogičnost ali nenatančnost : po cit. (4)59.čl. ima plačnik davka pravico naknadno plačani davčni odtegljaj s pripadajočimi dajatvami (kazenskimi obrestmi) izterjati od davčnega zavezanca, ki mu je bil izplačan dohodek, od katerega davčni odtegljaj ni bil odtegnjen. Namreč : seveda je prav, da plača obresti normirec, ki je zavedel izplačevalca. Samo zakaj bi jih moral pa tudi tisti, ki je ravnal prav, pa izplačevalec po lastni napaki ni odtegnil davka? 

Matjaž K - 29.12.2007 - 18:31

Tisto s sankcijami se strinjam.

Dodal pa bi še naslednje razmišljanje:

V osnovi ima izplačevalec ima že po obligacijah pravico zahtevati vračilo tistiega, kar je plačal, pa ni bil dolžan plačati.

Če izplačevalec po lastni krivdi ni odtegnil davka, in mu je zato DURS gor nabil še obresti, potem ne more tega "obesiti" prejemniku dohodka, saj ga ni on zavede. Če pa ga je prejemnik dohodka zavedel,potem pa mu lahko gor obesi.

brat od brivca - 30.12.2007 - 09:07

... samo(4)59.čl. ne razlikuje teh dveh situacij. lp