krpan in druščina postani član

Naslov teme: olajšava - preživnina

9836  24.12.2007 - 08:15h / Ostalo / Avtor: nina / 259 / 2

Kako je s preživnino za tistega ki jo plačuje. Na kakšen način  sporoči na durs koliko je plčal da bo imel olajšavo pri dohodnini ali pa so tudi to olajšavo ukinili?

Matjaž K - 24.12.2007 - 11:00

Takšna oseba bo podala ugovor zoper informativni izračun dohodnine, ki ga bo prejela z DURS-a.


ZDavP-2

271. člen

(uveljavljanje posebne olajšave)

(1) Davčni zavezanec lahko uveljavlja posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane tudi v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine.
    (2) Davčni zavezanec, ki vlaga napoved, lahko uveljavlja posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane tudi po poteku roka za vložitev napovedi, vendar najpozneje v roku za pritožbo na odločbo o odmeri dohodnine.



ZDavP-2

267. člen

(odmera dohodnine)

(1) Dohodnino ugotovi davčni organ z odločbo.
    (2) Odmera dohodnine se opravi na podlagi podatkov, s katerimi razpolagata davčni organ in davčni zavezanec rezident.
    (3) Na podlagi podatkov iz prejšnjega odstavka davčni organ sestavi za davčnega zavezanca rezidenta informativni izračun dohodnine, ki se šteje za njegovo davčno napoved, če davčni zavezanec rezident ne ugovarja v 15 dneh od dneva vročitve informativnega izračuna dohodnine. Po poteku roka za ugovor, in če zavezanec rezident ni ugovarjal, postane informativni izračun dohodnine, odločba o odmeri dohodnine. V tem primeru se šteje, da se je odpovedal pritožbi.
    (4) Če davčnemu zavezancu rezidentu informativni izračun dohodnine ni bil vročen do 31. maja tekočega leta za preteklo leto, mora sam vložiti napoved za odmero dohodnine, in sicer najpozneje do 30. junija za preteklo leto.
    (5) Če davčni zavezanec ugovarja zoper informativni izračun iz tretjega odstavka tega člena, v roku za ugovor vloži dopolnjen informativni izračun, ki se šteje za njegovo napoved za odmero dohodnine.
    (6) Če davčni zavezanec ugotovi, da je davčna obveznost prenizko ugotovljena, mora davčnemu organu v roku za ugovor vložiti dopolnjen informativni izračun, ki se šteje za njegovo napoved za odmero dohodnine.
    (7) V primerih iz četrtega, petega in šestega odstavka tega člena davčni organ preveri navedbe davčnega zavezanca in na podlagi svojih podatkov in podatkov davčnega zavezanca izda odločbo. Z dnem vročitve odločbe začneta teči rok za izpolnitev davčne obveznosti in rok za vložitev pritožbe.
    (8) Če davčni zavezanec umre pred vročitvijo informativnega izračuna dohodnine oziroma pred vložitvijo napovedi, ni izračuna in poračuna dohodnine na letni ravni. Akontacija dohodnine se šteje kot dokončen davek.
    (9) V primerih iz šestega in sedmega odstavka 48. člena tega zakona, razen v primeru fizičnih oseb, ki jih sodišče razglasi za opravilno nesposobne, ni izračuna in poračuna dohodnine na letni ravni. Akontacija dohodnine se šteje kot dokončen davek.

Bo pa tudi v primeru, kot ga opisujete, zadeva zanimiva.

Recimo da je mama uveljavljala VDČ, in tako ji bo DURS tudi izdal informativni izračun. Mama ne bo podala ugovora, tako da bo informativni izračun postal odločba. Oče pa bo podal ugovor in uveljavljal preživnino. Posledično bo DURS moral obnoviti postopek pri mami, kajti drugače bi se olajšava za isttega VDČ na ravni dveh oseb uveljala več kot 100%.

lp

Matjaž K - 24.12.2007 - 11:03

Ni pa nujno, da se zadeva tako skomplicira, kajti če se mati in oče uskladita, da bo oče tudi uveljavljal VDČ (do zneska preživnine oz. če je preživnina večja od 1/2 olajšave, 1/2 olajšave) in oče do 31.1.2008 poda na DURS Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za VDČ pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2007 (obrazec je na spletni strani DURS-a) - v tem obrazcu je tudi rubrika "Znesek prispevkov za preživljanje", bosta informativna izračuna tako mame kot očeta OK.



lp