krpan in druščina postani član

Naslov teme: popravek DDV-O

8967  23.11.2007 - 12:56h / Ostalo / Avtor: dana / 635 / 18

Rada bi popravila oddan obračun DDV za september. V obračunu sem prikazala poslovanje 7-9, čeprav smo mesečni zavezanec za DDV. Ali lahko poslovanje 7-8 zmanjšam pri obračunu za oktober, dobila bom vse podatke v obračunu negativne. In ali je prav, da priložim še podatke za september v pravilnem znesku ( kot prilogo). Prosim vas, da mi pomagate! Hvala že vnaprej in lep vikend.

realjaz - 23.11.2007 - 13:12

Pošljite popravek na podlagi 1. odst. 53. člena ZDavP-2, ni še potekel 30 dnevni rok.

Matjaž K - 23.11.2007 - 13:19

"V obračunu sem prikazala poslovanje 7-9, čeprav smo mesečni zavezanec za DDV."

Kako pa je možno med letom preiti iz trimesečnika na mesečnika?

OK. To da obstaja varianta prehoda mesečnik -> trimesečnik (pri tistih, ki so se na novo identificirali in so prvih 12 mesecev bili mesečnik), to mi je jasno.

Ampak kontra prehod pa je možen samo po zaključku leta oz. na podlagi 89. člena (davčno obdobje) ZDDV-1:


(1) Davčno obdobje je koledarski mesec, v primerih iz drugega odstavka tega člena pa koledarsko trimesečje.
    (2) Za davčnega zavezanca, ki je v preteklem koledarskem letu dosegel obdavčljiv promet blaga oziroma storitev v vrednosti do vključno 210.000 eurov je davčno obdobje koledarsko trimesečje.
    (3) Za davčnega zavezanca, ki šele začne opravljati obdavčljivo dejavnost, je, ne glede na vrednost pričakovanega prometa, prvih 12 mesecev davčno obdobje koledarski mesec.
    (4) Za davčnega zavezanca, ki nima sedeža v Sloveniji ter za osebe iz tretjega odstavka 88. člena tega zakona je davčno obdobje koledarski mesec.
    (5) Za davčnega zavezanca, nad katerim se začne likvidacijski ali stečajni postopek, se davčno obdobje zaključi z dnem začetka likvidacijskega ali stečajnega postopka. Ob zaključku likvidacijskega ali stečajnega postopka se davčno obdobje zaključi z datumom sklepa o zaključku likvidacijskega ali stečajnega postopka.
    (6) Davčni zavezanec, na katerega se nanaša tretji odstavek 73. člena tega zakona in ki izpolnjuje pogoje za obračunavanje DDV v trimesečnem davčnem obdobju, se lahko odloči za obračunavanje DDV v enomesečnem davčnem obdobju. V tem primeru mora pisno obvestiti pristojni davčni organ v roku 15 dni pred prehodom na mesečni obračun DDV. Obdobje obračunavanja DDV po tem odstavku ne sme biti krajše od 12 mesecev.
    (7) Promet blaga oziroma storitev iz drugega odstavka tega člena je promet, ki je izkazan v obračunu DDV za preteklo koledarsko leto.

lp

v primeru , to Iz mesečnik

dan - 23.11.2007 - 13:26

Mesečni zavezanec smo celo leto. pomota je bila v izpisu, tam sem vpisla 7-9

p.š. - 23.11.2007 - 13:30

Menim, da se je Dani zgodil neljub pripetljaj in je pri sestavi izpisa za obračun DDV za september napačno označila obdobje ( datumsko je zajela preveč ), oddala obračun kot DDVO- za september ( z napačnimi podatki )  in napake ni opazila dokler se ni lotila obračuna DDV za oktober.  Tudi jaz predlagam popravek obračuna , kot je zapisal že realjaz , razmišljam ( samo razmišljam )  pa celo o možnosti vključitve popravka v tekoče obdobje , četudi bi zaradi tega postavke na tekočem obračunu DDV postale negativne ...???

lp

dan - 23.11.2007 - 13:25

Realjaz, ali to ne velja samo za davčni obračun.

p.š. - 23.11.2007 - 13:43

Ste morda že poskusili kontaktirati referentko in če da, kaj pravi o načinu popravka ? Bolj kot razmišljam, bolj se nagibam k vključitvi v tekoče obdobje in priložitvi pojasnila k oddanem obračunu z vključenimi popravki ...

lp

dana - 23.11.2007 - 13:49

Bom kontaktirala v ponedeljek, javim.

realjaz - 23.11.2007 - 14:35

Saj DDV-O je davčni obračun. Dejansko imate sedaj možnost izvesti oba postopka, po ZDavP-u in z vključitvijo v tekoče obdobje, vendar se mi zdi elegantneje s popravkom.

