krpan in druščina postani član

Naslov teme: s.p. začetek računovodstva

9852  25.12.2007 - 13:45h / Ostalo / Avtor: fani / 78 / 1

S 1.1. začnem voditi še računovodstvo za  novoustanovljeni s.p.(izkušnje imam z d.o.o.) pa me zanima, če je treba dati kakšne izjave na DURS,zaenkrat še ne bo nobenega zaposlenega (obvestilo 2 stavni knjigovodstvo, osnova za plačevanje prisevkov,???)"

Matjaž K - 25.12.2007 - 18:41

Knjigovodstvo:

Zakon o davčnem postopku /ZDavP-2/
(Ur.l. RS, št. 117/2006)

31. člen

(obveznost dokumentiranja)

(1) Osebe, ki so dolžne voditi poslovne knjige in evidence v skladu s tem zakonom ali na njegovi podlagi izdanim predpisom, drugim zakonom ali računovodskim standardom, so jih dolžne voditi tudi za namene izvajanja zakonov o obdavčenju in tega zakona.
...

=>

Pravilnik o poslovnih knjigah in drugih davčnih evidencah za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost
(Ur.l. RS, št. 138/2006, 52/2007)

1. člen
...
(3) Zavezanci morajo o izbranem sistemu vodenja poslovnih knjig (dvostavno ali enostavno knjigovodstvo) ob začetku poslovanja obvestiti pristojni davčni organ najpozneje v osmih dneh po začetku poslovanja. Zavezanci morajo o spremembi sistema vodenja poslovnih knjig obvestiti pristojni davčni organ najpozneje do 31. decembra tekočega leta za naslednje davčno leto. Med letom se izbrani sistem vodenja poslovnih knjig ne sme spremeniti

Prispevki:

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (uradno prečiščeno besedilo) /ZPIZ-1-UPB4/
(Ur.l. RS, št. 109/2006)


207. člen

(Osnove za plačilo prispevkov)

(1) Osnove za plačilo prispevkov za obvezno zavarovanje so:
...
    – za samozaposlene, državljane Republike Slovenije, zaposlene v tujini, kmete, vrhunske športnike in šahiste, ter osebe, ki so prostovoljno vključene v zavarovanje – zavarovalne osnove,
...

209. člen

(Določitev zavarovalnih osnov za samozaposlene zavarovance in za druge zavarovance,
    ki ne prejemajo plače)



     (1) Osnova iz druge alinee prvega odstavka 207. člena tega zakona (v nadaljevanju: zavarovalna osnova) se za samozaposlene in kmete določi glede na doseženi dobiček zavarovanca, v katerem niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno zavarovanje ter znižanje in povečanje davčne osnove, razen razlike v obrestih, skladno z zakonom, ki ureja dohodnino, in sicer:
    – če dosežena davčna osnova ne preseže minimalne letne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji, najmanj v višini minimalne plače;
   ...
  (5) Zavarovanec se ob vstopu v zavarovanje zavaruje najmanj od zneska osnove iz prve alinee prvega odstavka tega člena.
  ...
 (8) Podrobnejše določbe o postopku za razvrščanje v zavarovalne osnove in drugih postopkih določi minister, pristojen za finance, v soglasju z ministrom, pristojnim za delo.

=> Pravilnik o postopku za razvrščanje v zavarovalne osnove
(Ur.l. RS, št. 49/2006, 38/2007)

Ne ZPIZ-1 ne Pravilnik nepredvidevata dajanja izjav. Pred nekaj časa je še bila na DURS-u praksa, da so zahtevali, da jim izpolnite njihov interni obrazec-izjavo, o zavarovalni osnovi ob pričetku opravljanja dejavnoti (čeprav je to bilo nepotrebno,kajti iz ZPIZ-1 jasno izhaja, da je najnižji znesek osnove minimalnaplača, če pa se nekdoželi zavarovati že na začetku od višje osnove, pa je to tako ali tako razvidno iz obračuna prispevkov).