krpan in druščina postani član

Naslov teme: rezervni sklad za stanovanjske zgradbe

9846  24.12.2007 - 14:25h / Ostalo / Avtor: sonja / 75 / 2

kaj storiti z dolgoročnimi rezervami (=danimi predujmi) za stanovanjsko zgradbo, potem ko smo zgradbo prodali in je nimamo več v lasti ???
na pomoč!!

Silba - 25.12.2007 - 21:45

Vplačani znesek v rezervni sklad je ob odtujitvi stavbe potrebno izločiti iz poslovnih knjig. Ne obstajajo več pogoji za pripoznanje "predujma" kot navajate v svojem vprašanju.

 

To pomeni, da bi ob ugotavljanju dobička oziroma izgube ob prodaji - v skladu s SRS 2006 torej ugotavljanju prevrednotovalnih poslovnih odhodkov/prihodkov, morali upoštevati tudi odpravo pripoznanja tega zneska.

 

Ekonomsko vsebinsko bi bilo pravilno, da ste vplačane zneske upoštevali ob prodaji  stavbe. Verjetno je bila to prodaja dela stavbe, saj le v primeru večjega števila lastnikov potrebno vplačevanje v rezervni sklad. Prodajna cena stavbe, pri kateri je obvezno vplačevanje v rezevni sklad, je v primerjavi z povsem enako stavbo, pri kateri to ni potrebno, seveda višja. S stavbo se v takem primeru prodajo tudi vplačana denarna sredstva. Torej bi morala biti vrednost za ta znesek višja, saj je novi lastnik poleg same stavbe pridobil tudi zbrana sredstva, ki mu predstavljajo prihranek pri bodočih stroških vzdrževanja.

 

Upam, da je bilo razumljivo. 

- 26.12.2007 - 09:24

Razumljivo, ampak žal prepozno. lp