krpan in druščina postani član

Naslov teme: Olajšava za vzdrž.člane pri s.p.

9829  23.12.2007 - 11:48h / Ostalo / Avtor: Jasna / 67 / 3

Ali je potrebno za s.p. tudi oddati vlogo, če uveljavljaš v obračunu davka od dohodkov iz dejavnosti otroka kot vzdrževanega člana?

Matjaž K - 23.12.2007 - 12:59

Ne.

Kot je že eden od klepetalcev zapisal(-a), je potrebno v primeru, ko se v DOHDEJ uveljavlja olajšava za VDČ potrebno izpolniti Prilogo 13 k DOHDEJ (glejte Pravilnik o obrazcu za davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti (Ur.l. RS, št. 68/2007)).

Osebno pa me (naj)bolj zanimanaslednja situacija:

med letom je VDČ pri plači uveljavljal zakonec, ki je zaposlen (je v DR) drugje.

Glejte kaj piše v navodilu za izpolnjevanje priloge 13 (oz. v ZDoh-2).

V skladu z drugim odstavkom 128. lena ZDoh-2 se pri izračunu akontacije dohodnine oddohodka iz dejavnosti lahko upošteva tudi olajšava iz prvega in drugega odstavka 114. č

lena

tega zakona, če zavezancu za posamezno davčno leto ta olajšava ni upoštevana pri izračunuakontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve oziroma je bilo na ta nač

in upoštevane manj

kot 5/12 te olajšave.


=> jaz razumem pogoj za uveljavljanje VDČ na način,da pri ZAVEZANCU olajšava ni bila upoštevana pri akontaciji dohodka iz zaposlitve oz. da če je bila pri ZAVEZANCU upoštevana pri akontaciji dohodka iz zaposlitve, da je bila upoštevana manj kot 5/12.

Kako in kaj je zakonec uveljavljal VDČ medletom,na DOHDEJ ne vpliva.

Pri takem stališču:
- bo zavezanec pri DOHDEJ manj plačal, potem pa bopri dohodnini,če bo VDČ vseeno uveljavljal zakonec, moral doplačati
- se bo v 2008 pri obeh zakonicih dohodnina akontirala ob uzpoštevanju olajšave za VDČ - pri tistem ki je zaposlen napodlagi izjave, pri zasebnikupa napodlagi DOHDEJ-a 2007,v kateremse je predhodna akontacija za 2008 izračunala napodlagi osnove za akontacijo za 2007, v kateri pa je bilo upoštevano znižanje za VDČ.

Kar pa je še bolj "hecno" pa je,da pri uveljavljanju olajšave za VDČ priplači - podaja ustrezne izjave, v ZDavP-2 ni določbe, daje osebi prepovedno dati izjavo, če je drug zakonec že uveljavljal VDČ-podal ustrezno izjavop svojemu delodajalcu.

Posredno to izhaja samo iz ZDOh-2,tj.če bi oba zakonca hotela uveljavljati VDČ, da bi jima bilo dovoljeno le sporazmerno uveljavljanje. ("famozna" določa "če se ne moreta sporazumeti,ima vsak pol").

lp

sonja - 23.12.2007 - 20:44

Ja, g. Matjaž, me veseli, da ste razpredel temo, ki sem jo načela dan ali dva prej ( pod naslovom zanimivo razmišljanje). So pa mi na zbornici rekli, da mora tudi s.p. vložit do 31.januarja izjavo v zvezi z uveljavljanjem VDČ, sicer v DOHdej ne bo upoštevana.

Bi bilo fino, če bi se DURS izjasnil kaj je potrebno in kaj ne.

Lepe praznike

Matjaž K - 24.12.2007 - 08:28

S tistim " da mora, če ne .." se ne strinjam.

lp