krpan in druščina postani član

Naslov teme: obresti za IR - povezane pravne osebe- še 1 x

9725  19.12.2007 - 08:41h / Ostalo / Avtor: ani-ca / 98 / 3

Ali res nihče ne ve odgovora ????, ki sem ga zastavila  par dni nazaj . Nima nihče  podobnega primera. ????  Za vsak odgovor bom hvaležna.


Podjetje A in podjetje B sta povezane osebi preko iste fizične osebe. Med seboj sodeljujete cca 5 let.
Podjetje A prodaja izključno podjetju B. Do sedaj podjetje A ni nikoli zaračuno obresti za nepravočasno plačane izdane račune podjetju B ( ker tega  pogodba ne predvideva ), čeprav zamude in zneski računov niso manjhni.  Zato bi bilo to letos prvič in sicer za vsa izdane fak. letošnjega leta , ki so bile tudi plačane letos. Obrestno mero bi vzeli 11,5 - 12,0 %- mera za zam. obresti.

Bolj me skrbi to ker tega do sedaj nismo nikoli obračunali, tudi v prihodnje ne vem če bomo , in pa ker gre za povezane osebe.
Imate kakšno mnenje, na kaj je treba biti še posebej pozoren in kje je lahko problem ????


kk - 19.12.2007 - 09:15

to bolj diši po tem da ima eno podjetje slabši rezultat, oziroma drugo predobrega. Če boste že začeli obračunavat zam.obresti potem jih dajte tudi v naprej, sicer pa raje pustite tako kot je bilo. Dober gospodar pa ravno niste.

Kakšne pa imate cene za povezane osebe oziroma ali sploh prodajate še komu drugemu ali ima podjetje B še kake druge nabave.
Sicer menim če oba dva plačujeta 23% DDPO torej če ni nekdo v davčno ugodnejšem položaju potem zaradi transfernih cen niti ne bi smelo biti problemov in predvidevam da sta oba v SLO.

ani-ca - 19.12.2007 - 09:53

Podjetje A je izključni uvoznik /pridobitelj   iz tujine  in prodaja le to blago izklučno podjetju B. Medtem ,ko B normalo posluje tudi z drugi tako domačimi kot tujimi dobavitelji in kupci.
Podjetje A in B poslujeta po TRŽNIH CENAH. Obe podjetjji sta slovenski /nobena ni v ugodnejši davčni stopnji.
V bistvu če se odločimo za te obresti prevalimo davek iz enega na drugo podejetje.
Želim / želela sem  mnenje predvsem glede  na to, da tega do sedaj nismo delali in   kaj je najbolje za v naprej.
Ima mogoče še kdo kako drugo menje ali potrditev KK-ja ?
Hvala   vsem.

brat od brivca - 19.12.2007 - 10:36

Če nimata davčne izgube, po mojem ni problem.

Kako bi bilo pa prav, je pa najbolj odvisno od tega, kako kupci plačujejo Bju (enaki plačilni roki, zamude, zamudne obresti?. lp