krpan in druščina postani član

Naslov teme: priloga k obrazcu ddv

9107  28.11.2007 - 22:05h / DDV / Avtor: Nati / 66 / 4

V mesecu oktobru smo prejeli račun dobavitelja iz EU z datumom dobave in datumom izdaje 31.07.07. Poklicala sem kontrolorko na davčno in jo vprašala ali naj popravim obračun iz meseca julija, vendar mi je povedala naj popravek naredim v tekočem obdobju, zraven pa priložim dopis in prilogo za popravek. Katero prilogo oziroma kateri obrazec naj priložim ?

Hvala !

TITA - 29.11.2007 - 00:25

S 1.1.2007 priloge k obrazcu DDV-O niso več obvezne, razen PRILOGE A, ki jo uporabljajo davčni zavezanci, ki ugotavljajo svojo davčno obveznost na podlagi plačane realizacije. Davčni zavezanci so dolžni navedene podatke vkljuliti v obračun DDV, v katerem so ugotovili napako, in sicer v ustrezne oznake obrazca DDV-O. Kljub temu so davčni zavezanci skladno s 4. odstavkom 154. čl. Pravilnika o izvajanju ZDDV-1 dolžni v svojem knjigovodstvu zagotavljati naslednje podatke:
- podatke o popravku zneska obračunanega in zneska odbitka DDV zaradi spremembe davčne osnove ;
- podatke o popravku zneska obračunanega in odbitka DDV zaradi napak;
- podatke o znesku odbitka DDV, ki ga davčni zavezanec ni odbil v davčnem obdobju, ko je prejel račun,
  ampak ga uveljavlja v kasnejšem obdobju;
- podatke o popravku odbitka DDV pri osnovnih sredstvih.
Navedeno torej pomeni, da same priloge k obrazcu DDV-O ( razen priloge A), kot smo jih poznali pred letom 2007, ni več in je tudi ni več potrebno posredovati na pristojni davčni urad. Skratka, vse ugotovljene napake vključite v DDV-O tekočega davčnega obdobja v svojem knjigovodstvu zagotovite podatke, kot " dokazno gradivo" za popravek obračuna DDV. LP- TITA

petra - 29.11.2007 - 08:30

Hvala Tita !

- 29.11.2007 - 13:13

Vprašanje je postavila Nati, za odgovor pa se je zahvalila Petra ...?

Drugače pa se v knjigo prejetih računov ne vpisuje dokumentov po njihovem datumu izdaje ampak po njihovem datumu prejetja - kar pomeni, da če ste račun z datumom izdaje julij 2007, prejeli v oktobru 2007, ta račun pač paše v davčno obdobje oktober 2007 - in nič popravkov.

LP

p.š. - 29.11.2007 - 13:22

Neimenovani-a , menim, da si napačno razlagate situacijo. Tukaj ne gre za običajen promet med SLO davčnimi zavezanci , ampak gre za pridobitev iz EU v juliju, za katero bi moral prejemnik opraviti samoobdavčitev ( obračunati izhodni in poračunati vstopni DDV ) . In seveda je napačno, da se je čakalo do prejema računa za postopanje in je pravilno popravek vključiti v tekoče obdobje, kot sta že zgoraj razjasnili udeleženki debate.

lp