krpan in druščina postani član

Naslov teme: Obresti po 32. ali 19.čl ZDDPO

9718  18.12.2007 - 20:45h / Ostalo / Avtor: novinc / 82 / 6

Ali se obresti za posojila, ki jih lastnik-fizikalec da dooju, obravnavajo samo po 32. čl (...od presežka posojil) ali tudi po 19. čl (med povezanimi osebami) in pravilniku o priznani o.m.)?
 Fizična oseba nikjer v ZDDPO ni navedena kot povezana oseba! Ali se pravilnik uporablja tudi posredno, morda v povezavi z ZDOH? Res prosim za razjasnitev! lp

novinc - 19.12.2007 - 10:24


19.čl. 1) Pri ugotavljanju prihodkov se upoštevajo obračunane obresti na dana posojila povezanim osebam, vendar najmanj do višine zadnje objavljene, ob času odobritve posojila znane priznane obrestne mere.
    (2) Pri ugotavljanju odhodkov se upoštevajo obračunane obresti na prejeta posojila od povezanih oseb, vendar največ do višine zadnje objavljene, ob času odobritve posojila znane priznane obrestne mere.

Definicije povezanih oseb v 19.čl. ni, glede na 16. in 17. člen pa fizične osebe (razen tistih z dejavnostjo - sp) nikakor ne morejo biti povezane osebe. Torej posojila med katerokoli navadno FO (tudi lastnikom) in doo ne "padejo" v 19 čl. in tudi ne pod pravilnik...(ki je izdan po tem členu)??? 

Nobenega mnenja?  Kaj pa praksa oz. kaj pravi DURS? lp

p.š. - 19.12.2007 - 14:54

Fizične osebe štejejo med povezane osebe pod pogoji, ki so navedeni v omenjenih členih. Zakaj menite, da se govori o fizičnih osebah, ki opravljajo dejavnost ?  Govora je o čisto navadnih fizikalcih, ki imajo tak-pa-tak delež v lastništvu, pa o njihovih družinskih članih , itd.
In zanje velja v smeri , ko teče posojilo od FO k povezanemu podjetju, da OM ne sme presegati ( lahko pa je manjša od predpisane ali celo nič) predpisane OM po Pravilniku o priznani obrestni meri ; ko gre  posojilo v smeri  podjetje-povezana FO , pa OM ne sme biti nižja od predpisane OM. 

lp

novinc - 19.12.2007 - 15:37

P.Š. - mislim, da (niste, -  pardon) nisi natančno prebrala 16. oz 17 čl : Povezani osebi sta pravni osebi, v katerih imajo fizične osebe....
Torej nista povezani osebi pravna in fizična ( z izjemo sp - fo z dejavnostjo). Preveri in komentiraj! lp

novinc - 19.12.2007 - 18:58

17.čl) Za povezani osebi se štejeta rezidenta: …   2. če imajo iste… fizične osebe ali njihovi družinski člani v dveh rezidentih neposredno ali posredno v lasti najmanj 25% vrednosti ali števila delnic ali deležev v kapitalu, upravljanju ali nadzoru oziroma glasovalnih pravic ali ju obvladujejo na podlagi pogodbe na način, ki se razlikuje od razmerij med nepovezanimi osebami.
    (2) Za povezani osebi se štejeta tudi rezident in fizična oseba, ki opravlja dejavnost, če ima ista fizična oseba ali njeni družinski člani v rezidentu najmanj 25% vrednosti ali števila delnic ali deležev v kapitalu, upravljanju ali nadzoru oziroma glasovalnih pravic ali obvladuje rezidenta na podlagi pogodbe na način, ki se razlikuje od razmerij med nepovezanimi osebami.
5. člen  Rezident je zavezanec iz 3. člena tega zakona,…(3. člen   Zavezanec za davek je pravna oseba …) 

pet - 19.12.2007 - 20:23

To ne more biti res. Gotovo so neke omejitve med lastnikom in doo, drugače bi to že izkoristili.

mitja - 19.12.2007 - 21:29

V 13. členu starega zakona so bile povezane osebe drugače določene. Kot druge osebe so bile tudi fizične osebe. Pravilnik izhaja od tam.