krpan in druščina postani član

Naslov teme: Božičnica ali 13.plača za telebane

9486  11.12.2007 - 12:40h / Ostalo / Avtor: katja / 75 / 17

Pozdravljeni, javljam se vam (tudi berem) prvič in pošteno povedano imam vprašanje, ki se bo vam "mačkom" zdelo....
Smo d.o.o.,imamo zunanje računovodstvo, poslovno uspešni. Radi bi si izplačali Božičnico, 13 plačo ali pa dobiček( nas je 5 solastnikov).Kako? Računovodkinja mi je rekla naj si preberem tu gor mnenja, da pa je itak vse obdavčeno in vse isto.Meni se pa zdaj mnenja delijo, eni govorite o Božičnici kot o priznanem strošku, pa o plačilu DIP pa o vštevanju v pokojninsko..... in tu postanem taliban, pojma nimam, direktor je pa meni naročil, naj odločim tako, da bo prav za vse ???
Mi je pripravljen kdo nameniti minutko in konkretno pojasnit razlike.


100000000 hvala.

Iza - 11.12.2007 - 12:55

Ni vse isto,sploh ne! Je pa res,da je tu gori že vse napisano,z vsemi razlikami vred. Si bo treba mal več časa vzet in mal poiskat in velik brat. Je pa tko napisano,da bi morali  telebani razumet!

brat od brivca - 11.12.2007 - 13:06

Glede na Tvojo navedbo, da Vas je pet solastnikov, nimaš kaj telovaditi z božičnico, ampak si izplačajte dobiček - je dosti ceneje. lp

katja - 11.12.2007 - 13:16

ja o.k., vprašala sem tudi za to možnost, pa se jo baje lahko izplača šele v naslednjem letu, mi pa rabimo stroške sedaj. Mogoče postavljam neumna vprašanja ampak rada bi imela argumente za računovodkinjo in diektorja.

brat od brivca - 11.12.2007 - 13:39

Če (vsi lastniki skupaj) tega ne kapirate, prepustite to raje računovodkinji !! Če ji ne verjamete, pa najemite davčne svetovalce  - na primer tiste, ki so za pol milijarde svetovali, kako potegniti drate v pediatrični!! lp
PS Če boste urni, boste imeli stroške (njihov račun) že letos in ne bo težav z dobičkom!

Alicia - 11.12.2007 - 13:42

če hočeš strošek - 13.plača (ki jo lahko imenuješ tudi božičnica). seveda se strinjam z bratom (pa ne mojim, hvalabogu), da je najcenejše izplačilo dobička. Predlagam kar oboje !! :))

in, zamenjaj računovodjo!! si ne morem misliti, da bi en "normalen" davčni svetovalec svojo stranko pošiljal na forum

pameten računovodja pripomore tudi k pametnemu strošku ;)

pa lep pozdrav!

Matjaž K - 11.12.2007 - 13:47

Definitvno je, da izplačilo udeležbe v dobičku ni in ne more biti strošek.

Jurček - 11.12.2007 - 14:16


In je tudi definitivno, da je izplačilo dobička za lastnika najugodnejše (izjema - tako nizka osnovna plača, da smo v sociali)!!

Sem vam prej pripravljal primer, vendar se zašuštral in mi je vse skupaj zbrisalo... in tega seveda ne morem dobiti nazaj??

Še 1x pa ne grem pisat - če pa želite pa vam proti ustreznemu nadomestilu napravim elaborat:-)?

katja - 11.12.2007 - 14:19

Hvala za res pametne odgovore(izuzet Matjaž K.)
Saj smo prepustili vodenje računovodkinji, toda kot imate tukaj dvojna merila jih ima verjetno tudi ona in ji je pač vseeno. Sem se želela le malo pobrigat v tej smeri, očitno pa je napačen forum.

brat od brivca - 11.12.2007 - 14:26

Glede računovodkinje si potegnila napačen sklep. Povedala je, kar je možno, ne pa kar bi radi slišali. Pa zbogom, če nismo primeren forum zate - resnica boli.

- 11.12.2007 - 14:40

Ma, če ne znaš poslušat, prebrat ali pa preprosto vzet kalkulatorja v roke, potem ti res ni pomoči...