Jurček - 23.11.2007 - 22:01


Oddan DDV obračun je dokončen in ga ni mogoče popravljati!!!

Lahko ga le nadomestite z novim, če še ni potekel rok predložitve.

V vašem primeru boste nastalo reševala v okviru tekoče obračuna; priporočam tudi priloga ustrezne obrazložitve.

Stari poštar - 23.11.2007 - 23:14

Obračun DDV-O je bil dokončen do takrat, ko je bil uveden letni poračun. Je pa res, da se sedaj napake popravljajo v enem od naslednjih obračunov, konkretno v tistem, ki se naredi po ugotovitvi napake. Obrazložitev je mogoče prebrati v navodilih za izpolnjevanje obrazca DDV-O. 

realjaz - 24.11.2007 - 12:07

Ne vem zakaj se držite ZDDV-1 kot pijanec plota. Uporabite malo ZDavP-2. ZAkaj dovoljuje popravke še 12 mesecev po predložitvi? Poglejte 51-55. člen. ZDDV-1 namreč popravkov obračunov ne predpisuje, zato se lahko uporabi splošni ptredpis.

Nadomestitev obračuna z novim v roku za predložitev ne pomeni vložitev popravka. To sta dva različna pojma.

p.š. - 24.11.2007 - 15:40

Menim, da bo kar prav, o čemer sem razmišljala že zgoraj jaz, pa tudi Jurček in Stari poštar, namreč :

Po ZDavP-2 je možno odpraviti napake v davčnem obračunu ali napačno oddan obračun z institutom samoprijave, katerega postopek je opisan v Pravilniku o izvajanju ZDavP-2 , ki ima za samoprijavo tudi predpisan obrazec. V navodilih za izpolnjevanje obrazca je zapisano slednje:

NAVODILO ZA IZPOLNJEVANJE OBRAZCA :

PODATKI V ZVEZI S PREDLOŽITVIJO OBRAČUNA DAVKA NA PODLAGI SAMOPRIJAVE

 

Glede popravljanja  obračunov davka na dodano vrednost  je treba upoštevati določbe  Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost , ki pomenijo specifično ureditev , zato se taki popravki obračunov davka ne štejejo za samoprijavo v smislu zakona, ki ureja davčni postopek .


http://www.uradni-list.si/priloge/RS_-2006-141-06164-OB~P004-0000.PDF


Na spletnih straneh DURS pa najdemo rubriko samoprijava, v kateri so podane vse zakonske podlage za uporabo in tudi pojasnilo, katerega delček navajam v nadaljevanju :

Pojasnilo o izvajanju določb Zakona o davčnem postopku o samoprijavi (55., 57. in 63. člen ter 396. in 399. člen ZDavP-2)

  2.4 Samoprijava za prekrške po različnih zakonih
Samoprijava je mogoča za prekrške, ki so določeni z ZDavP-2. Ta zakon v 396. členu glede izjeme od kaznovanja ureja samoprijavo posameznika in navaja oziroma našteva prekrške, za katere je samoprijava mogoča. V 399. členu ZDavP-2 je urejena samoprijava za prekrške v zvezi s predložitvijo davčnega obračuna na podlagi samoprijave.

V 139. členu Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1), ki napotuje k uporabi drugih predpisov, je določeno, da se v zvezi s pravnimi sredstvi in vsemi vprašanji postopka, ki niso urejena s tem zakonom, uporablja zakon, ki ureja davčni postopek, in zakon, ki ureja davčno službo. Dodatno je treba upoštevati razmerje specialnosti ZDDV-1 v razmerju do ZDavP-2. To pomeni, da je samoprijava mogoča tudi za prekrške, določene v Zakonu o davku na dodano vrednost, ob upoštevanju pogojev, ki jih določa ZDavP-2.

Pri tem je treba upoštevati ureditev možnosti popravljanja napak v obračunih davka na dodano vrednost, ki so urejene v 154. členu Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost (Uradni list RS, št. 141/06), kar pomeni specifično ureditev. Davčni zavezanec ugotovljene napake, ki se nanašajo na že predložene obračune DDV, vključi v obračun DDV, v katerem je ugotovil napake.
 
Vse skupaj vodi k načinu popravljanja napačno oddanih obračunov DDV  glede na ZDDV-1 in Pravilnik o izvajanju ZDDV , in sicer popravek že oddanega obračuna po zakonskem roku za predložitev ,  opravimo VEDNO in ne glede na napako  z ključitvijo popravka v tekoči obračun DDV-O.
 
Upam, da je ugotovitev pravilna in da se boste vsi strinjali z njo . O.K.?

lp

Matjaž K - 25.11.2007 - 11:24

Se strinjam.

Po reglcih bi se v danem primeru napaka "sanirala" v tekočem DDV-O.

