krpan in druščina postani član

Naslov teme: neupravičena izdaja računov

9495  11.12.2007 - 14:24h / Dohodnina / Avtor: NN / 96 / 3

Podjetje je sodelovalo s samostojnim podjetmikom, ki je bil zavezanec za DDV in je izdajal račune z vključenim DDV. Čez čas je prenehal biti s.p. in davčni zavezanec, še vedno pa je izdajal račune kot s.p. z zaračunanim DDV. Podjetje je račune plačevalo, dokler ni ugotovilo, da se transakcijski račun ne ujema več oz. da gre za transakcijski račun fizične osebe. Podjetje je je po tem popravilo obračun DDV. Vprašanje je, ali mora podjetje sedaj plačila, ki so bila v dobri veri opravljena po izdanih računih, opredeliti kot plačila fizični osebi in plačati še dohodnino, ali je pravilna prijava prihodkov fizične osebe stvar te fizične osebe?

Maka - 12.12.2007 - 07:12

Imeli smo podoben primer. Popravili smo obračun DDV, njegovo delo smo obračunali po podjemni pogodbi in sklenili za nazaj z njim podjemno pogodbo. Po podjemni pogodbi smo za vsak mesec posebej obračunali davke in prispevke z zamudnimi obrestmi do datuma plačila, naredili za vsak mesec posebej REK obrazec ter naredili samoprijavo na DURS. S fizično osebo smo sklenili še poravnavo o vračilu razlike. Tako nam je svetovala davčna svetovalka.

Matjaž K - 12.12.2007 - 07:46

pravilna prijava dohodkov fizične osebe v danem primeru ni stvar te fizične osebe, ker ste vi plačnik davka.


Jaz bi fizikalca za DDV tožil na povrnitev, od zneska brez DDV obračunal dajatve in plačal (obračunal bi kot drugo odvisno pogodbeno razmerje), za znesek plačanih dajatev pa bi prav tako tožil fizično osebo za povračilo.

NN - 12.12.2007 - 09:29

DDV nam že vrača. Problematično se nam zdi, da bo moralo podjetje ponovno obračunati in plačati dajatve, ko je enkrat že plačalo vse, kar je bilo dolžno po podatkih, ki jih je imelo. Ali lahko podjetje odgovarja, ker je vendar fizična oseba dala nepravilne podatke?