Alicia - 11.12.2007 - 15:35

vidiš, da moj nasvet le ni bil tako slab. ker če želiš tukaj dobit kakšno informacijo, moraš v prvi vrsti že kaj malega vedeti, ker je treba vsak odgovor preverit, ker tu nihče ne garantira za pravilnost odgovorov. ponavljam, da je rešitev zate en dober davčni svetovalec (ki ni poceni - ker če je poceni ti svetuje, da beri forum), ki bo imel čas za to, da bo točno za tvojo situacijo preveril kaj je zate najbolje in kakšne so možnosti v TVOJI situaciji. mi tu je ne poznamo - tako vsak pove kaj je napravil v svoji situaciji, ali pa pove za vse možnosti.
ni razloga, da si užaljena, računovodje so (smo) pa itak ena posebna kasta.
le še kaj vprašaj, ko boš v dvomih, mislim da ni ovir.

pa lep dan!

Matjaž K - 11.12.2007 - 18:51

"Mi je pripravljen kdo nameniti minutko in konkretno pojasnit razlike."

Zdaj vsaj veste, da izplačilo udeležbe v dobičku ni strošek.

Kombinacija "pojasni mi konkretno v minuti" pa diši po čarobni palčki, ki je v realnem svetu ni.

Pa brez zamere.

lp

Opa Zovalec - 11.12.2007 - 22:14

Katja,

praviloma se tukaj oglašam samo ob v nebo vpijočih neumnostih, ki jih, bogu bodi potoženo, res ni malo. Od vseh pametovanj od božičnice in 13. plače (pa bog se usmili, ko v to čorbo zameša kdo še dobiček) človeka že kar mineva. Včasih si zaželim, da bi bil kar brdavs in bi v sanjah obiskal kako dečvo, ki pametuje tukaj o razlikah med 13. plačo in božičnico. Malo se mi zdi, da so za to krivi brdavsi, ki so v svojem šifrantu na enem mestu, verjetno po nemarnem, zapisali "božičnica". Ampak glavna krivda je na dečvah, ki brez razmišljanja poenostavljeno razlagajo, kaj so "slišale" na raznih seminarjih - zelo verjetno pa je, da so tisto res slišale v pavzi ob sendviču in kavi...

Ta forum je za tvoje vprašanje kar pravi, žal pa nimaš nobenih zagotovil o kompetentnosti sogovornikov. Pri ocenjevanju le-te se ne kaže zanašati zgolj na to, kako "brihten" nick ima kdo, ampak je bolje ZELO PAZLJIVO prebrati, še posebej take malo bolj zajedljive, odgovore.

Zelo kompetentne informacije dobiš na spletni strani združenja delodajalcev (pa nočem delati reklame), kje so že pred leti razčistilivse dvome o 13. plači, pa ji reči kakor hočeš. Osnova je Zakon o delovnih razmerjih (plača iz naslova poslovne uspešnosti) in nižji DP akti. Enostavnega recepta za to ni.

Pa še prispevek k diskusiji o tem, kako je izplačilo dividend najcenejše. Če gre za dividende do letos, potem je naša najdražja že pokasirala 25% (ostane 75%), pri izplačilu pa si vzame še 20%, tako da vam (lastnikom kapitala) ostane 60%. Osnova za to izplačilo je seveda zgolj dobiček iz preteklih let, ne letošnji (saj ga še niste ugotovili). Letošnjega si lahko "zmanjšate" z izplačilom dela plače iz naslova uspešnosti, kjer lahko računate z nekaj nad 50% izplenom (skoraj pol pobere naša najdražja, če seveda ne izplačujete simboličnih zneskov), si pa s tem "popravlajte" penzijsko osnovo (če vam to kaj pomeni).

Tako kot veliko stvari v življenjo je odgovor na vaše dileme iskati predvsem v smeri, kaj želite.

Matjaž K - 12.12.2007 - 07:48

Korektno zapisano.

lp

brat od brivca - 12.12.2007 - 20:39

Opa : Letošnjega si lahko "zmanjšate" z izplačilom dela plače iz naslova uspešnosti, kjer lahko računate z nekaj nad 50% izplenom (skoraj pol pobere naša najdražja...

Že v srednjem razredu (27%) je izplen pod 50% (malo nad 48%). Pri 5 solastnikih-zaposlenih pa se gre najbrž za večje solde in pri razredu 41% je izplen samo še 39%...  lp

p.š. - 12.12.2007 - 22:52

Opa zovalec - hvalevreden, strokoven  in zelo vljuden  odgovor.  Kapo dol ...

Meni ste že dolgo za vzor, a se bom morala še marsikaj naučiti ...  

 

Mirno noč želim !

 

lp 

piškotek - 12.12.2007 - 18:46

Bravo, Opa Zovalec, tako se kulturno odgovarja.