krpan in druščina postani član

Naslov teme: Fizične osebe - povezane osebe po ZDDPO

9777  20.12.2007 - 12:00h / Ostalo / Avtor: novinc / 98 / 0


Definicije ZDDPO
3. člen   Zavezanec za davek je pravna oseba5. člen  Rezident je zavezanec iz 3. člena tega zakona,… 17.člen Za povezani osebi se štejeta rezidenta: …    če imajo iste… fizične osebe …
  Za povezani osebi se štejeta tudi rezident in fizična oseba, ki opravlja dejavnost, če ima ista fizična oseba…
 Iz navedenega izhaja, da ZDDPO kot povezane osebe opredeli samo rezidente (to so samo pravne osebe) in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost !! Navadne fizične osebe kljub lastništvu niso povezane osebe, ampak samo pogoj, po katerem sta kot povezani osebi določena dva rezidenta  ali rezident in fizična oseba, ki opravlja dejavnost. 19.čl.    (2) Pri ugotavljanju odhodkov se upoštevajo obračunane obresti na prejeta posojila od povezanih oseb, vendar največ do višine zadnje objavljene, ob času odobritve posojila znane priznane obrestne mere. Torej obresti od posojil, ki jih katerokoli navadna fizična oseba (tudi lastnik) da  dooju, ne "padejo" v 19 čl. 
(Seveda pa se obresti za posojila, ki jih lastnik-fizikalec da dooju, obravnavajo po 32. čl ...od presežka posojil).
 Glede tega nisem našel prav nobenega pojasnila DURS, iz raznih polemik pa izhaja, da vsi obračunavajo obresti striktno po pravilniku, ker samodejno smatrajo fizične osebe-lastnike kot povezane osebe ne samo po ZDOH, ampak tudi po ZDDPO.  Prosim za kak komentar - vsaj ali zlasti Matjaža K .Tvoj odgovor v eni od prejšnjih tem me je sploh napeljal na brskanje po predpisih. lpPS Še to: Ali se pravilnik o o.m., ki je izdan po 19 členu, uporablja samo v zvezi z njim ali pa njegovo uporabo predpisuje ali se nanj sklicuje tudi kak drug predpis (ZDOH,…?)