krpan in druščina postani član

Naslov teme: dokapitalizacija iz dobička-nujno prosim

8880  21.11.2007 - 12:37h / Ostalo / Avtor: tahitra / 271 / 13

Radi bi dokapitalizirali firmo istočasno ko že delamo prenos iz tolarjev v evre ustanovni kapital. Ker imamo na nerazporejenem dobičku kar precej, bi ga prenesli na ustanovni kapital. A nam je odvetnik pojasnil, da gre v tem primeru kot za izplačilo dobička ustanoviteljem in bi morali ob tem plačati dohodnino. Malo smo bili razočarani, da ne rečem presenečeni. Potem je bolje, da si ga res izplačamo in ga kar zapravimo, za kakšno potovanje.

Mogoče ve kdo izmed vas ali je temu res tako in kje naj najdem podatke v zvezi z dokapitalizacijo.

Hvala in lep dan še naprej. 

tina - 21.11.2007 - 13:32

Natanko tako. Cedularna obdavčitev - obračunate kot dividendo - REK 2  vrsta izplačila 1920.

Opa Zovalec - 21.11.2007 - 14:35

Včasih je blo tako, zdaj pa nič več...

Davčna obravnava povečanja osnovnega kapitala iz sredstev družbe


Pojasnilo DURS, št. 4210-416/2007, 19. 10. 2007


ZDoh-2, ki se je začel uporabljati 1. 1. 2007, je bistveno spremenil opredelitev dohodka, ki se je po ZDoh-1 obdavčeval kot dividenda. V skladu z ZDoh-2 tako niso obdavčeni dohodki iz naslova razdelitve dohodka imetniku deleža v obliki, s katero se dobiček ali rezerve v delu, oblikovnem iz dobička, preoblikujejo v osnovni kapital oziroma povečajo lastniški delež zavezanca (nominalno povečanje osnovnega kapitala družbe).


Zožitev opredelitve dividend posledično pomeni, da se določen dohodek ne bo več obdavčeval direktno na viru v času, ko je dosežen temveč indirektno v času, ko in če bo zavezanec odsvojil lastniški delež, in sicer po poglavju »Dobiček iz kapitala«. Navedeno bo veljajo tudi za primer prenehanja družb, izključitve in izstopa družbenika ter za primer, ko družba odplačno pridobiva lastne deleže ali delnico od družbenikov/delničarjev.


V primeru, ko bi zavezanec odsvojil delnico ali povečan delež oziroma osnovni vložek, ki ga je pridobil pri povečanju osnovnega kapitala iz sredstev družbe, se bo po ZDoh-2 za namene obdavčevanja dobička iz kapitala štelo, da je nabavna vrednost take delnice, deleža oziroma vložka enaka nič (četrti odstavek 98. člena ZDoh-2). Ne glede na navedeno, pa se bo v skladu s prehodnimi in končnimi določbami ZDoh-2, v primeru, ko bi zavezanec odsvojil delnico ali povečan delež oziroma osnovni vložek, ki ga je pridobil pri povečanju osnovnega kapitala iz sredstev družbe v letih 2005 in 2006 in je bilo tako povečanje obdavčeno kot dividenda, za nabavno vrednost take delnice, deleža oziroma vložka štela nominalna vrednost delnice ali pridobljenega oziroma povečanega deleža ob preoblikovanju.

Sonja - 21.11.2007 - 15:54

torej, če pravilno razumemo skupaj v primeru povečanja osnovnega kapitala iz naslova nerazporejenega čistega dobička iz preteklih let, ni potrebno od  tega plačevati nobene dohodnine, temveč se na osnovi notarskega zapisa in ostalih pogodb vpiše v register dokapitalizacija in opravi ustrezna preknjižba v knjigovodstvu iz 93/90?

igor - 22.11.2007 - 09:25

Opa Zovalec je lepo prezentiral situacijo nominalne dokapitalizacije za poslovna leta od 2005-2007. Imam konkretno vprašanje zanj-nominalno povečanje je bilo izvedeno in pridobljen sklep sodišča na dan 11.11.2004, ko je še veljal predprejšnji ZDoh (ni bilo predvidene nobene dohodnine niti dividende ipd.). Če sedaj družbeniki izvedejo dekapitalizacijo, ali so kakšne davčne obremenitve - to pomeni, ali lahko ZDoh-2 velja tudi za nazaj!?