Pa še nekaj na temo samoprijave: za moj okus se DURS še vedno ni izjasnil, ali je samoprijava za DDV-O možna ali ne.

lp

p.š. - 25.11.2007 - 15:48

Ja, res je pojasnilo DURS spisano malce ... nerodno , pa vendarle dovolj jasno, da nas pri popravljanju DDV-O napotuje na PZDDV in ne na ZDavP-2 .

In morda še iz prakse: moje dosedanje  izkušnje ( seveda od sprejetja ZDDV-1 in ZDavP-2 dalje )  so, da se tudi z referenti DURS praviloma obojestransko strinjamo s popravki, vključenimi v tekoči obračun.

 

Lepo nedeljsko popoldne želim !

 

 

realjaz - 25.11.2007 - 18:46

Kja v ZDDV-1 natančno je opisan postopek predlaganja popravljenih obračunov? Ne mislim popravka obračunanega DDV ali popravljanja računov. Vi ste vse skupaj povezali z institutom samoprijave. Glede tega se strinjam z vami, vendar me ZDDV-1 nikjer ne omejuje, da predložim v 30 dneh od zadnjega dneva za predložitev popravek obračuna DDV-O.

154. člen pravilnika nikjer ne omenja postopka predložitve popravkov obračunov, ampak samo možnost vključitve v tekoči obračun (tukaj ni kolizije med ZDavP-2 in ZDDV-1). Samoprijava in popravki obračunov pa nista ista instituta, zato jih ne gre obravnavati skupaj. S popravkom obračuna se ne rešimo kazni in zamudnih obresti, s samoprijavo pa se (se pravi, da je lahko ugodnejša-če nam davčni organ ne dokaže, da nismo pravilno sanirali stanja-potem smo na istem kot pri popravku). Še vedno smatram, da so popravki obračunov možni, ker se ZDavP-2 za te primere ne naveže na ZDDV-1 kot pri samoprijavi, ZDDV-1 pa sam tega ne predpisuje!

p.š. - 25.11.2007 - 21:23

Realjaz pozdravljen !

 

Vsekakor zanimivo razmišljanje in seveda zanimiva debata ; ampak še malo : kaj pa če bi morda  tvojo definicijo : " 154.člen PZDDV nikjer ne omenja postopka predložitve popravkov obračunov, ampak ..."  pogledali še z druge strani in bi se vprašali : zakaj pa ga ne omenja ? Morda zato , ker takšen postopek sploh ni možen ?  Resnično: tudi Dana , ki je avtorica te teme, je zapisala, da bo v ponedeljek ( torej jutri) kontaktirala referentko  in glede na moje dosedanje izkušnje sem prepričana, da bo dogovor z njo takšen, da bo vključevala napako v tekoče obdobje. 

In še nekaj  razmišljam , pa mi ni jasno : zakaj pa popravljanje napak (vseh možnih )  v oddanih obračunih DDV  z vključitvijo v tekoči obračun naj ne bi zadostovalo proti izogibu kazni ? Vendarle smo popravili storjeno napako ( smo opravili samoovadbo ) in jo vključili v tekoči obračun !

( zamudne obresti pa tako ali tako "padejo"  v večini primerov ) 

 Zapisal si še  tudi, da se s popravkom obračuna ne rešimo kazni in obresti ( razen, če si imel v mislih vključevanje popravkov v tekoči obračun ) , smatraš pa , da so popravki obračunov možni ... posledično bi človek razmišljal : le zakaj že bi predlagal popravke obračunov, če se z njimi ne rešim kazni ... ? 

 

Saj pravim : moje izkušnje sem že zapisala, zanimivo bi pa bilo, če tvoje mnenje in razlaga nista zgolj teoretično razmišljanje , ampak se uresničujeta tudi v praksi ,  prebrati tudi morebitne tvoje izkušnje s predložitvijo popravka že oddanega obračuna DDV , katerega zakonski rok za oddajo je že potekel .  Ker menim, da ostali sodelujoči v tej debati v praksi tega še nismo srečali , te prosim , če bi morda hotel z nami deliti kakšno tvojo izkušnjo v zvezi s tvojimi mnenji ?

 

Mirno noč želim vsem skupaj in se "beremo" jutri ,

 

p.š. 

 

dana - 26.11.2007 - 12:08

Danes sem govorila z referentko, ki pravi, da lahko, ker še nisem oddala ddv-o za oktober prinesem nov septemberski obračun, v dopisu pa pojasnim napako. Obračun bo vnesla referentka. hvala za razmišljanja in lep dan.

p.š. - 26.11.2007 - 12:49

Dana, super in hvala , ker ste se res oglasili. Zdaj smo tudi ostali seznanjeni kljub vsem razglabljanjem zgoraj, da je  takšen,  resnično  eleganten način možno izpeljati.

lp