krpan in druščina postani član

Naslov teme: dana jamstva ob prodaji proizvodov

9625  15.12.2007 - 08:47h / DDPO / Avtor: petra / 115 / 5

Radi bi oblikovali rezervacije za dana jamstva ob prodaji proizvodov. Prosim za vaše mnenje v zvezi z obrazložitvijo rezervacije za dana jamstva, ki jo razumem, da mi kot prodajalec proizvodov oblikujemo neke rezervacije, ki bodo krile morebitno škodo, ki jo bo imel naš kupec zaradi nedelovanja proizvodov in mu bomo morali iz tega naslova plačati škodo, oziroma izstaviti dobropis.
Ali moramo v kupoprodajni pogodbi definirati, da bomo v primeru povzročene škode kupcu izplačali nadomestilo za povzročeno škodo (znesek), da bodo rezervacije 50% davčno priznane ? In ali je dovolj sklenjena pogodba, če izdelki še niso v celoti dobavljeni in bo sledil račun v letu 2008, ali mora biti izdan račun v letu 2007 ?

In še nekaj, direktor mi je omenil, da je nekje zasledil, da lahko naredimo rezervacije tudi za nabavo hardwera v letu 2008 in ker tega nisem nikjer v zakonu zasledila, saj so nas za večino davčnih olajšav in drugih ugodnosti prikrajšali vas sprašujem, če mogoče ve kdo kaj o tem ?

Hvala !!!

Pepelka - 16.12.2007 - 10:15

Glede rezervacij je tako:  10.6. Rezervacije se v knjigovodskih razvidih in bilanci stanja pripoznavajo, če a) obstaja zaradi preteklega dogodka sedanja obveza (pravna ali posredna); b) je verjetno, da bo pri poravnavi obveze potreben odtok dejavnikov, ki omogočajo pritekanje gospodarskih koristi, in c) je mogoče znesek obveze zanesljivo izmeriti.
Menim, da pri oblikovanju rezervacij za dana jamstva le-teh ne morete vzpostaviti samo za to, da si znižujete (za njihovo vrednost vsaj 50%) davčno osnovo. Iz pogodbe, vaših prodajnih pogojev... mora biti obveza razvidna.

Kar pa se tiče rezervacij za nabavo hardwera pa menim, da ima vaš direktor letos res "problem" z davčno osnovo. Pazite, da ne bodo dacarji rajali. So se pa nekoč na sončni strani Alp res formirale t.i. investcijske rezerve, ampak ta zgodba že dolgoi ni več aktualna. Pa obilo veselja pri nižanju davčne osnove konec decembra.

Pepelka - 16.12.2007 - 10:41

"In ali je dovolj sklenjena pogodba, če izdelki še niso v celoti dobavljeni in bo sledil račun v letu 2008, ali mora biti izdan račun v letu 2007 ?" Odvsino od tega, kdaj preidejo tveganja in koristi na kupca; noben kupec pa noče prevzeti tveganja za stvari, ki jih še nima (oziroma v res izjemno redkih primerih).
Meni ta vaša vprašanja vse bolj dišijo na to, da bi si rad direktor prihodke odložil, stroške pa vnaprej vračunal. Še enkrat: pazite, da ne bodo dacarji rajali! 

petra - 17.12.2007 - 11:25

Hvala pepelka, sama sem tudi močno v dvomih glede rezervacij za dana jamstva, vendar lastniki vztrajajo pri tem. Kako naj se zavarujem, ali naj zahtevam mnenje davčnega svetovalca ?

brat od brivca - 17.12.2007 - 12:12

petra : In ali je dovolj sklenjena pogodba, če izdelki še niso v celoti dobavljeni in bo sledil račun v letu 2008, ali mora biti izdan račun v letu 2007 ?

Na noben način ne morejo biti rezervacije prej (2007) kot prihodki (2008). lp

p.š. - 17.12.2007 - 12:41

Se strinjam. Rezervacije bi lahko oblikovali ( če bi bili upravičeni ) šele ob izdaji računa in ne na osnovi pogodbe.
Strinjam se tudi s Pepelko - res bi bilo dobro za vas, da upoštevate, kar vam je navedla v opozorilo - iz vaših računovodskih poročil bodo hitro "zableščale" rezervacije , potem pa bo prišel obisk iz davčne ... in računovodja bo kriv za neutemeljeno oblikovane rezervacije , ne lastniki . Če bodo toliko vztrajali na vknjižbi , se zavarujte tako, da vam svoje zahteve dajo črno na belem in s podpisi.

lp