krpan in druščina postani član

Naslov teme: Pogodba o najemu s.p. - fizična oseba

9543  13.12.2007 - 06:57h / DDPO / Avtor: Jure / 134 / 1

Pozdravljeni,
sem s.p. in nimam lastnih poslovnih prostorov. Pri fizični osebi sem najev prostore in del zemljišča za opravljanje moje dejavnosti. Glede na mojo dejavnost imam namreč veliko gradbenih strojev, zato  to najeto zemljišče uporabljam kot parkirni prostor.
Z fizično osebo bom sklenil pogodbo o najemu prostorov in del zemljišča, pa me zanima kakšne so dajatve za ta najem. Zanima me tudi ali fizična oseba lahko sklene tako pogodbo z menoj kot s.p.

Za vaša mnenja, se vam lepo zahvaljujem.

Zoja - 13.12.2007 - 09:43

Seveda lahko.
Pazite samo, ali bo pogodbena višina najemnine v neto ali v bruto znesku.
Ob vsakokratnem izplačilu boste vi, kot izplačevalec, vaši davčni izpostavi posredovali REK 2 obrazec, kjer boste obračunali akontacijo dohodnine za dohodke iz iz oddajanja premoženja v najem (vrsta dohodka 1701). Priznanih imate 10% normiranih stroškov, kar pomeni, da je 90% bruto najemnine obdavčene s 25% dohodnine. Na vaši davčni izpostavi pa se pozanimajte, kakšen sklic morate navajati pri plačilu akontacije dohodnine.
Če boste najemnino plačali še v letošnjem letu, morate paziti, da boste to poročali v kontrolnih podatkih za dohodnino do 31.1.2008.
Upam, da sem vse prav povedala, pa lep pozdrav!