Opa Zovalec - 22.11.2007 - 20:50

1. Navedel sem vir, nisem se kitil s tujim perjem, in sem daleč od davčnega eksperta. Prej spadam med one, ki jih je nekdo opisal "delamo kot zmaji..." (kazen od AJPES, ker ni dovolil objave)
2. Kako bi naj sedanji predpisi vplivali na vaša dejanja v preteklosti? Če ste izvajali dokapitalizacijo, ko le-ta ni bila obremenjena z davki, OK, to je ad acta. Če boste akcijo ponovili, je danes tako, kot pravijo na DURS-u. Ko boste posegali v OK (npr. dekapitalizacija ali likvidacija družbe), boste lastniki kapitala tax-free dobili le tisto, kar ste res vložili/vplačali, glede ostalega pa verjetno še ljubi bog ne ve, kakšni bodo predpisi takrat. Jaz si vse predstavljam bolj po kmečko (zdravo?): Kar sem dejansko vložil v podjetje je ostanek vseh davkov, ki sem jih vplačal do takrat in ni pravično, da bi bilo kakor koli spet obdavčeno; kar vložim kot nominalno dokapitalizacijo je danes sicer neobdavčeno, če pa to hočem "dvigniti", pa je čisto izplačilo dividende, kot to tudi tolmačijo brdavsi (glej zgoraj).
3. Po bontonu te klepetalnice (glaj ga zlomka, čeprav je anonimna, ga tukaj večina spoštuje mnogo bolj, kot klepetalci v blebetalnici na Šubičevi v prestolnem mestu) ni dovoljeno vprašanj postavljati posameznikom. V tem primeru si verjeto prav zaradi tega "potegnil kratko", saj si izločil tiste, ki bi lahko odgovorili bolj kompetentno.

Nisem odvetnik - 21.11.2007 - 16:10

Tako kot ne hodite v špecerijo po zimske gume, v prihodnje tudi ne hodite k odvetniku po nasvete finančno davčne narave.

brat od brivca - 21.11.2007 - 20:12

Nisem odvetnik :
-------------------------------
Tako kot ne hodite v špecerijo po zimske gume, v prihodnje tudi ne hodite k odvetniku po nasvete finančno davčne narave.

Je še slabše - v špeceriji pač zimskih gum ne dobiš, odvetniku pa plačaš gnil nasvet!

Jože - 22.11.2007 - 08:18

Oprostite to niso informacije finančno računovodske narave. Odvetnik ali pa notar mora opozoriti na posledice dokapitalizacije iz dobička družbe. To kaže na poznavanje predpisov kar tudi sicer pričakujemo od take stroke. Tudi mi na forumu razlagamo statusnopravne zadeve, ki pa verjetno mnogokrat ne zdržijo presoje. Tako je pač v stroki, različni pogledi različna stališča pa tudi dursova obvestila, ki so mnogokrat v nasprotju z pozitivnimi predpisi.

Ian - 22.11.2007 - 12:49

Ja, ja ...

Stranka: "Dober dan, g. Odvetnik."
Odvetnik: "Dober dan, 200 eur prosim."

Ali pa tista o treh vprašanjih pri odvetniku....

Nisem odvetnik - 22.11.2007 - 18:28

Saj nisem niti tako napisal, napisal sem finančno davčne. Me pa zanima kakšne so potem po vašem mnenju, statusnopravne, delovnopravne ??? Za mene je plačilo dohodnine oziroma oprostitev plačila le te finančno davčna informacija in sicer ker vpliva ali ne vpliva na moja (finančna) sredstva in se obračuna ali ne obračuna po davčni zakonodaji, verjetno se pa motim, saj financarji, davčniki, računovodje se res ne moremo kosati z odvetniki (vsaj za tarife to sigurno velja, žal).

tahitra - 22.11.2007 - 09:13

Vsem hvala za odgovore. Če berem odlomek iz Zakona oDoh, ki ga je poslala Opa, nas je torej odvetnik zavajal. Bom še malo pobrskala po tem Zakonu in mogoeč dobim še kakšno mnenje tu na forumu.

Hvala vsem in lep dan. 

- 22.11.2007 - 11:11

Ali je kje objavljen še kak strokovni članek na to zanimivo  temo?  Ga. Hieng iz Zveze je na zadnjem seminarju (Vpliv dividendam podobnih dohodkov na davčno osnovo) tudi govorila o tem, ampak tale problematika ni enostavna.

igor - 22.11.2007 - 13:05

:
-------------------------------

Ali je kje objavljen še kak strokovni članek na to zanimivo  temo?  Ga. Hieng iz Zveze je na zadnjem seminarju (Vpliv dividendam podobnih dohodkov na davčno osnovo) tudi govorila o tem, ampak tale problematika ni enostavna.