krpan in druščina postani član

Naslov teme: olajšava za zaposlovanje invalidov

9837  24.12.2007 - 08:21h / Ostalo / Avtor: mojca / 78 / 2

Zasebnik je v letu 2006 zaposlil invalida. Pri obračunu davka od dohodkov iz dejavnosti v letu 2006 je uveljavljal olajšavo za zaposlovanje invalidov. V letu 2007 je prekinil delovno razmerje s tem zaposlenim-odpoved iz poslovnih razlogov (zaposlen manj kot 12 mesecev). Ali mora v letu 2007 povečati davčno osnovo za izkoriščeno davčno olajšavo v letu 2006 ali ne?

Matjaž K - 24.12.2007 - 11:09

Menim, da ne.

Za morebitno poračunavanje olajšav, ki so bile uveljavljene pred 1.1.2007 (tj. pred pričetkom uporabe ZDOh-2) velja pravilo:

"Kakor si začel, tako boš končal".

=> za olajšave uveljavljene v 2006 po ZDoh-2 gledamo pravila iz ZDoh-1.


Zakon o dohodnini (uradno prečiščeno besedilo) /ZDoh-1-UPB4/
(Ur.l. RS, št. 59/2006)

48. člen

(olajšava za zaposlovanje)

(1) Zavezanec, ki v davčnem letu za nedoločen čas in najmanj za dve leti zaposli delavca, ki prvič sklene delovno razmerje, ali delavca, ki je bil pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi najmanj 12 mesecev prijavljen pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, lahko uveljavlja znižanje davčne osnove v višini 30% izplačane plače tega delavca.
    (2) Zavezanec, ki v davčnem letu za nedoločen čas in najmanj za dve leti zaposli osebo, ki ima doktorat znanosti in pred tem ni bila zaposlena v drugi gospodarski družbi ali pri fizični osebi, ki opravlja dejavnost, lahko uveljavlja znižanje davčne osnove v višini 30% izplačane plače tega delavca. Olajšava po tem odstavku se izključuje z olajšavo po prvem odstavku tega člena.
    (3) Davčna olajšava iz prvega in drugega odstavka tega člena se prizna za prvih 12 mesecev zaposlitve teh oseb.
    (4) Če zavezanec odpove pogodbo o zaposlitvi osebi iz prvega odstavka tega člena, razen če ta oseba sama odpove pogodbo o zaposlitvi oziroma pride do sporazumne razveljavitve pogodbe o zaposlitvi, prej kot v dveh letih od zaposlitve te osebe, ali če se pogodba o zaposlitvi osebe iz drugega odstavka tega člena odpove ali preneha veljati s sporazumno razveljavitvijo prej kot v dveh letih od zaposlitve te osebe, mora zavezanec za znesek izkoriščene olajšave po prvem in drugem odstavku tega člena povečati davčno osnovo od dohodka iz dejavnosti, in sicer za davčno leto, v katerem je bila pogodba o zaposlitvi odpovedana oziroma sporazumno razveljavljena.
    (5) Določba četrtega odstavka tega člena se ne uporablja pri prenehanju opravljanja dejavnosti, če se uveljavlja davčno obravnavo po četrtem odstavku 38. člena tega zakona, za osebe, ki jih prevzame novi zasebnik ali pravna oseba. Šteje se, da je olajšavo prevzel novi zasebnik oziroma pravna oseba, pod pogoji kot bi veljali, če do prenehanja opravljanja dejavnosti ne bi prišlo.
    (6) Zavezanec, ki zaposluje invalidno osebo po zakonu, ki ureja zaposlitveno rehabilitacijo in zaposlovanje invalidov, lahko uveljavlja znižanje davčne osnove v višini 50% izplačane plače te osebe, zavezanec, ki zaposluje invalidno osebo s 100% telesno okvaro ali gluho osebo, pa v višini 70% izplačane plače te osebe. Olajšava po tem odstavku se izključuje z olajšavo po prvem in drugem odstavku tega člena.
    (7) Zavezanec, ki zaposluje invalidne osebe iz šestega odstavka tega člena nad predpisano kvoto in katerih invalidnost ni posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni pri istem delodajalcu po zakonu, ki ureja zaposlitveno rehabilitacijo in zaposlovanje invalidov, lahko uveljavlja znižanje davčne osnove v višini 70% izplačanih plač za te osebe. Za namene tega odstavka se osebe iz tega odstavka vštevajo v kvoto po datumu sklenitve pogodbe o zaposlitvi, in sicer se najprej vštevajo tiste osebe s starejšim datumom sklenitve pogodbe o zaposlitvi. Olajšava po tem odstavku se izključuje z olajšavo po prvem, drugem in šestem odstavku tega člena.

O poračunavanju olajšave govori 4. odst- 48. člena, ki pa oporačunavanje predvideva samo v primeru, če ste "Vzeli" olajšavo po 1. ali 2. odstavku.

Invalidi pa so v 6. in 7. odst. Torej: v kolikor ste olajšavo za invalida uveljavljali kot olajšavo za zaposlovanje invalida po 6. ali 7. odstavku 48. člena ZDoh-1 in ne kot olajšavo za (novo) zaposlitev (npr. osebe, ki pri zaposlitvijo bil 12 mesecev na Zvaodu), potem ni treba poračunavati.

lp

mojca - 24.12.2007 - 12:57

Hvala za odgovor. Želim vam vesele praznike ter uspešno leto 2008. Lp.